„Анти-евро“ партията: гласът на германците, които не искат да плащат заради другите

Франс прес

„Кризата на еврото много ме тревожи. Тя не е приключила“, заявява 47-годишната Катрин Ромел на предизборен митинг за изборите за Европейски парламент на германската „анти-евро“ партия Алтернатива за Германия (АзГ), която се възползва от отрицателните нагласи към финансовите спасителни планове за южноевропейските страни.

Дългокосата брюнетка с розови кичури изразява разпространено у сънародниците й безпокойство, като размахва пред катедралата в западния град Кьолн плакат с надпис: „Трябва да престанем да правим дългове, които ще се поемат от децата ни“.

Под греещото слънце водачът на листата на АзГ, преподавателят по икономика в Хамбург Бернд Луке държи реч пред неколкостотин симпатизанти. „Канцлерката Ангела Меркел иска да спаси еврото на каквато и да било цена“, отправя й той обвинение под бурни аплодисменти.

Създаденото му през 2013 г. младо движение, което призовава за „организирано премахване“ на единната валута, предизвика изненада на парламентарните избори в Германия през септември, като почти премина 5-процентната бариера за влизане в Бундестага.

Той се надява да се представи още по-добре на европейските избори, в пропорционална система, която би трябвало да му гарантира депутати в парламента в Брюксел.

Украинската криза изхвърли премеждията на еврото от първите страници, а доверието към Гърция и други европейски страни в криза донякъде се възстанови. Германците обаче продължават да се тревожат за бъдещето.

„Има голяма несигурност заради застаряването на населението. Хората се безпокоят за пенсията си, смятат, че ще трябва да работят по-дълго“, констатира Андреа Рьомеле, политолог от германския институт „Школа Херти за държавно управление“ по адрес на страната с най-възрастно население в Европа.

Според неотдавна публикувано в най-четения в Германия вестник „Билд“ допитване, четирима от всеки петима германци смятат, че кризата с еврото не е преодоляна.

Популярният всекидневник се изяви през последните години с предизвикателни статии, описващи южноевропейците като каращи на социални помощи мързеливци, които живеят на гърба на Германия – основния платец в плановете за спасяване на еврозоната.

В Кьолн противниците на еврото с лекота се възползват от ситуацията, като нападат политиката на Европейската централна банка и ниските й лихвени проценти, които според тях са виновни за твърде ниските лихви по спестовни влогове в Германия.

„Вложителите загубиха илюзиите си, вече не получават почти никакви лихви върху парите, които са вложили в банка“, казва Луке.

19-годишният студент по икономика Александер Дюзинг ръкопляска. Без да му е мъчно за дойче марката, която е била заменена от еврото, когато е бил на 8 години, той говори за „заплахата“, която според него представляват за Германия свръхзадлъжнелите страни от Южна Европа.

Той е твърдо решен да гласува за АзГ на европейските избори. За него тази формация е добра алтернатива на традиционните партии.

Новото движение с членска маса 17 000 души обединява хора от най-различен политически произход, като бившия председател на Федерацията на германските индустриалци Ханс-Олаф Хенкел, на втора позиция в листата за европейските избори, който навремето защитаваше приемането на еврото, или пък бивши социалдемократи.

С разпалването на евроскептицизма Луке знае, че разполага с благоприятни позиции, още повече че крайната десница, която обикновено го експлоатира, остава маргинализирана в тази белязана от нацистката диктатура страна.

Социологическите институти дават на АзГ подкрепа между 5 и 6 процента. Луке се надява на повече – „между 6 и 8 процента“, казва той.

Партията „все повече се старае да заеме мястото, което освободиха вдясно приближилите се към центъра консерватори“ по теми като семейството или имиграцията, отбелязва Андреа Рьомеле.

Напоследък АзГ възприе откровено провокационен тон като този на плаката й със снимка на Ким Чен-ун и слоган: „Общото между дебелия кореец и ЕС: разбирането им за демокрацията“.

Формацията обаче настоява, че не е крайнодясна. „Ако влезем в Европейския парламент, определено няма да се сближаваме с десните популистки партии“, предупреждава Луке, който отхвърля например френския Национален фронт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.