Ти заклейми ли фашизма в село Розово?

Протестът срещу бежанците в с. Розово. Снимка: от тв екрана

Във Фейсбук се лее хуманизъм за изстрадалите сирийци. Това добре, но е съпроводено с обвинения към всеки, който още не е заклеймил селяните в село Розово, които изгониха сирийските бежанци. Реформаторският блок беше разпънат на кръст да обяснява защо не заявил веднага гневното си възмущение от случая, ами мълчал не знам си колко дни.

Хора, които обясняваха, че в България не е имало фашизъм преди 1944 г., сега обясняват, че в с. Розово има фашизъм. Сега се появил вече…

Нещо не е наред. Вместо да обяснят ксенофобията и обърканата ни политика с бежанците, мнозина искат да клеймят. Да се пишат от добрите. То е нещо като знак за праведност. Ние сме хуманистите, прогреса, Европа. Кой не скача е фашист.

Така по български се извращават оценките на събитията.

По български мнозина се доказват не с достойнствата си, а като клеймят другия, обявяват го я за комунист, фашист. Наречи го така, да не остане съмнение, че ти си от праведните. И веднага идва обратната реакция.

А какви са селяните в село Розово? Уплашени, обезверени, настръхнали, неуки хора. Които са видели как държавата им закрива поминъка в началото на 90-те с ликвидацията на селското стопанство, с обяснения, че това е справедливостта и прогреса.

Видели са как закриват още какво ли не из България с розови обяснения за реформи. Видели са бедност и безизходица, съпроводени с обещания за светло европейско бъдеще. И вече не вярват.

И когато вълната от бежанци дойде към България, видяха как от Европа натискат държавата да ги пуска през границата. И държавата, доколкото я има въобще, пуска всички наред – хора без паспорти, кой знае откъде и какви, се обявяват за сирийски бежанци и намират подслон тук.

Държавата, без да има капацитет за подслон, настанява бежанци в палатки и бараки. И после я ругаят за това и международни организации, и местни хуманисти, с претенции да са единствени носители на европейските ценности.

Да, в Розово са ксенофоби. Срамно е да ги гледаш как веят знамена, като че ли излизат на Априлското въстание срещу няколко сирийци. Страх ги е от чужденците. Не ги искат. Впрочем …не съвсем.

Защо българите на село ги е страх от бежанците, а не от англичаните у нас? В България живеят като постоянни жители вече 18 000 англичани, повечето на село. А с временните жители със собствени къщи са над 50 000. Те са много повече от бежанците в момента. Да се е чуло някой да гони англичани? Макар че и сред тях има престъпници, имаше случай с педофил и др.

И германски семейства има тук-там по селата. Недалеч от Розово на село живеят и японски семейства. И руснаци има постоянни жители, главно в крайморските градове. Никой не ги гони.
И чуждата религия не е причина – у нас по селата съжителстват мирно мюсюлмани и християни.

И Европа е пълна вече с българи, те виждат какво е там. Виждат квартали гета с араби в Лондон, Брюксел, Копенхаген, Париж… И те не им харесват. Виждат атентати. Представят си, че и тук ще стане така, страх ги е. Може ли да ги опази държавата? В Европа държавата е силна, взима мерки. Но българската – не.

И от новините се научават едни смущаващи неща – че Австрия даде квота за сирийски бежанци от 500 души, а сега я увеличи с още 1000. Но за майки и деца. И дава преимущество на християни, защото са преследвана група. Защо хуманистите не заклеймят австрийската ксенофобия?

Като обвиниш част от сънародниците си като фашисти, не е чудно, че популист като Бареков веднага отива там да им се пише адвокат. После някой да не се чуди на изборните резултати.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.