Не бъди жена, обръсни се!

Антон Митов, Азис, Кончита Вурст. Колаж: бинар, е-вестник

Това е най-масовото пожелание тези дни в Интернет. Тази ситуация обаче е едно „дежаву“ за мен, защото „и ний сме дали нещо на света“! Първопроходци сме в областта на мироопазването, чрез помощта на „брадата жена“.

Българският певец Азис въведе модата на „брадатата жена“ преди Кончита Вурст, победител в конкурса на Евровизия тази година. Този факт е международно признат, но докато Азис не успя да спаси Европа от кризата, то Вурст се справи блестящо с „войната“.

На Евровизия, конкурс, на който изпълнителите и зрителите „изливат“ на показ хилядолетните си национални и религиозни комплекси в триминутни песни, тази година за малко да избухне война между две страни.

Първа беше Украйна. На заден план наблюдавахме едно „бягащо колело“ и това беше отлична алегория на политическата ситуация там, а песента се казаше „Тик-так“, всъщност – едно обратно броене до взрива.

От своя страна, Русия отговори с песента на 17-годишните „неразделени“ близначки.  В текста им се казваше – „някога ще пресека чертата, / сега е най-точното време и място / и в този ден ти ще бъдеш мой“. Това си е един химн на анексията.

Обратно броене, пресичане на граница – това е  начало на война, но всичко бе разсеяно от един екземпляр, който накара всички сърца да затуптят от любов и напрежението да се успокои. Победи Кончита Вурст от Австрия, като изпя песента – „Да се възродиш като Феникс“.

След връчването на наградата „брадата жена“ нежно заяви: „Посвещавам песента си на бъдещето на света и неговата свобода. Вие знаете кои сте. Вие сте си на мястото и нас няма да ни спрат.“

И светът се промени.

( Шеговито съобщение: Всяка прилика с действителни лица е случайна. )

САЩ обявиха категоричното си несъгласие от така наречената „победа“ на руския национален отбор по време на мач от световното първенство по хокей. „Сборная“ смаза хокеистите на САЩ с резултат 6:1.

По този повод говорителят на Държавния департамент на САЩ Дженифер Псаки заяви, че: „В началото на 21-ви век не може да се играе сякаш сме в началото на 20-ти век. Имперските амбиции на руския национален отбор бяха нагледно демонстрирани чрез метода им на водене на играта, все едно сме във времето на най-лошите години от съществуването на СССР. „Грозната“ шайбова карусел (вид детска въртележка), която представиха играчите пред вратата на САЩ и блокирането на демократичните шайби пред собствената си врата, налага да се преразгледа настоящото статукво вече като заплаха към общоевропейската безопасност.“

При това, на въпрос на журналист – дали знае какво е това „карусел“, тя отговорила, че не е уведомена, но е сигурна, че е нещо много опасно. Тя заяви още, че президентът Обама е изразил дълбоката си загриженост относно резултатите от срещата и е казал, че „Русия се намира не само от грешната страна на историята, но също така и върху грешната страна на географията, физиката и физическото възпитание“.

Тя съобщи още , че срещу руските национални играчи ще бъдат незабавно въведени икономически санкции : „Ние, заедно с нашите европейски партньори по света, решихме да въведем незабавни широки икономически санкции срещу лицата, които участват пряко в „нападението“. Русия ще плати скъпо за това. Ние взехме трудното решение за всички намаления с карти, които руските играчи ползват в европейските и американските спортни магазини на Reebok , Nike и Adidas, че ще бъдат замразени до следващите сезонни разпродажби.“

Отделно от това, г-жа Дженифер Псаки отбеляза и демонстративното обръсване на брадата в знак на протест срещу Евровизия от страна на хокеиста Овечкин: „Това е протест срещу общоевропейските ценности , срещу избора на Европа! В началото на 21-ви век , не можеш просто така да си обръснеш брадата ако нещо не ти харесва. Това е недопустимо и желателно е, брадата веднага да се възстанови.“

В същото време…

Излезе на бял свят, макар че е много трудно да го открие човек в Интернет, изследване – какво мислят германците за санкциите срещу Русия.

Проучване на общественото мнение показа, че преобладаващото мнозинство от тях са против налагането на икономически санкции срещу Русия и са „за“ оказването на помощ за Киев.

Според изследване на „Infratest dimap“ за германската обществена телевизия ARD и вестник „Die Welt“, се разкрива, че по-голямата част от германците се притесняват от икономически санкции срещу Русия, въпреки че ситуацията след анексирането на Крим е ескалирала.

В анкетата се казва, че само 38 на сто от анкетираните гледат на икономическите санкции като подходящ инструмент да се промени позицията на Русия.

Т.е. се наблюдава широка обществена подкрепа за политиката на канцлера Ангела Меркел и концепцията за контактна група, която да възобнови директни комуникации между Москва и Киев.

Общо 77 процента от германците остро се противопоставят на всякакви съображения, свързани с изключване на Русия от групата на Г-8, докато 92 процента вярват, че прекъсването на дипломатическите отношения не стои на дневен ред.

Седемдесет и два процента от германците поддържат икономическата помощ за Украйна , докато само 12% подкрепят всяко военно сътрудничество с Киев.

Проучването хвърля и светлина върху нарастващото разочарование на германците от руския президент Владимир Путин, като само 15 на сто от анкетираните мислят, че той е надежден партньор, а останалите казват, че той ще използва всички средства за насърчаване на руските интереси.

От бинар

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.