„Шпигел“: Нараства влиянието на Русия върху правителството в България

Изданието критикува Мартин Шулц, който дойде в България и подкрепи Сергей Станишев и БСП

Германското правителство се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише онлайн изданието на германското списание „Шпигел“.

„Правителствената коалиция на социалистите и партията на турското малцинство ДПС се смята за верен помощник на Москва. В управляващите партии има стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин“, съобщи още „Шпигел“, позовавайки се на свои сведения.

Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз, пише изданието и посочва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

Списанието припомня, че миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн „Газпром“ до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с „Южен поток“.

Управляващите отрекоха промените в закона да са по искане на руската страна, но признаха, че са съгласувани. Реформаторският блок, който изнесе данните, сезира ДАНС и главния прокурор.

„За да заобиколи европейските правила, правителството се подигра с Европейската комисия, като декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено“, допълва „Шпигел“.

Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото „когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС“.

„Шпигел“ отправя критика и към кандидата за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти – германеца Мартин Шулц.

„Независимо от съмненията за нарастващото руско влияние, кандидатът на социалдемократическата партия в Европа Мартин Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София“, пише изданието.

Според него в началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти, в София ще пристигне и бившият германски канцлер – социалдемократът Герхард Шрьодер.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.