Кои са лидерите на проруските сепаратисти в Украйна и за какво се борят

Олга Недбаева
Франс прес

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че Игор Стрелков всъщност е полковник от Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация с истинско име Игор Гиркин. Снимка: от тв екрана

Кметове, губернатори или командири – лидерите на проруския бунт в източната част на Украйна, предвиждащи да проведат референдум за независимост в неделя, бяха почти непознати за широката общественост преди бунта, който от края на март разтърсва този рускоезичен промишлен украински район.

Ето кои са главните действащи лица на този бунт.

Павел Губарев – 31-годишен, самопровъзгласил се губернатор на Донецк. Задържан през март за накърняване на териториалната цялост, Губарев беше освободен в сряда и разменен за трима офицери от украинските специални служби, държани в плен от проруските сепаратисти. Освобождаването му веднага беше приветствано от руския президент Владимир Путин.

Любител на бокса и шеф на местна рекламна агенция, Губарев се превърна в говорител на протестното движение в Източна Украйна след падането през февруари на проруския режим на Виктор Янукович и след сформирането на прозападно временно правителство.

Роден в многочислено семейство и самият той баща на три деца, Губарев е активист на Украинската прогресистка социалистическа партия – формация, зародила се в 90-те години на миналия век. В основата на програмата й е отхвърлянето на Запада, на глобализацията, на САЩ и на Международния валутен фонд (МВФ) най-вече. Партията защитава идеята за встъпването на Украйна в съюз с Русия.

Денис Пушилин – 33-годишен съпрезидент на Народна република Донецк. След като изкара военната си служба, той не завърши висшето си образование по икономика в Донецк. Пушилин се представя за член на политическата формация „Ние имаме цел“, наследила пирамидална структура със същото име, създадена в Русия от Сергей Мавроди, който прекара няколко години в затвора заради измама, преди да бъде освободен и да поднови дейностите си в Русия и в бившия СССР.

През първото десетилетие на 21-и век Пушилин отговаряше за дистрибуцията в компанията за захарни изделия „Сладък живот“, ръководена от приближен на проруския депутат Борис Колесников. В биографията си, съставена през ноември, Пушилин твърди, че е безработен. Той казва, че е привърженик на паравоенната група Оплот, чийто лидер публично призова да „се избодат очите и да се счупят краката“ на проевропейските симпатизанти, като преминат в действие. Пушилин е женен и има дъщеря.

Вячеслав Пономарьов – 49-годишен самопровъзгласил се кмет на град Славянск, бастион на проруския въоръжен бунт в Източна Украйна. Пономарьов беше човекът, който поиска от Владимир Путин войници и оръжия и обеща в интервю пред руската преса да „изтреби“ онези, които са срещу него. За да възпрепятства президентските избори в Украйна на 25 май, Пономарьов казва, че е готов да „плени някой и да го обеси за топките“.

Хората на Пономарьов задържаха в продължение на една седмица екип от военни инспектори на ОССЕ, които ту бяха наричани „военнопленници“, ту „гости“. Пономарьов няма два пръста на лявата ръка и поддържа неяснота относно миналото си и евентуалното си участие в специални операции. Той е разведен, има син и твърди, че живее по-добре в самота.

Игор Стрелков (твърди се, че истинското му име е Игор Гиркин), 43-годишният командващ милициите в Славянск, избран да оглави бунта в Източна Украйна. Според украинските служби за сигурност Стрелков е полковник от руското военно разузнаване с истинско име Игор Гиркин, роден на 17 декември 1970 г. и жител на Москва. Той е замесен между другото в залавянето на наблюдателите на ОССЕ. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи предполагаеми прехванати телефони разговори между Гиркин и руския емисар Владимир Лукин, пратен от Кремъл, за да освободи екипа на ОССЕ.

Според СБУ Гиркин е преминал за последен път украинската граница през февруари 2014 г., за да посети Симферопол, столицата на Крим, присъединен през март към Русия. В интервю за руския вестник „Комсомолская правда“ Гиркин заяви, че няма намерение да „се задоволи само с Донецк“. „Искаме да освободим Украйна от фашистите“, каза той, като определи бившата съветска република за „проваляща се държава“, заради която международната общност няма „да започне трета световна война“. Гиркин разказва, че милициите в Славянск, които са под неговите заповеди, са съставени от „две трети украинци, които имат опит в битките, придобит в Чечения, в Централна Азия“, както и в Ирак и в Югославия.

Валерий Болотов, 43-годишният „народен губернатор“ на Луганск, един от командирите на югоизточната армия. Бивш парашутист, който е участвал в конфликтите в Армения и в сепаратистката република Нагорни Карабах в Азербайджан, после завършва икономика и инженерни науки. Във видеозапис, разпространен от украинските медии в началото на май, Болотов, който е баща на две деца, обяви комендантски час и пълна мобилизация на всички мъже в Луганск. „Ние ще защитаваме нашите земи от неонацистките окупатори“, каза Болотов, визирайки властите в Киев. „Нашата цел е Киев“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.