Безпрецедентно – двама папи стават светци

ДПА

Йоан Павел Втори и Йоан Двадесет и трети

Двама от най-харизматичните съвременни лидери на Римокатолическата църква ще бъдат бъдат признати за светци на церемония, която се очаква да привлече поне един милион вярващи.

На Йоан Павел Втори, роден в Полша като Карол Войтила, се приписва заслугата, че е допринесъл за рухването на комунизма по време на служението си като папа в периода 1978-2005 г. Йоан Двадесет и трети, роден като Анджело Ронкали в Италия, става известен като „добрия папа Йоан“, докато ръководи Ватикана от 1958 до 1963 г.

„Съвместното им канонизиране ще бъде, смятам, послание за църквата: тези папи бяха забележителни, и двамата“, каза през юли Франциск, обяснявайки решението си.

Никога досега двама папи не са били канонизирани заедно. И нито един папа не е издиган в такъв сан от канонизацията през 1954 г. на Пий Десети, който е начело на църквата от 1903 до 1914 г.

И още нещо, което не се е случвало досега – има очаквания, че предшественикът на Франциск, Бенедикт Шестнадесети, ще участва в месата за канонизацията, която е насрочена за неделя на площад „Свети Петър“.

„Двама живи папи и двама папи, които ще бъдат провъзгласени за светци: в Рим ще имаме събитие, което е безпрецедентно в историята“, заяви вчера монсеньор Либерио Андреата, който е част от ватиканския организационен комитет.

Силно популярни, Войтила и Ронкали имат доста различен профил, при все че може да се каже, че те са споделяли загриженост за съдбата на потисканите, енергичен мисионерски дух и силни антивоенни настроения.

Дръзкият Йоан Павел Втори, който в младостта си е бил актьор и спортист, ще бъде запомнен с неуморните си пътувания по света, антикомунизма и защитата на католическата ортодоксалност по чувствителни теми.

За мото на служението му като папа – второто най-дълго в историята, се смята „Не се страхувайте“.

Въпреки противоречията му със САЩ за войната в Ирак през 2003 г. и дългогодишната му съпротива срещу смъртното наказание той е смятан за лице на консерваторите.

Пълничкият и земен Йоан Двадесет и трети е високо ценен от прогресивните, въпреки че е имал ортодоксални възгледи за църковната доктрина.

Основното му постижение е откриването на Втория ватикански събор, който премахва литургията на латински и подобрява отношенията между католицизма и други религии, в това число юдаизма. Той е известен и като първия папа, възприел неофициален начин на говорене.

„Събирането на тези двама папи е равносилно на призив за единство между либералното и консервативното крило в църквата“, написа изтъкнатият специалист по Ватикана Джон Л. Алън младши в американския ежедневник „Бостън глоуб“.

За католиците светците са пример за подражание, които могат да бъдат призовавани по време на молитва, за да се потърси помощ от Бог. В по-предишни времена човек можел да бъде обявен за светец чрез акламация. Сега Ватикана трябва да признае чудеса, извършени от кандидатите.

За Йоан Павел Втори се смята, че е помогнал за излекуването на мозъчен аневризъм на прикована към леглото болна жена от Коста Рика през 2011 г. в деня на обявяването му за блажен. Вярва се, че неговата намеса помогнала на френска монахиня да се излекува от болестта на Паркинсон през 2005 г., два месеца след смъртта му.

На Йоан Двадесет и трети се приписва заслугата за излекуването през 1966 г. на италианска монахиня от сериозен кръвоизлив в стомаха и инфекция. Миналогодишното решение на Франциск да премахне обикновено прилаганото в процеса по канонизация изискване за второ чудо улесни обявяването на Йоан за светец.

Обявяването на Войтила за светец бе одобрено рекордно бързо след призивите на множествата от богомолци, които се събираха след смъртта му и скандираха „Санто субито“ (да бъде обявен за светец сега). Приемникът му Бенедикт Шестнадесети отмени нормалния петгодишен период на време за размисъл преди започване на процеса.

Това решение предизвиква и критики. Андреа Рикарди, италиански църковен историк, припомня в новоиздадена книга критиките на белгийския кардинал Годфрид Данелс: „Процесът върви твърде бързо. Светостта не изисква скоростна лента“.

Понтификатът на Йоан Павел Втори предизвика и доста спорове. Той е обвиняван, че е пренебрегвал сексуални посегателства на свещеници; че си е затварял очите за тъмните сделки на Банката на Ватикана (Институт за религиозни дела); и че е бил прекалено краен спрямо свещениците марксисти, борили се срещу диктатурите в Латинска Америка.

„Йоан Павел Втори увековечи една отровна среда, в която на свещениците се позволяваше, често пъти многократно, да упражняват сексуален тормоз над деца, стига престъпното поведение да се пази в тайна, запазвайки обществения образ на чисто лидерство“, заяви миналата година прогресивното движение „Ние сме църквата“.

Във вторник Ватикана отхвърли твърденията, че Войтила е прикрил престъпленията на мексиканския свещеник Марсиал Масиел Деголадо, основател на ордена „Легион на Христос“ и негов личен приятел. Деголадо, който сега е болен, бе обвинен в тормоз на няколко непълнолетни семинаристи и че има три деца от две жени.

Йоан Двадесет и трети е по-малко спорен папа. Все пак наследството му се оспорва от свръхтрадиционалисти като свещеническото братство „Св. Пий Десети“ – разбунтувала се група, която се отдели от Ватикана, отказвайки да приеме реформите от Втория ватикански събор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.