75 години филмов фестивал във Венеция. Какво ще се случи?

Работник носи статуя на Златния лъв по време на подготовката за фестивала. Снимка: Ройтерс

Венеция е сред най-популярните туристически дестинации в Европа. Но тази седмица италианският град за пореден път ще се превърне в център на филмовата индустрия от целия свят. От 29 август до 8 септември там ще се проведе 64-тото издание на ежегодния филмов фестивал, който навършва 75 години от основаването си (очаквай фотогалерия от фестивала). В града ще пристигнат хиляди гости – режисьори, продуценти, сценаристи, актьори, журналисти и киномани. По време на фестивала ще бъдат прожектирани стотици филми, а един от тях ще си тръгне с голямата награда – Златен лъв.

Тази година за престижната статуетка ще се състезават 22 филма, голяма част от които са дело на американски и британски режисьори. Сред тях са “Atonement” на Джо Райт с Кийра Найтли и Ванеса Редгрейв, “The Darjeeling Limited” на Уес Андерсън с Оуен Уилсън и Ейдриън Броуди, “Sleuth” на Кенет Брана с Майкъл Кейн и Джъд Лоу, “The Assassination of Jesse James” на Андрю Доминик с Брад Пит и Сам Шепърд, “Michael Clayton” на Тони Гилрой с Джордж Клуни и Сидни Полак, “In the Valley of Elah” на Пол Хагис с Чарлийз Терон, Сюзън Сарандън и Томи Лий Джоунс и др.

Извън конкурсната програма ще се състои световната премиера на новия филм на Уди Алън “Мечтата на Касандра” с Колин Фаръл и Юън Макгрегър. Ричард Гиър ще представи филма “The Hunting Party”, а Скарлет Йохансон – “Дневниците на бавачката”. По време на фестивала ще бъдат прожектирани над 30 стари италиански уестърна, а водеща на церемониите ще е италианската актриса Стефания Сандрели.

Режисьорът Тим Бъртън с годеницата си Хелена Бонъм Картър. Той е тазгодишният носител на почетния Златен лъв. Снимка: Ройтерс

На 5 септември американският режисьор Тим Бъртън (“Батман”, “Планетата на маймуните”) ще получи почетен Златен лъв за цялостно творчество. През годините наградата е била връчвана на Ингмар Бергман, Микеланджело Антониони, Чарли Чаплин, Марчело Мастрояни, Стивън Спилбърг, Ал Пачино, Робърт де Ниро, София Лорен, Клинт Истууд и др.

Фестивалът във Венеция е ранен, но доста добър ориентир за бъдещите притежатели на награди Оскар. През 2005 г. “Планината Броукбек” на Анг Лий спечели Златния лъв и после получи 3 Оскара.

Фестивалът през годините

– Първият филм, излъчен на фестивала във Венеция, е “Доктор Джекил и мистър Хайд” на режисьора Рубен Мамулян през август 1932 г.

– На първия фестивал няма награди, затова публиката избира символични победители. Гласуване на зрителите определя Микола Ек от Съветския съюз за най-добър режисьор, а най-добър филм става „A nous la liberte“ на французина Рене Клер.

– На второто издание на фестивала през 1934 г. е въведена конкурсна програма. Показани са филми от 19 страни и са акредитирани над 300 журналисти. Най-добрият италиански и най-добрият чуждестранен филм печелят награда “Купа Мусолини”.

– През 1936 г. за първи път е сформирано международно жури и се състои откриването на Двореца на киното, където фестивалът се провежда и до днес.

– По време на Втората световна война фестивалът се провежда само три пъти – между 1940 и 1942 г., но те не са включени в официалната статистика, тъй като е позволено да участват само филми от страните съюзници на Италия.

– През 1947 г. по изключение фестивалът е проведен в Двореца на Дожите и привлича рекорден брой зрители – 90 хиляди.

Индийската режисьорка Мира Наир позира с наградата Златен лъв през 2001 г. Снимка: Ройтерс

– През 50-те години фестивалът се разраства и на него започват да участват японски и индийски филми.

– Японското кино става популярно по света именно благодарение на фестивала във Венеция. През 1951 г. наградата Златен лъв е спечелена от филма „Rashomon“ на Акира Куросава.

– Има само две жени, печелили Златен лъв за режисирани от тях филми. Това са германката Маргарете фон Трота през 1981 г. и индийката Мира Наир през 2001 г.

– На тазгодишното издание на фестивала за пръв път ще бъде връчена специална награда за най-добър филм с гей тематика.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.