Какво показва мижавият протест срещу модела „Кой“

За Хелоуин Пеевски е маскиран като борец срещу модела ‪#‎КОЙ‬ – такъв коментар се появи във Фейсбук след мижавия протест пред парламента, организиран от „Протестна мрежа“ в петък.
Протестът беше от стотина души, като на площада се появи още една група протестиращи – вложителите в КТБ.

Такова слабо присъствие показва няколко неща. Първо, става очевидно, че протестите от миналото лято до голяма степен са били в подкрепа на Бойко Борисов – поне значителната част от протестиращите са предпочитали той да се върне на власт. Сега нямат мотив да протестират. Увещанията на участници в миналогодишните протести, че не искали да се връща Борисов се оказаха наивни.

Проповядваната идеологема „моделът Кой“ е неясна и не може да събере много хора под знамената. Колкото и да я повтарят хора от „Протестна мрежа“ и др., това е абстракция, вместо конкретни имена.

По време на правителството на Орешарски имаше лозунги „мафия“ и „боклуци“. Сега такива лозунги отсъстват. Макар да е очевидно, че понятиято „мафия“ е по-близо до Бойко Борисов, отколкото до Орешарски.
Една ясна и конкретна идея може да обедини хора за някаква кауза. Зад „модела Кой“ какво седи? То е нещо като числото Пи, някакво хипотетично задкулисие. Може ли да има митинг с плакати за числото Пи? Защо не го посочат конкретно? Примерно да посочат в каква комбинация, с кого е обвързан Пеевски сега. Вместо абстракцията „Кой“ може да се посочи очевидно свързаният с Пеевски главен прокурор Цацаров, който пък е избран на този пост от Бойко Борисов (най-ясно заявено със знаменателната реплика „ти си го избра“ от бившия градски прокурор). Може да се говори за ролята на Доган. Сътрудничеството между Борисов и Пеевски (зад когото седят ДПС и Доган) е абсолютно същото както по времето на управлението на Борисов.

В някои коментари в интернет се прокрадва идеята, че протестът в петък е казионна имитация на протест, колкото да се отбие номерът и да се покаже, че ето, нищо че ГЕРБ са на власт, ние пак ще протестираме срещу „Кой“.

На миналогодишните протести имаше добре нарисувани плакати и отпечатани фланелки на един страшен Орешарски, изобразен като череп. Такива с Борисов няма и не е имало. Очевидно го имат за по-малко страшен.

Протестът действително беше никакъв, без ентусиазъм. А в момента има повече основания за протест от миналото лято. Тогава бяха посрещани на нож мерки за нов външен дълг или кадрови назначения. Сега има не по-малко скандални назначения, беше организирана нахално пред очите на цялото общество банкова криза и се готви ограбването на активите на една банка, в парламента се договарят не по-малко скандални коалиции.

Впрочем, има време да се види ясно кой за какво се бори и „Кой“ за какво служи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.