www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Незаконно подслушване има, престъпление няма. Цацаров наистина е кукла на конци

Прокуратурата нагло оневини подслушвачи. Бойко Борисов ли я управлява?
Прокуратурата нагло оневини подслушвачи. Бойко Борисов ли я управлява?

30 Януари 2015

 

Колаж: Владимир Дойчинов - Ладо
Сотир Цацаров. Снимка: Impact Press Group

Прокуратурата оттегли обвиненията към Цветан Цветанов и колегите му подслушвачи във връзка с незаконните подслушвания.
Какво се получава? Незаконно подслушване има, престъпление няма.

Самият Цацаров обяви през септември 2013 г., че в тефтерчетата на подслушвачите има записани 875 телефонни номера и проучват на кого са. После се оказа, че разрешения от съда за подслушване е имало за около 160 от тези номера. Всички останали са подслушвани незаконно (виж тук).

Ето и цитат от Цацаров от тогава:

„Прегледани са всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции. Къртовски труд е в момента да се установи какви телефони, фигурират в тези тефтери, по кои телефони е работено и за кои телефони няма разрешение. Това означава документи, разрешение за всеки номер, искане до мобилен оператор за неговия абонат. В момента чакаме да получим кои са тези 875 лица, чиито телефони, фигурират в бележниците, но за тях няма надлежно разрешение. Мисля, че познати телефони сред тях има. Чакаме справката от мобилните оператори.” (виж тук).

Оттогава досега прокуратурата не обели дума за това дело.
Не съобщи чии са телефонните номера, не повдигна нови обвинения.

Сега прокуратурата обяви, че оттегля обвинението срещу Цветанов и неколцината подслушвачи от МВР, поради съвсем измислена причина - промяна в закона за МВР от миналата година. Според прокурора по делото е изменен текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина. Това е тълкувание на закона, с цел да оправдае престъпници. Прокурорите се основават и на разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите. Да, това е така, но в случая става дума за промяни в закона за МВР, приет след извършване на престъплението. Този текст в Закона за МВР не оправдава по никакъв начин подслушване без съдебно разрешение. То продължава да бъде престъпление по НК, дори Цветанов като министър да не е извършил престъпление според поправката в закона.
В случая прокуратурата нагло пред очите на цялото общество оневинява престъпници. Да оневиниш отговорните за незаконно подслушване само по себе си е сериозно престъпление пред обществото. Това отваря вратата на подслушвачите. Хората от МВР занапред ще се мислят за недосегаеми.

Какво стана известно досега по този случай?

- Трима от служителите в СДОТО (службата, която се занимава технически с подслушването) са предали работни тефтерчета, в които има записани 875 телефонни номера (без имена), които са подслушвани. Прокуратурата е установила, че има законно разрешение за подслушване само на малко над 160 номера от тефтерчетата. Останалите повече от 700 номера са подслушвани незаконно.

- Служителят на СДОТО Радко Димитров спешно е изтрил информация от паметта на компютърната система в т. нар. цецомобил – колата, съоръжена с техника за подслушване. Прокуратурата е изпратила при производителя във Великобритания техниката, с молба там да възстановят изтритите файлове. От август 2013 г. досега прокуратурата мълчи дали това е направено. Не съобщава и чии са тези 875 телефонни номера в тефтерите на подслушвачите. Въпросният Радко Димитров беше обвинен в опит за възпрепятстване на правосъдието, сега е оневинен и той.

- Т. нар. цецомобил, ван „Красйлер”, снабден с техника за подслушване, която може да прихваща и записва едновременно до 64 мобилни телефона, с обсег на действие до 500 м, е излизал из София нерегламентирано. Има дни, в които пътуванията му са били отбелязвани като учебни, тестови. В други дни по документи се е водил в гаража, а е доказано, че е бил из града. Ванът е бил паркиран дълго на различни места из София, включен към електрическо захранване и е командван дистанционно, каквато възможност дава техниката в него.

