Харизматичният водач е исторически опасен

Лорънс Рийс го доказва чрез биографията на Хитлер

Лорънс Рийс разказва в „Зловещата харизма на Хитлер”: „Когато преди 20 години започнах работата си по нацизма, си мислех, че тези филми ще успеят да ми покажат същността на „харизмата” на Хитлер. Но съвсем скоро стана ясно – или поне на мен – че от днешна гледна точка Хитлер е категорично нехаризматичен на филмова лента. И тъкмо в това се крие разковничето на проблема. Аз не почувствах нищо, защото нито съм човек от онова време, нито пък съм предразположен да се поддам на харизматичното излъчване на Хитлер”.

Биография на харизмата на Хитлер (изд. „Сиела”). Британският историк провел „стотици интервюта с очевидци и участници в събитията”, плюс работата с останалите материали.

Интервюиран германец: „Ние просто вярвахме… Малкото, които не вярваха, не смееха да се обадят. Вие не бихте могли да разберете начина ни на мислене тогава”… Какво е, когато персона, която не става за нищо и това го подчертават ранните познаващи Хитлер, стига дотам?

Германците имали нужда от водач и той се оказал на точното място в точното време. Харизмата е ситуационен продукт. Рийс анализира ден по ден историята. Тя се чете като предупреждение.

Харизматичният политически водач е исторически опасен. Харизмата ликвидира нормите в общуването. Последствията са почти задължително катастрофални. И неизбежни: „Във всеки у нас е заложен стремеж към принадлежност. Защото без него животът ни би бил едно много студено място”.

Излиза, че няма имунитет срещу харизмата на водача. Кога например обществото ще узрее за забрана на лидерски партии? По-важното: кога те няма да са възможни?

Историкът го казва: „Желанието да бъдем водени от силна личност по време на криза, копнежът съществуването ни да има някаква цел, съмнителното преклонение пред „герои” и „знаменитости”, стремежът към спасение и опрощение – това са все неща, които смъртта на Хитлер през април 1945 не е променила с нищо до днес”.

Всеки сам избира зависимостта си от нечия харизма, предупреждава Рийс, и няма как да е невинен впоследствие.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.