Джихадисти вече върлуват в Турция

Ъшъл Саръюдже
Асошиейтед прес

Притеснения в Истанбул заради знаци на подкрепа за „Ислямска държава“

Студентката от Истанбулския университет Айшегюл Коркут е възмутена от картините, които вижда от Сирия. Но напоследък ужасите на групировката „Ислямска държава“ изглеждат по близо до дома: Неотдавна тя се изправила лице в лице с маскирани поддръжници на бруталните бойци в кампуса на собствения си университет.

„Първоначално не можах да разбера“, казва 21-годишната студентка за момента, когато за първи път видяла въоръжените с пръти младежи да крачат в района на факултета по литература, скандирайки „Аллах акбар!“ Само за минути тя и други студенти с леви възгледи били въвлечени в сбиване, като двете групи се замеряли със стъклени бутилки и обърнали наопаки научен панаир в централната аула. „Бях шокирана“, казва тя.

Сбиването на 26 септември, за което Коркут и пет-шест други студенти разказаха на АП, беше първото от поредица сблъсъци в кампуса Беязит на Истанбулския университет. От тогава насилието се повтаря периодично, а турските медии съобщиха за голям брой арести.

Само в понеделник 42 студенти бяха задържани, когато полицията се намеси при сбиване в двора на факултета, предаде държавната Анадолска агенция. Няколко пръти и метален сатър били намерени на мястото. Полицията и представители на университета не отговориха на съобщенията, с които бяха помолени за коментар.

Тези сбивания са един от многото знаци на подкрепа за „Ислямска държава“, които изникват в Истанбул – космополитна метрополия, известна на туристите повече с енергичния си нощен живот и постиженията на османската епоха.

Значки с черно-бялото знаме на бойците се продават в книжарница, тематично ориентирана към джихада, само на няколко преки от кампуса на Истанбулския университет. В нея списания носят лика на Осама бин Ладен и съдържат мемоарите на чеченския джихадист Ибн Хатаб. Собственикът на „Глобал букс“ Осман Акйълдъз казва, че най-големите му клиенти са студенти и учащи.

Местните медии съобщават, че знаци на подкрепа за „Ислямска държава“ се виждат и на други места: веещ се от прозорец на втория етаж черен флаг, например, или лепенка на задното стъкло на колата. Други все още пишат за „магазин за подаръци ИД“ – сега празен, за който се твърди, че е продавал тениски и спортни стоки, украсени с емблемата на „Ислямска държава“. Направен неотдавна видеозапис, на който се вижда младеж с такава тениска в трамвай в Истанбул, предизвика тръпки на безпокойство в социалните медии.

Забелязването на няколко дребни предмета на „Ислямска държава“ в един многолюден град с население от 14 милиона не означава на всяка цена значителна подкрепа. Не е ясно например до каква степен младежът в трамвая или маскираните бунтовници в Истанбулския университет са действителни поддръжници или само провокативно облечени симпатизанти.

Турският преподавател Ахмет Касъм Хан казва, че причина за притеснение все пак има. „Социологически погледнато всичко започва с тези знаци“, каза той в интервю наскоро от кабинета си в университета „Кадир Хас“ в Истанбул. „Някои от онези хора, които обявяват симпатии, лесно би могло да бъдат радикализирани“, смята той.

Сбиванията в Истанбулския университет предполагат, че симпатизантите на групировката „Ислямска държава“ не се страхуват да покажат присъствието си.

Дръзкото им поведение е отчасти резултат от липсата на категорично осъждане на официално ниво, казва Хан. Въпреки че групировката „Ислямска държава“ беше обявена за терористична организация миналата година, турските власти все още избягват да използват термина публично.

В книжарницата Акйълдъз говореше за религиозни консервативни турци, когато каза, че джихадистите не заслужават да бъдат наричани терористи. „За всекиго определението за терорист е различно“, посочи той. „Според нас те са герои“.

Сблъсъкът на 26 септември в университета започнал, след като група с леви възгледи залепила плакат в аулата на факултета по литература, осъждайки убийствата, извършени от „банди на ИД“, казаха Коркут и други. В ранния следобед маскирани мъже дошли да отправят ултиматум: Свалете плаката, иначе . . .

Случилото се след това е било заснето от студенти, които записали схватката от балконите на залата. Поддръжници на „Ислямска държава“, облечени в ежедневно облекло и с черни маски и бейзболни шапки, закриващи лицата им, кръжаха на едно място, отделени от лявоориентираните студенти с барикада от сгъваеми маси, отмъкнати от научния панаир. Двете групи си крещяха взаимно, преди да започнат да хвърлят предмети из огромната стая.

„Охрана! Защо само гледате?“, викаше студент на фона на звука на чупещо се стъкло. „Защо не ги отведете?“

Ирем Метен, чиято студентска социалистическа група ФКФ, е заснела голяма част от видеото, казва, че мъжете без проблем влезли в кампуса, макар че на влизане в сградата се изисква идентификационен документ от университета.

Медийното внимание понякога принуждава хардлайнерите да се крият. „Магазинът за подаръци“ на „Ислямска държава“ в Багджълар, за който печатът съобщи по-рано тази година, сега е празен, запазен за няколко голи манекена и религиозен надпис над вратата. Хазяинът Кьоксал Джошкун казва, че наемателите си тръгнали, след като привлекли негативното внимание на съседите и полицията.

Маскираните нападатели в Истанбулския университет, напротив, не показват никакъв знак да преминат в нелегалност, дори и когато Турция бавно върви към присъединяване към военната интервенция, оглавявана от САЩ, в Сирия. В изявление, наскоро публикувано в сп. „Хаксьоз“, групировката поема отговорност за схватките, пренебрегвайки заплахата за арест.

„Ако на някого трябва да бъде търсена отговорност, няма да са онези, които водят джихад“, пише в изявлението. „Това ще са сътрудниците и т.нар. империалисти, които се крият зад НАТО, ООН и САЩ“.  Групировката не отговори на изпратен от АП имейл с молба за коментар.

Когато репортери посетиха университета на 30 септември, там цареше прикрито напрежение. Около 20 полицаи от силите за борба с безредиците, няколко от тях въоръжени с автомати, а някои в защитно облекло, се разхождаха около факултета по литература. Вътре всичко изглеждаше спокойно. Студентите пушеха, пиеха чай и играеха тенис на маса. Студентки от женския клуб на университета бяха заети да рисуват знак срещу „Ислямска държава“.

Много от тях се държаха наперено, но някои бяха искрено притеснени. Левите студенти сега отиват и си тръгват от кампуса на една голяма група, говорейки за числено превъзходство.

„Разбира се, че сме под напрежение“, казва Улаш Сюдер, 20-годишен студент по археология. „Какво бихте почувствали, ако организация, която тероризира Близкия изток, влезе във вашето училище?“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.