Светът забеляза оставката на Орешарски

Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Българският премиер Пламен Орешарски депозира в парламента оставката на лявото си правителство – стъпка, която цели да разреди политическото напрежение в най-бедната страна в Европейския съюз, съобщава Асошиейтед прес. Оставката на Орешарски проправя път към предсрочни избори, които вероятно ще се състоят на 5 октомври, отбелязва АП.

Работата на правителството на Орешарски продължи 421 дни. Оставката му е свързана с политическата криза, обхванала България след майските избори за Европейски парламент, на които българската социалистическа партия (от управляващата коалиция) претърпя тежко поражение, припомня ИТАР-ТАСС.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че Народното събрание се разпуска на 6 август, а предсрочните парламентарни избори ще се произведат на 5 октомври. Очаква се утре депутатите в парламента да приемат официално оставката на правителството.

Министър-председателят на България Пламен Орешарски днес сдаде поста, оставяйки на своя приемник задачата да извади страната от най-тежката банкова криза от 90-те години на миналия век насам, посочва Ройтерс.

Мандатът на Орешарски беше помрачен от продължили с месеци улични протести срещу корупцията, от наводненията, взели жертви в град Варна през юни, и патовата ситуация между Брюксел и Москва около проекта за газопровода „Южен поток“, допълва агенцията.

Стотици хора се събраха в столицата София след новината за оставката, скандирайки „Победа“, докато две редици полицаи стояха пред сградата на парламента.

Днес се навършва също година от осемчасовата обсада на парламента от протестиращи, настояващи за оставката на правителството. Водачът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук: „Толкова закъсняла оставка, при това знаейки каква разруха оставят след себе си – дори не мога да ѝ се зарадвам“, цитира го Ройтерс.

Правителството си отива без на хоризонта да се очертава консенсус как да бъде спасена Корпоративна търговска банка и да бъдат защитени вложителите след паническото теглене на средства през юни. Управителят на централната банка изпрати вчера писмо до парламента, предлагайки да си подаде оставката, заявявайки след многократни нападки срещу институцията му, че няма да допусне банката да бъде използвана като политическа „играчка“.

Финансовият министър Петър Чобанов каза пред репортери, че правителството оставя страната със стабилен фискален резерв, който надхвърля 8 милиарда лева (5,5 млрд. долара), въпреки безпочвените приказки за фалит, и че това дава възможност за гъвкавост, допълва Ройтерс.

Както се очакваше, българското правителство днес подаде оставка в перспективата за предсрочни парламентарни избори през есента, които да сложат край на политическия хаос в най-бедната държава в ЕС, разтърсена и от банкова криза, съобщава Франс прес.

Орешарски дойде на власт през май 2013 г. с обещанието да се пребори с ширещата се бедност в страната. Само месец след встъпването му в длъжност обаче доверието към него се срина, след като той назначи спорен медиен магнат и депутат от партията на турското малцинство за шеф на държавната агенция за сигурност, припомня АФП.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.