www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Сняг през лятото - мания на богатите московчани

1 Септември 2007

 

Последният луксозен каприз на малък елит в Москва - градът, известен със суровите си зими – е изкуственият сняг през лятото. Индустриалците от сектора говорят за доста клиенти, похарчили 200 000 евро, за да се сдобият с последния моден аксесоар: “снежна камера”, захранвана и през лятото със система за производство на изкуствен сняг.

Последният каприз на най-богатите московчани са снежните камери. Те произвеждат сняг и през лятото и вече са инсталирани в няколко клуба в Москва. Снимка: creativeleisure.co.uk

“Много хора питат, но се стряскат от цените,” казва Алексей Рудой, директор на фирмата “Сауна Лукс”. Купувачите са “много богати, предимно бизнесмени,” обяснява Сергей Рагозин, директор на конкурентната фирма “Еко-Система”. Два ВИП спортни центъра в Москва наскоро също са инсталирали прословутите “снежни камери”.

Успехът на “снежните камери” се дължи на стара руска традиция, която все още е на мода - да се хвърлиш в снега на излизане от прословутата “руска баня”, еквивалент на сауна.

“Като вълшебна приказка е,” твърди Людмила Мусатова, моден стилист, докато се готви да влезе в “снежната камера” в клуб Каскад. “Това, което изкушава супербогаташите, е точно контрастът - изключителна горещина, следвана от изключителен студ,” казва Евгений Анваров, друг член на клуба в центъра на Москва, абонаментът за който е 3000 долара годишно. “Прекрасно е за здравето. Ако клубът беше по-евтин, всички щяха да идват,” добавя той.

Конкурентният център “Риксос Роял Спа”, оборудван с това устройство, се готви да въведе чисто новата си “снежна камера”, с която да допълни гамата услуги, която включва и достъп до пясъчен плаж.

Богатите руснаци са готови да похарчат стотици хиляди долари, за да могат след традиционната руска баня да се потъркалят в малко сняг, дори когато е средата на август. Снимка: ohota-rybalka.cpv.ru

С официалната средна заплата под 500 долара в Русия, хората, които могат да си позволят снежна баня през лятото, не са много. Дори зоопаркът в Москва не разполага със средствата, необходими за прохлада на четирите полярни мечки, принудени да дремят в августовския задух. Оръдието за сняг, купено специално за тях, се повреди преди четири години. “Невъзможно е да купим нова машина. Зоопаркът няма достатъчно пари,” обяснява Наталия Истратова, говорител на зоопарка.

През септември трябва да бъде открита и гигантска изкуствена ски писта, построена насред града и представяна като най-голямата в Европа. За да се покрие 360-метровото й трасе, по което ще се пускат скиорите, нетърпеливи да дочакат зимата, ще са необходими не по-малко от 4000 тона изкуствен сняг. Джакпота с “бюджет за заснежаване” от 10 млн евро удари фирмата “Еко Система”, избрана да оборудва пистата с оръдия за сняг . Срещу тази сума на трасето трябва да има сняг през цялата година.

“Пазарът се разраства бурно. Все повече хора могат да си позволят подобни неща,” радва се Рагозин от “Еко Система”. И споменава, че в момента се строят още три ски писти, които също трябва да работят през цялата година.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com