www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ти заклейми ли фашизма в село Розово?

2 Май 2014

 

Протестът срещу бежанците в с. Розово. Снимка: от тв екрана

Във Фейсбук се лее хуманизъм за изстрадалите сирийци. Това добре, но е съпроводено с обвинения към всеки, който още не е заклеймил селяните в село Розово, които изгониха сирийските бежанци. Реформаторският блок беше разпънат на кръст да обяснява защо не заявил веднага гневното си възмущение от случая, ами мълчал не знам си колко дни.

Хора, които обясняваха, че в България не е имало фашизъм преди 1944 г., сега обясняват, че в с. Розово има фашизъм. Сега се появил вече…

Нещо не е наред. Вместо да обяснят ксенофобията и обърканата ни политика с бежанците, мнозина искат да клеймят. Да се пишат от добрите. То е нещо като знак за праведност. Ние сме хуманистите, прогреса, Европа. Кой не скача е фашист.

Така по български се извращават оценките на събитията.

По български мнозина се доказват не с достойнствата си, а като клеймят другия, обявяват го я за комунист, фашист. Наречи го така, да не остане съмнение, че ти си от праведните. И веднага идва обратната реакция.

А какви са селяните в село Розово? Уплашени, обезверени, настръхнали, неуки хора. Които са видели как държавата им закрива поминъка в началото на 90-те с ликвидацията на селското стопанство, с обяснения, че това е справедливостта и прогреса.

Видели са как закриват още какво ли не из България с розови обяснения за реформи. Видели са бедност и безизходица, съпроводени с обещания за светло европейско бъдеще. И вече не вярват.

И когато вълната от бежанци дойде към България, видяха как от Европа натискат държавата да ги пуска през границата. И държавата, доколкото я има въобще, пуска всички наред – хора без паспорти, кой знае откъде и какви, се обявяват за сирийски бежанци и намират подслон тук.

Държавата, без да има капацитет за подслон, настанява бежанци в палатки и бараки. И после я ругаят за това и международни организации, и местни хуманисти, с претенции да са единствени носители на европейските ценности.

Да, в Розово са ксенофоби. Срамно е да ги гледаш как веят знамена, като че ли излизат на Априлското въстание срещу няколко сирийци. Страх ги е от чужденците. Не ги искат. Впрочем …не съвсем.

Защо българите на село ги е страх от бежанците, а не от англичаните у нас? В България живеят като постоянни жители вече 18 000 англичани, повечето на село. А с временните жители със собствени къщи са над 50 000. Те са много повече от бежанците в момента. Да се е чуло някой да гони англичани? Макар че и сред тях има престъпници, имаше случай с педофил и др.

И германски семейства има тук-там по селата. Недалеч от Розово на село живеят и японски семейства. И руснаци има постоянни жители, главно в крайморските градове. Никой не ги гони.
И чуждата религия не е причина – у нас по селата съжителстват мирно мюсюлмани и християни.

И Европа е пълна вече с българи, те виждат какво е там. Виждат квартали гета с араби в Лондон, Брюксел, Копенхаген, Париж… И те не им харесват. Виждат атентати. Представят си, че и тук ще стане така, страх ги е. Може ли да ги опази държавата? В Европа държавата е силна, взима мерки. Но българската - не.

И от новините се научават едни смущаващи неща – че Австрия даде квота за сирийски бежанци от 500 души, а сега я увеличи с още 1000. Но за майки и деца. И дава преимущество на християни, защото са преследвана група. Защо хуманистите не заклеймят австрийската ксенофобия?

Като обвиниш част от сънародниците си като фашисти, не е чудно, че популист като Бареков веднага отива там да им се пише адвокат. После някой да не се чуди на изборните резултати.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) veselin
  Браво!!!
 2. 2) svako
  Бас ловя, че голяма част от селяците са биле мотивирани да протестират от това, че един от тях получава 1400лв наем. Напоследък се публикуваха доста класации в които винаги сме след последните, но ако има класиране по завист без всякакво съмнение ще ударим всички в земята.
 3. 3) Chavo
  Простотията и злобата нямат оправдание. А че институциите бездействат е вярно. Нали затова им искаме оставката.
 4. 4) У.И.
  Много по-сериозни прояви на ксенофобия и расизъм има и в най-развитите държави. Чудно ми е друго - мислех, че ЕС е поел финансов ангажимент за бежанците. А доколкото забелязвам, повечето са в много затруднено положение.
 5. 5) svako
  Не знам как е в другите държави, но за Испания мога да кажа, че тук последното от което се интересуват е от каква националност си. Важното е да спазваш законите.
 6. 6) pro-anti
  У.И., можеш ли да дадеш някакъв конкретен пример за "Много по-сериозни прояви на ксенофобия и расизъм има и в най-развитите държави"?Питам, защото мисля, че не е вярно. Например тази седмица един собственик на баскетболен отбор отиде в киреча, защото казал на приятелката си " на игрите не ми води черни(зрители)".Забрана до края на живота му да не посещава баскетболни игри на лигата, в която е отбора му, плюс $2,5 млн глоба.И всеки месец се чува за поне 1 случай на знаменитост, който трябва да се извинява публично за някакъв дори намек за ксенофобия и расизъм. Защото вместо в пример за ...още

