Какво постигнаха жените през 2014 г.

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

През изминалата година жените постигнаха големи победи и спечелиха най-престижните награди. Пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи беше един от двамата лауреати на Нобеловата награда за мир. Френската писателка Лиди Салвер получи престижната френска литературна награда „Гонкур“, печелена досега само от десетина жени. Иранката Мириам Мирзахани стана първата жена, наградена с медала за постижения в областта на математиката „Фийлдс“. Много жени заеха места, които до този момент не бяха достъпни за тях. В САЩ например Мери Бара оглави американския автомобилен гигант „Дженерал мотърс“. Във Франция Изабел Коше се очертава като фаворит да оглави през 2016 г. енергийния гигант „Газ дьо Франс-Сюез“.

В политиката влиянието на жените също нарасна. Дилма Русеф спечели втори президентски мандат в Бразилия, а Ангела Меркел за осми път оглави германската управляваща партия Християндемократически съюз. Начело на Международния валутен фонд Кристин Лагард беше определена като най-влиятелната френска личност в света от сп. „Венити феър“. Бившата първа дама и държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън не крие амбициите си да наследи Барак Обама в Белия дом.

Но въпреки че номинациите и наградите за жените изобилстваха през годината, има и една по-мрачна действителност. Защото за голям брой жени по света страданията продължават. Например за нигерийските ученички, които вече осми месец са поробени от мъчителите си от ислямистката групировка Боко Харам. Или пък за жените, станали жертва на изнасилвания – един масов и обезпокояващ феномен в Индия или в страните, обхванати от конфликти, в които изнасилванията се използват като военно оръжие.

Ето кои бяха едни от най-запомнящите се събития, свързани с жените по света през 2014 г.

През 2014 г. борбата на Малала Юсуфзаи беше възнаградена. На 15 години тя беше простреляна в главата на излизане от училището си в Пакистан. Талибаните искаха да я убият, защото се застъпваше прекалено шумно за правото на жените на образование. Младата пакистанка се съвзе след тежки операции и се превърна в лице на кампанията за правото на жените на образование във всички страни в развитие. Днес Малала обикаля света и разказва историята си на конференции, организирани от най-авторитетни организации като например ООН. Тя публикува автобиографична книга и след като през 2013 г. спечели наградата „Сахаров“ на Европейския парламент, през октомври стана най-млада лауреатка на Нобеловата награда за мир, която сподели с индиеца Кайлаш Сатяртхи, защитаващ също като нея правата на децата.

През 2014 г. холивудската звезда Анджелина Джоли, която от няколко години води кампания срещу сексуалните посегателства над жените по време на военните конфликти, организира среща на върха в Лондон от 10 до 13 юни, посветена на този проблем. Целта беше да се информират все повече хора за него и в крайна сметка сексуалните издевателства по време на конфликти да започнат да се наказват като военни престъпления.

През май иранската журналистка Мазех Алинеджад, живееща в изгнание във Великобритания, организира във Фейсбук кампанията „Моята открадната свобода“ и прикани иранките да позират за снимки без ислямско було и да се изправят по този начин срещу забраната да ходят незабулени. В сайта на кампанията бяха качени десетки снимки на незабулени иранки, поели риска да бъдат арестувани заради нарушаване на законите в Иран. Кампанията събра 734 000 лайквания във Фейсбук. Мазех Алинеджад обаче беше подложена на „линчуване“ от иранските медии и получи смъртни заплахи.

През изминалата година испанките излязоха на улицата, за да протестират срещу плановете на правителството на консерватора Мариано Рахой за ограничаване на абортите. Протестът на испанките беше подкрепен в цяла Европа и в крайна сметка правителството се отказа от намеренията си.

2014 г. беше годината на кампанията „Върнете нашите момичета“ (Bring Back our Girls). Тя беше подета, след като в края на април въоръжени мъже нахлуха в училище в нигерийския град Чибок и отвлякоха 276 ученички. Нападателите бяха фанатици от групировката Боко Харам. Те казаха, че ще поробят похитените момичета и ще се оженят насила за тях. Едва петдесетина от тях успяха да избягат. Случилото се потресе международната общност и тя се мобилизира в кампанията Bring Back Our Girls. В нея се включиха бившите първи дами Карла Бруни и Валери Трирвильор и първата дама на САЩ Мишел Обама. Но осем месеца по-късно отвлечените момичета все още не са освободени. В Нигерия демонстрациите за тяхното освобождаване продължават.

През 2014 г. историята на суданката Мериам Ибрахим развълнува международната общност. Родена в семейството на християнка и мюсюлманин, тя от малка е възпитавана като християнка от майка си и се омъжва за християнина Даниъл Уани. В Судан, където са в сила законите на шериата, приелите християнската религия обаче са смятани за хора извън закона. Мериам отказа да приеме исляма и беше хвърлена в затвора, въпреки че беше бременна.Тя беше осъдена на смърт чрез обесване заради това, че е приела християнската вяра и на 100 удара с бич, защото се омъжила за християнин. Дванайсет дни по-късно тя роди момиченце в затвора. Международната общност надигна глас срещу ареста й и призова за освобождаването й. Това се случи през юни и Мериам и семейството й заминаха да живеят в изгнание в американския щат Ню Хемпшър.

През 2014 г. 26-годишната канадска актриса Елън Пейдж се обяви в защита на правата на хомосексуалистите, след като самата тя разкри на 14 февруари на конференция за правата на човека в Лас Вегас, че е хомосексуалистка. Британската актриса Ема Уотсън, звезда от филмовата сага за Хари Потър, пък произнесе бурно аплодирано слово на годишната сесия на Общото събрание на ООН на 20 септември, в което тя обяви началото на кампанията HeforShe (Той за нея), целяща да въвлече повече мъже в борбата за равенство между половете.

„Мъжете и жените трябва да се чувстват еднакво свободни“, каза тогава 24-годишната актриса. През 2014 г. за феминистка се обяви и певицата Бионсе. Тя включи 50-секундна реч на нигерийската писателка и защитничка на правата на жените Чимаманда Нгози Адиче в песента си „Flawless“, от албума си „Beyonce“, продаден в над 3,6 милиона екземпляра. По време на турнето на Бионсе върху огромен екран на сцената пред 850 000 зрители се появи надписът „Феминистка“. Някои се усъмниха в искреността на феминистките намерения на певицата, но заради феминистката си кампания тя беше обявена сп. „Форбс“ за най-влиятелната звезда на 2014 г..

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.