Райън Гослинг – ценна находка за киното

Райън Гослинг. Снимка: Ройтерс

На 26 години Райън Гослинг е смятан за един от най-талантливите млади актьори в Холивуд. В момента по българските екрани върви новият филм с негово участие – “Пропукване”. Там Райън играе наперения млад прокурор Уили Бийчъм, който се изправя в съда срещу застрелялия жена си милионер Тед Крауфорд (Антъни Хопкинс).

През последните шест години актьорът прикова вниманието на филмовите критици и киноманите с роли, които нямат нищо общо една с друга и в които той е почти неузнаваем. В “Твърда вяра” Райън е върл неонацист, в “Убийство по учебник” е вундеркинд със склонност към убийства, в “Съединените щати на Лилънд” е проблемен тийнейджър с особена чувствителност, в “Тетрадката” е бедно момче, влюбено в богаташка, а в “Остани” е самоубиец. На тазгодишните Оскари Райън беше номиниран в категорията за най-добър актьор за ролята си в “Халф Нелсън”, където играе учител на чернокожи деца, пристрастен към наркотиците.

Гослинг е роден на 12 ноември 1980 г. в малко канадско градче близо до езерото Онтарио. Цялото му семейство работело в местната фабрика за хартия, а той от съвсем малък непрекъснато имал проблеми в училище. “Не тренирах нищо и не можех нито да чета, нито да пиша – разказва Райън. – Постоянно ме биеха и изобщо не внимавах в час. Преместиха ме в специален клас, където учех с умствено изостанали деца. Всички учители мислеха, че съм глупав. Аз също мислех така.”

Когато Райън бил на 8 години, се прибрал от училище бит и окървавен. Това не се случвало за пръв път и майка му му наредила да се върне и да се разправи с побойниците. Той така и направил. “Когато се върнах в училище, беше много тихо – спомня си Райън. – Намерих едно от момчетата в тоалетната, блъснах го, то се удари в мивката и падна. Другото момче седеше на чина си. Взех учебника му по математика, фраснах го по лицето и му разкървавих носа. После се прибрах вкъщи и казах на майка ми какво съм направил. Плачех, не исках да се бия. Не обичам насилието. Затова никога повече не се върнах в онова училище.”

Актьорът в кадър от филма Халф Нелсън. Снимка: Ройтерс

След боя, който го отказал от училището, майката на Райън напуснала работа и започнала да му преподава вкъщи. В продължение на една година го учела да пише и да чете, заедно гледали филми и слушали музика. “Добих самоувереност и това ми помогна да си дам сметка за много неща – разказва Райън. – Осъзнах, че не искам да се връщам в училище, нито да работя във фабриката за хартия. Мразех да бъда дете и да ми казват какво да правя. Да се занимавам с детски работи, да играя и всички други глупости просто ме докарваха до лудост.”

Когато Райън бил на 12 години, се явил на прослушване за предаването на Дисни “Клуб Мики Маус”. Взели го и в продължение на две години се изявявал в телевизията заедно с Бритни Спиърс, Кристина Агилера и Джъстин Тимбърлейк. Наложило се обаче да го освободят след като родителите на момичетата от клуба се оплакали, че оказва лошо влияние на дъщерите им. “Просто им казвах нещата, които дочувах оттук оттам – обяснява Райън. – За секс пози и разни такива работи. Даже по някакъв начин се чувствам отговорен за това, че Бритни Спиърс сега е толкова сексуална и такава мъжемелачка. Когато видях един неин клип, на който беше със змия около врата, си помислих: “Аз ли съм виновен за това?!”

И в гимназията Райън не се чувствал на мястото си, затова не се задържал дълго там. На 16 години зарязал училището, запалил колата си и се отправил към Лос Анджелис. Но вместо в Холивуд или в Бевърли Хилс, решил да живее в търговската част на града. “Там хората се занимават с доста различни от киното неща – казва той. – Не всички в Ел Ей се разхождат със сценарии на задната седалка на колите си.”

Актьорът се снима със своя почитателка. Снимка: Уебшотс

Въпреки че Райън нямал никакъв опит като актьор, от него се заинтересувал местен агент и му уредил роли в няколко сериала. Първата му изява на големия екран била през 2000 г. във филма “Помни титаните” с Дензъл Уошингтън. Но истинският му пробив в киното дошъл година по-късно, когато го избрали за главната роля в “Твърда вяра”. Филмът спечелил наградата на журито на фестивала Сънданс и по думите на Райън му дал усещането, че “чрез актьорството може да управлява и да дава израз на собствените си емоции”.

“След като се снимах в “Твърда вяра”, нещата за мен се промениха – разказва актьорът. – Почувствах, че киното е място, където мога да изляза на светло, да бъда себе си. Усетих, че филмите са нещо, за което ме е грижа и на което си струва да се посветя. И оттогава правя точно това.”

На Райън му харесва да работи не само в киното. Преди две години заедно със свой приятел той отворил марокански ресторант в Бевърли Хилс и там често помага в кухнята. А миналото лято работил в супермаркет в Ел Ей, собственост на негов познат иранец. Там подреждал рафтовете и правел сандвичи. “Беше много забавно – разказва актьорът. – Идваха бездомници и аз ги оставях да ми нареждат какво да правя.”

От две години Райън има връзка с канадската актриса Рейчъл Макадамс, с която си партнира в “Тетрадката”. Когато разбрал, че двамата излизат заедно, режисьорът на филма Ник Касавитис бил направо шокиран. “По време на снимките те се мразеха – заявил той. – Как е възможно сега да са гаджета!” Райън потвърждава думите на режисьора. “Докато снимахме “Тетрадката”, двамата с Рейчъл не се понасяхме – признава той. – Беше странно да участваме в любовна история, а да не можем да намерим никакви допирни точки. Не знам какво се случи после. Година и нещо след края на снимките я срещнах в Ню Йорк и осъзнахме, че може би не сме били прави един за друг”.

Райън заедно с приятелката си – актрисата Рейчъл Макадамс. Снимка: Ройтерс

На филмовия фестивал в Торонто през септември Райън ще представи най-новия си филм “Lars and The Real Girl”. След това ще замине за Африка, за да посети отново бежанския лагер в Дарфур, където е бил преди две години. “Докато бях там, се запитах какво мога да направя за тези хора – разказва актьорът. – Единственото нещо, което знам да правя, са филмите.”

Райън вече е написал сценарий за документален филм, разказващ за децата войници от Уганда и сега ще търси подходящи за ролите хора. “Знам, че напоследък е много модерно холивудските знаменитости да се интересуват от ситуацията в африканските държави – казва актьорът. – Това доста ме смущава, защото действията им не са съвсем безкористни. Но поне вършат нещо за хората там.”

Актьорът твърди, че няма ясна идея как иска да се развие кариерата му оттук нататък. “Опитвам се да избирам роли, с които не съм сигурен, че ще мога да се справя, защото мисля, че нещата се получават добре, когато се захванеш с нещо непознато и дори плашещо – казва Райън. – Когато ме срещне, никой не си мисли: “А, кинозвезда”. През по-голямата част от живота си съм се опитвал да докажа на хората, че грешат в мнението си за мен. Сега пък след номинацията за Оскар и добрите роли, които ми предлагат, се опитвам да им докажа, че са прави. Много хора в киносредите ме подкрепят и вярват в мен, а това не влизаше в плановете ми. Бях се подготвил да бъда тотално отлъчен.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.