 7. 7) svako
  Pro, случаят за който намекваш идва да покаже, че не е важно колко вагона книги си прочел, а какво си разбрал и каква полза има от упражнението.
 8. 8) pro-anti
  Свако, само намеквам, защото като писах конкретното име преди 2 седмици, и след това коментарите ми спряха да се появяват.
 9. 9) У.И.
  Ами Про-Aнти, ти самият си ми дал пресен пример за ксенофобия, а аз не писах, че тя пази Боже трябва да се толерира. Исках да кажа, че не е изживяна. Имаше случаи на запалени къщи с хората в тях, има настроения срещу имиграцията. Мисля, че в случая Брайвик един от мотивите му беше именно нещо като протест срещу имигрантите от бившия 3.свят. Не подценявам случая в Розово, просто смятам, че с порицания и етикети няма да променим нищо. Май тук в е-вестник имаше наскоро статия за обиди към цветнокожите футболисти в Испания и как реакцията на влиятелните хора е била ...още

 10. 10) veselin
  Норвежецът изби предимно бели деца. Ксенофобия?! Що е то? Негроид, европеид(на)раса, монголоид и т. н. Кой е ксенофоб? Аз ако кажа "циганин"? Циганинът ако ми каже "гяур"(наричали са ме така)? The ex-afro-american, настоящ black guy да ми каже "wnite boy" или закони, които те вкарват в затвора ако се усъмниш в холокоста? Не, че споря. Не обичам етикети от сорта "платени" или "лаинари" :) Ама-или трябва да ти плащат, или трябва да си откровено неразумен, щото на бялото да кажеш черно-олмаз!
 11. 11) valerivutev
  Журналистите като лешояди се нахвърлиха върху хората от селото и упорито се опитват да ни убедят, че тези хора без документи са сирийци. Може би са питали някоя врачка и сега са сигурни откъде са дошли. Но нито един не се осмели да попита защо хора без документи се движат из държавата ни.
 12. 12) У.И.
  И на мен не ми се спори за подробности, а за Брайвик в интернет си пише, че в деня на масовото убийство е пледирал за изгонване на изповядващите исляма от Европа. Ксенофобия и расизъм - принципно няма разлика. Питам се дали селяните от Розово щяха да са по-търпеливи, ако бежанците бяха не 17, а примерно едно семейство. И разбира се ако знаеха предварително за пристигането им.
 13. 13) хамалин
  отново нормална становище на ИБ.да попитам в насипен вид следното и то за расизъм ли ще бъде тълкувано:черни или бели изнамериха този свят на антибиотиците и телевизорите;евреите или циганите имат купища нобелови награди;нека да попитам и така хуманоидите:по времето на социализъма колко цигани футболисти играха в бг националния ни отбор и колко цигани бг атлети стнаха национални шампиони.списъкът ми е дълъг.в грмания в момента има лошо маскиран (и то сред средняците и по горните слоеве) расизъм.свикнали сме да говорим бързо.(разкриването на личния опит до свръхличен,всеобщ опит,това е целта на свободата/Бердяев)
 14. 14) мацка
  Не е геройство да изриташ по грозен начин няколко души, повече от които деца, напуснали родните си домове, за да си спасят живота. Ако чужденците не нарушават законите в дадена държава и човешките правила, защо да бъдат гонени. Голяма част от БЪЛГАРИТЕ СИСТЕМНО НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ЗАКОНИ И СРЕЩУ ТОВА НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ, ГУЗНО МЪЛЧИМ! Истината е, че политиците ни са слаби в главите, и ние като тях.
 15. 15) svako
  Хамал, омбре, не очаквах това от теб. Язък за германската част от живота ти. За всички има място под слънцето. Нима трябва да се отнасяме с пренебрежение към някого от чийто етнос няма нобелови лауреати и видни изобретатели.
 16. 16) чичата
  нямаме основание да мразим пещерните си предтци за канибализма им, станал причина за нашето идване на бял свят
 17. 17) Chavo
  Редовния канибализъм никога не е бил разпространено явление, защото води до генетични болести и израждане на практикуващите го общности. Дори в близкото минало канибализма на комунистите доведе до израждане на обществото, та свидетели сме на последствията и в наши дни.
 18. 18) хамалин
  господин svako,карам аутото си сь съобразена скорост,не говоря преди да помисля. (истината съществува,изнамира се само лъжата/Жорж Брак).най-големите човеколюбци са причинили най-големите страдания на хората.да не смесваме интелигентността и толерантността,защото се получават големи бели.
 19. 19) чичата
  предварително да знаете че готвя с тенджера под налягане, а подправките слагам накрая


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com