Морган Фрийман: Да се пенсионирам? Няма начин!

Морган Фрийман. Снимка: Ройтерс

“Всемогъщият Еван” – най-новият филм с участието на Морган Фрийман, тръгна премиерно по софийските киноекрани в петък. В него актьорът за втори път играе ролята на Бог след участието си във ”Всемогъщият Брус” с Джим Кери през 2003 г. Режисьор на “Всемогъщият Еван” е Том Шедяк, а в главните роли са още Стив Каръл и Лорън Греъм.

Морган Фрийман, който на 1 юни навърши 70 години, се снима в киното вече 35 години и има зад гърба си над 80 филмови и телевизионни роли. Във филмографията му присъстват заглавия като “Непростимо”, “Изкуплението Шоушенк”, “Седем”, “Целуни момичетата”, “Амистад”, “Всички страхове”, “Момиче за милиони”, “Батман”, “Късметът на Слевин” и много други.

През 2005 г. за ролята на Еди в режисирания от Клинт Истууд “Момиче за милиони” Фрийман спечели Оскар за поддържаща роля. От години той е сред най-търсените актьори в Холивуд и в момента е ангажиран едновременно в 7 филма. Ето какво разказва Фрийман в скорошно интервю за сайта star-ecentral.com

– Трудно ли се съгласихте да играете ролята на Бог?
– Притесняваше ме само по какъв точно начин се очаква от мен да изиграя ролята. Първоначално реших, че трябва да бъда изключително сериозен. Но по време на снимките режисьорът Том Шедяк все ми казваше: “Просто бъди ведър и спокоен”. Така и направих.
– Том Шедяк е режисьор и на “Всемогъщият Брус”. Допада ли ви да работите с него?
– Да, той беше една от причините да се съглася да играя и във “Всемогъщият Еван”. Много харесвам Том. Начинът му на мислене е сходен с моя. Има много малко режисьори, с които наистина обичам да работя, и Том е един от тях. Той знае точно какво иска, а това е много важно в киното.
– Какво мислите за колегата си от филма Стив Каръл?

Фрийман (вдясно) и Стив Каръл в кадър от филма „Всемогъщият Еван“. Снимка: Ройтерс

– Той е професионалист. И като казвам това, нямам предвид само, че е талантлив, а, че е отдаден на професията. Освен това е прекрасен човек. 99,99% от актьорите, с които съм работил, са страхотни. Късметлия съм в това отношение.
– Често ви определят като “характерен” актьор, чиито герои са хора с достойнство и авторитет. Това не ви ли кара да се чувствате като вкаран в стереотип?
– Вярно е, че повечето ми герои притежават висок морал и авторитет. Но като се замисля за актьори като Хенри Фонда, Спенсър Трейси и Гари Купър, установявам, че и те са играли такива персонажи. И си казвам: “Браво, Морган, намираш се в чудесна компания. Но изобщо не заслужаваш да си тук.” (смее се) Имиджът, който имам, ми допада. Но, разбира се, не бих имал нищо против да играя и друг тип роли. Колкото по-разнообрази са, толкова по-добре.
– Защо живеете в щата Мисисипи, а не в Холивуд като повечето ви колеги?
– Роден съм в Мисисипи и се чувствам свързан с този щат. Имам много приятели там и ми е спокойно и комфортно. Живея на място, което винаги съм обичал.
– Станахте популярен на около 50-годишна възраст, което е малко необичайно за киноиндустрията. Очаквахте ли, че ще стане така или славата по-скоро ви изненада?
– Винаги съм знаел, че киното е мястото, към което принадлежа и където трябва да бъда. Затова славата не ме изненада. Щях да бъда по-изненадан, ако не бях станал известен. (смее се)
– Имало ли е момент, в който сте искали да се оттеглите от актьорството?
– Да. Имаше един период през 80-те години, когато не можех да получа нито една роля – дори и най-незначителната телевизионна роля. Започнах сериозно да размишлявам с какво да се захвана, за да мога да си плащам наема и да си купувам храна. Тъкмо бях решил да си изкарвам разрешително за таксиметров шофьор и започнаха да ми се обаждат с предложения за роли.
– Но сега на 70 години ви предлагат повече роли от когато и да било…
– Да, точно така. Май колкото повече стоя в тази професия, толкова по-добри роли получавам. Така че мисля да поостана още. (смее се) Благодарен съм на съдбата. Все още се изненадвам понякога, че ми плащат, за да върша нещо, което обичам толкова много. Не можеш да приемеш такова нещо за даденост. Не и в Холивуд.
– Значи не мислите скоро да се пенсионирате?

