www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бай Ганьо Пулев и байганьовци

 

16 Ноември 2014

 

Не е срамно да загубиш боксов мач от шампиона.

Срамно е да се хвалиш една година преди това, да се пъчиш (”болгар, болгар”) как ще го биеш и ще станеш шампион. Срамно е да обявиш, че той се страхувал от теб и се крие. Срамно е медиите в хор с теб да внушават, че тази победа е изворът на национално самочувствие.
Срамно е пълната с българи зала в Хамбург да освирква шампиона Кличко като говори.
Срамно е, след като те е набил безапелационно, да кажеш, че той бил мафия, имал късмет и т. н.

Пулев го пребиха като на мултфилм. Не просто победа за Кличко, ами бой, с бушон, изглеждаше като нарисуван на карикатура. С три нокдауна и нокаут, сътресение. Просто пребит.

След всички превъзнасяния на нашия, самохвалства, закани, обвинения, се видя и от невежите, че Кличко е една-две класи отгоре. Успехът на Пулев се състои в това, че издържа цели пет рунда.

Трябваше да търпим такова дразнещо поведение, самохвално, пиар материали за Кубрат и силиконовата му изгора Андреа, комплексарски коментари, включително приповдигнатия глас в коментара на живо по Нова тв и т. н. Посерковщина.

По-малко приказвай, бий се достойно, падни достойно. Никой няма да те упрекне. А Пулев и поражението не може да приеме достойно. След мача Кличко похвли противника си, посвети победата на Украйна. Пулев и преди и след мача повтаряше като бай Ганьо “Болгар, болгар”, и търсеше причините за загубата извън себе си, другите му били виновни, също като другия бай Ганьо - Бойко Борисов. Който побърза да обяви подкрепата си за своя симпатизант Пулев.

Айде, политиката да не набъркваме. Но байганьовщината извира и от нея. Извира отвсякъде.
Фалшиво национално самочувствие е, да се пъчиш с победа на един мускулест самохвалко. Но изглежда този тип патриотизъм е вкоренен в повечето българи. Някои дори не могат да повярват, че Пулев е набит и победен.

В интернет форуми и Фейсбук циркулират коментари, че мачът бил уговорен. Тоест патриотарите фенове искат да кажат, че патриотът-бай Ганьо Пулев, докато вика “Болгар болгар” е взел пари под масата, за да падне? Нормално ли е това? Съзнанието им не може да допусне, че българинът е по-слаб, но допуска, че е естествено да е корумпиран и да си продава мачовете. И това се приема като  оправдание за изядения бой.

Не, няма никаква нужда някой да плаща на очевидно по-слабия боксьор, за да падне от шампиона. И залаганията преди мача показваха явно предимство на шампиона Кличко. Подозренията, че Пулев може да е участвал в уговорен мач, са фантасмагории.
Но фалшивото национално самочувствие не е фантасмагории.

Който иска да разпознае фалшивия патриотизъм, трябва да препрочете бай Ганьо и да слуша внимателно. Репликите от Алеко Константинов се чуват постоянно от устите на спортисти, политици, въобще, накъдето се обърнеш на улицата.

Байганьовци не могат да бъдат извор на национално самочувствие.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) хамалин
  г-н Б, задължени сме от Горния, да им го набиваме, на лягане и ставане, с чук на селяндурите, че простотията затрива човек и племе.Господ е отпуснал на bg 100% природа,99 глупост и само един процент колективна нормална мисловност.преди и след боя се видя колко пари чиним. (bg обществото е една завършена социална шизофрения).чалгата усеща (селяндурите не могат да разбират нещата, дори когато живее в германия) само когато ги удариш с един тон юмрук в челцето.когато посетя селото (на бабата), където оприличаването с кочина и кенеф може да е само анимичен комплимент, не им спестявам на бабичките приказки и ги ...още

 2. 2) хамалин
  пп, в личен план съм
 3. 3) anarhist
  Великолепен коментар. Съгласен съм с всичко казано от автора.
 4. 4) НоваЗ
  Много добре казано! Благодаря!
 5. 5) Travis
  Браво Иване, много точен коментар. Поздравления!
 6. 6) lkmadjarov
  Подписвам се под такъв коментар.Случилото се в Хамбург и отзивите в БГ,в по-голямата си част,говорят за нейзживян провинциализъм,характерен за народите с нисък статус на информираност и измъчвани от желението да надскочат себе си,въпреки успехите които имат в отделни области:музика,художествена гимнастика,физика и математика,волейбол.Последиците от социализъма ,когато работниците разбираха повече от инженерите,многостаночници и т.н.обогатяваха бай-ганювщината,така образно описана от Щастливеца.
 7. 7) spectator
  Владимир Кличко: Таких хамов, как Пулев, у меня в соперниках еще не было С просташки изказвания можеш да изкараш противника от равновесие и да сгреши, ако това е била тактиката на Пулев. Но не е спортсменство. Мутренска простотия.
 8. 8) kokii
  Пулевци всекидневно пикаят на гроба на Алеко , но е добре че и доста хора го отчитат като нередност . Пулевци не са виновни , те просто не разполагат с нужния капацитет да осъзнаят постъпките си.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com