www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Президентът Плевнелиев или лъже, или на 17 ноември 1989 г. е бил на митинг като активист на БКП

12 Ноември 2014

 

На тази снимка от 17 ноември 1989 г. се виждат двата плаката, цитирани от президента Плевнелиев. Носят ги четирима души, противно на неговия разказ. Ако се съди по шрифта и начина на изработка, това са плакати, направени професионално от организаторите на митинга - ОФ и БКП, което издава, че Плевнелиев може да е бил на този митинг като активист на БКП, член на ръководството на партията във ВМЕИ “Ленин”. Някои коментират, че Плевнелиев е видял снимката в “24 часа” и си е измислил историята.

Президентът Плевнелиев направи гаф, за който в цивилизована държава ще му поискат оставката. Споменът как е посрещнал новините за свалянето на Живков на 10 ноември издава, че той най-вероятно или лъже, или е бил на първия казионен митинг пред парламента на 17 ноември по партийно поръчение, като активист на БКП.

Както е известно Плевнелиев е бил член на БКП като студент и член на ръководния орган на партийната организация във Висшия машинно електротехнически институт “Ленин” (на т. нар. вузовски комитет на БКП).

Ето какво казва Плевнелиев (по записа на “Дарик радио”):
„Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците”, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища”. С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември.”

Президентът е длъжен да изясни дали е направил грешка или е излъгал. Но и в двата случая се компрометира. На 10 ноември вечерта няма митинг пред парламента. Не е имало и съобщение в новините, че ще има събиране в Народното събрание, както той твърди. Сесия на парламента е имало чак една седмица след пленума на 10 ноември, на 17 ноември, когато Живков е освободен и от поста председател на Държания съвет и на негово място е избран Петър Младенов.

За свалянето на Живков като генерален секретар на ЦК на БКП на пленума на 10 ноември е съобщено във вечерните новини, когато навън вече е тъмно. Никой не е организирал спонтанен митинг пред парламента, не е имало плакати.
Но в медиите се появи снимка, на която се виждат двата плаката, които описва Плевнелиев. Тази снимка очевидно не е от нощна София, вечерта след новината за свалянето на Живков. Тя е от първия митинг след 10 ноември, на 17 ноември пред парламента, ден преди първия опизиционния митинг пред храма “Св. Александър Невски”. Този първи митинг пред парламента е казионен, организиран от Отечествения фронт и БКП. На снимката се вижда сегашният хотел “Радисън” отзад, тогава гранд хотел “София”. Очевидци от онова време си спомнят и плакатите.

Казионният митинг беше организиран от Пенчо Кубадински, по негова инициатива (това Кубадински го казва лично, в интервю пред пишещия тези редове през 1994 г.). Кубадински разказва, че в Политбюро обсъждали, че за 18 ноември се готви митинг на зараждащата се опозиция. Тогава предложил да организира митинг. Казал - “Дайте и на мен да направя един митинг”. Луканов и Младенов с неохота се съгласили.

Трибуната на митинга беше на официалния вход на парламента, срещу паметника. Там бяха Добри Джуров, приветстваха го с викове, като взе думата. Беше и самият Пенчо Кубадински, Луканов, Младенов. Оперната певица Гена Димитрова изпя химна по микрофона, без музика. Целия площад беше плътно запълнен с народ. Бяха докарани плакати от партийни организации, добре подготвени, професионално изписани. Имаше организирани групи от Градския комитет на БКП и от ОФ.

Независимо, че митингът беше организиран от БКП, на него дойдоха и много хора със свои плакати, неорганизирани от властите. Такива хора, обаче, не можаха да отидат близо до трибуната. Организирани групи в тълпата им пречеха да отидат напред. Чак към края на митинга, когато официалните лица на трибуната си тръгнаха, той прерасна в спонтанен, множеството се струпа пред парламента, но нямаше вече оратори и озвучителна уредба, народът полека се разотиде.

Като се съди по двата плаката, които цитира Плевнелиев, тях ги държат четирима души - по един на всяка дръжка на плакатите. Тоест, не отговаря на истината, че са били двама, а други не са искали да поемат единия плакат.

Друг любопитен детайл е, че плакатите на Плевнелиев и приятелят му са професионално изписани и не изглеждат да са върху тапети. Ако човек загледа буквите, те са маниерни, с определен шрифт, каквито рисуват само художници. Например буквите на “СЪД ЗА”, или изписването на буквата И. Например плакатът вдясно на снимката изглежда любителски направен, по начина на изписване на буквите, няма и дръжки, а и съдържанието му е такова, че не изглежда да е от организаторите. Всичко това говори, че ако президентът Плевнелиев е бил с тези плакати вляво, както твърди, най-вероятно те са от организаторите на митинга. Като член на вузовския комитет на БКП на ВМЕИ “Ленин” вероятно е бил извикан да участва в митинга.

В коментари в интернет вчера се появиха и други предположения. Президентът е видял снимката публикувана в “24 часа” и текста на плакатите, и си е съчинил историята. Но не е познал датата. Снимката е от 17 ноември, не от 10 ноември.

Дори да не е съчинена история по снимка, това показва, че Плевнелиев не помни точно как е посрещнал новината на 10 ноември. Нещо, което помнят добре мнозинството българи, които са се вълнували от режима и политиката.

Не е срамно да си бил член на БКП. Срамно е да се пишеш опозиционно настроен, а да са те изкарали на митинга като активист на БКП. Срамно е и да съчиняваш истории по снимка, с които да се изкарваш политически активен, а в действителност да не помниш деня 10 ноември.

Което и да е вярно от всички възможни обяснения, това е непростим гаф за президента. При всички положения Плевнелиев е длъжен да даде обяснение, с което да признае истината. И да понесе отговорност за думите си.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) mgj8
    Плевнелиев и отговорност .Да бе да ...
  2. 2) Вова
    Имаше едни форумци които се прехласваха по своя любимец. Бил демократ,вяра,надежда и любовь. Вероятно и те,като него са се спотайвали,а сега са до един герои.
  3. 3) хамалин
    роско е много просто момче но и изрисуван мерзавец


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com