- Свидетел е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който публично обяви, че Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета “Борисов”. Найденов беше защитен свидетел по делото. Същите обвинения към Цветанов за подслушване отправи и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
Всичко това според прокуратурата не доказва престъпление. Оневиняват подслушвачите заради една поправка в Закона за МВР, която въобще не отменя незаконното послушвнане.
Явно много дълго са мислили каква причина да измислят в прокуратурата за оттегляне на обвиненията.

От всичко това става ясно, че Цацаров действително е кукла на конци. И репликата на бившия градски прокурор Кокинов към Борисов в оня запис от Банкя “Ти си го избра” е самата истина. Заради този запис Кокинов подаде оставка. А за записа прокуратурата също не намери престъпления, тя търсеше незаконно подслушване, а не разследва изнесените факти в разговора. Както търсеше кой е изнесъл и разпространил записа на Танов и Борисов за Мишо Бирата, а не разследва престъпление, за което има данни в разговора.

Случващото се показва, че Бойко Борисов управлява прокуратурата.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) хамалин
  (ми)това е държавътъ на пунтъ маръ (един малък ну много прост народец)(нямаме един изпипан закон като хората)
 2. 2) pro-anti
  закони има, но когато се нарушават, няма последствия.Преди 3 дни валя близо 1 м сняг, задължение на собствениците тук е да почистят след това плочниците(нъл тъй се наричат, Хер Хамал?)пред дома си. Джон Кери го глобиха, защото не е осигурил плочника му да е изчистен за пешеходците.
 3. 3) хамалин
  г-н pro-anti.плоча,плочи:плочник(чиста като сълзъ майчина кръв) :какво му хлопy на bg плочникъ 4e сме предпочели "тротоаръ"(ако го кажем например:софийските томонори (яп.)съ много потрошени i много хлопътъ какво ще му е различното;социалната шизофрения на едно общество започва от езикъ:кантарът за качеството на едно колективно съзнание и неговата екзистенциална нормалност.колкото човек е по-прост,толкоз повече се жабурчи с бубонки:хабитати некъкви:ЕС е лудвал,когато чуел некой да използувъ "боравя,касае се и так далше чужди нам уникални i феноменални и еtc фашкии ( моят девиз за си4ко случвашо се в bg e:i сиктир)
 4. 4) Chavo
  Абе Химал кажи " драсни пални клечица", че да те разбера, че искаш кибрит!!!
 5. 5) хамалин
  темета не е за езика на бългърете и както винаги,и което е характерно за бългърете те редовно да се отклоняват.но понеже закачката ти е глупашка ще се опитам набързо с две-три изречения да отвърна (да обясня);първо:когато се говори за замърсяването на езика ни глупакът се провиква винаги ама винаги с този тъпашки аргумент. второ:няма българин поне малко интелигентен който да не употребява чуждици .чуждиците съ полезни за всеки език ( и германският и китайският)путьо трънкин. трето:вътрешната съпротива на отделни хора срещу поголовното замърсяване и унищожаване на един език (не само bg)e както борбота срещу поголовното изсичане на джунглата в ...още

 6. 6) Chavo
  Хамал, понеже виждам, че си яростен по темата, пък било и по повод на лека закачка: Попрочети малко за историята на българския книжовен език. То ако за супервайзера и мениджера си прав, не те изигра до върховно божество на езиковата култура. Както впрочем и неизползването на главни букви или разстояния след пунктуацията ( туй какво ли е?!).
 7. 7) хамалин
  г-н чаво,не съм яростен,а чувствителен.(езикът е тялото,плътта на един народ:повече подробности за друг път);пишъ новите си мисли с малки буквички нарочно и не само ,и като се понапъне човек може да се досети;както понякога без ,,, и с калпав славоред:един човек е разпознаваем по едно-две нещица (всеки има своя backside,която не показва без нужда и докато е възможно);в германската клиника и навсякъде пишех без главни,което е кощунство поради естеството на тяхната граматика,но не се намери един катаджия,който да ми обърне внимание за тая "небрежност".


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com