Актьорът на премиерата на филма в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

– Няма начин! Докато съм способен да ставам от леглото, да идвам на снимачната площадка и да си помня репликите, ще продължа да играя в киното.
– Как се готвите за ролите си?
– Не правя нищо специално. Честно казано, не съм наясно и как точно се прави т.нар. проучване за роля. Просто разучавам сценария и си представям какъв трябва да бъде моят герой и как трябва да го изиграя. Естествено, ако играя в биографичен филм, ми е необходима по-голяма подготовка. В такива случаи чета книги и стари вестници, гледам видеозаписи и дори се срещам с прототипа на героя ми, ако е все още жив.
– Известно време сте играли и в театъра. Бихте ли участвали отново в някоя постановка?
– Не. По времето, когато играех в театъра, си мислех само, че искам да се снимам в киното. Така че нямам подобни намерения.
– През 2005 г. получихте Оскар за ролята си в “Момиче за милиони”. Доколко е важна тази награда за вас?
– Когато ме номинираха за “Момиче за милиони”, вече имах три други номинации за Оскар. Знаех, че рано или късно ще ми дадат статуетка. Страхувах се само да не я получа за роля, която не заслужава Оскар. За щастие случаят с “Момиче за милиони” не беше такъв. Това е страхотен филм. Иначе предишните три номинации също бяха голямо признание за мен.
– Мислите ли, че в Холивуд за чернокожите актьори все още е по-трудно да получават добри роли?
– Не. Всеки, който твърди подобно нещо, просто си търси извинение. Хората в киноиндустрията още преди десетилетия разбраха, че парите са по-важни от расата. Шефовете на студията не се интересуват какъв е цветът на кожата ти, а дали публиката те харесва или не. Ако те харесва, получаваш добри роли. И няма никакво значение как изглеждаш.
– Имате доста почитателки. Съпругата ви ревнува ли?
– Не, не е от ревнивите. Когато сме заедно някъде и някоя жена дойде при мен за снимки или автограф, тя просто се отдалечава и ме чака. Съпругата ми знае, че нищо никога не би могло да се случи.
– Как си почивате?

Морган Фрийман с наградата Оскар за поддържащ актьор, която спечели през 2005 г. за ролята си в „Момиче за милиони“. Снимка: Ройтерс

– Обичам да плавам с лодка. Винаги, когато имам повече свободно време, излизам в морето с лодка и обикалям островите в Карибско море. Изключвам мобилния си телефон, не чета никакви имейли и просто релаксирам. В семейната ферма в Мисисипи имам коне и много обичам да ги яздя. Другото ми хоби е летенето.
– Доста добър сте и в решаването на кръстословици, нали?
– Мислех, че съм. Но от известно време се мъча с една кръстословица от вестник “Ню Йорк Таймс”. Иначе ми харесва да решавам, много е успокояващо.
– Вашата продуцентска компания “Revelations Entertainment” наскоро създаде киносайта Clickstar. Разкажете малко повече за него.
– Искаме да направим така, че потребителите на сайта да могат легално да свалят най-новите филмови хитове. Разбира се, сайтът ще предлага и много други неща. Няколко доста популярни актьори ще отговарят за отделните рубрики. Дани Девито, например, ще ръководи документалистиката. Планираме да направим и каталози с различни по жанр филми – екшъни, комедии, класически холивудски филми…
– Имате ли неосъществени амбиции?
– Извън киноиндустрията нямам никакви мечти. Но в киноиндустрията имам две – да направя добър уестърн и да продуцирам филм, който да спечели Оскар.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.