www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 17 декември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Президентските избори в Нигерия: Жените не искат да играят поддържаща роля

23 Март 2015

 

Франс прес

Нигерийка след процедури за избелване. Снимка: от тв екрана

“Достатъчно играхме ролята на мажоретки! Жените не може повече да изпълняват поддържаща роля в тази страна!”, призовава Реми Соная, университетска преподавателка и първата жена - кандидат на президентските избори в Нигерия на 28 март.

Сцената се разиграва в луксозна зала в икономическата столица Лагос пред публика от бизнесдами, дошли да обсъдят мястото на жените в политиката по инициатива на елитния Женския клуб “Космополитан”.

Двамата главни кандидати за губернаторския пост на щата Лагос, където предстоят избори на 11 април, излизат един след друг на трибуната, за да призоват тези влиятелни избирателки да гласуват за тях, засипвайки ги с обещания - от въвеждане на квота от 35 процента за жени в управленския екип на щат до мерки за образованието на момичетата. Когато Соная прекосява залата, за да вземе думата, публиката дълго й ръкопляска.

Макар че има много жени начело на големи предприятия и на ключови постове в администрацията, в Нигерия политиката си остава мъжки свят, в който много малко от тях се осмеляват да пристъпят.

Президентът Гудлък Джонатан е поставил две жени начело на стратегически министерства - на финансите - бившата заместник-директорка на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала, и на петрола - Диезани Алисън-Мадуеке, първата жена, издигнала се до ръководния пост на Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/.

И други висши постове в администрацията са поверени на жени, които действат със здрава ръка, като Арунма Отех, оглавяваща Комисията за регулиране на пазарите, която се опитва да се бори, и то не зле, с ендемичната корупция в първата икономическа сила в Африка.

Но според доклад на Британския съвет от 2012 г. само 9 на сто от кандидатите на последните парламентарни избори са били жени. Положението не е по-добро и през 2015 г.

Нигерия не е изолиран случай в Африка, където има само две жени президенти - Елън Джонсън-Сърлийф в Либерия и Джойс Банда в Малави.

В Нигерия мъжете “диктуваха правилата: те ни накараха да повярваме, че политиката е отвратителен свят, който не е за жените. И жените се уплашиха”, обяснява адвокатката Ебер Ифанду, която ръководи местната неправителствена организация “Форум за жените в политиката”.

Внушителната и откровена Реми Соная не е обезкуражена. Тази 60-годишна жена, пенсиониран преподавател преподавател по френски език и приложна лингвистика, не само е първата и единствена жена кандидат за президент - тя и партията й КОВА /KOWA party, регистрирана като политическа партия на 16 юли 2009 година от група активисти на гражданското общество, професионалисти и технократи/ искат да докажат, че е възможно да се прави предизборна компания и без “кръстник” и без частен самолет в страна, в която политическите мъже са свикнали да харчат цели състояния за гигантски митинги и да раздават подаръци.

“Политиката има лоша репутация в Нигерия. Съвсем неотдавна един губернатор заяви, че не може да правиш политика, без да си лъжец”, споделя тя със съжаление по време на интервю за АФП във фоайето на хотел в Лагос.

Соная, която разполага с ограничен бюджет и предизборен екип, пътува по цяла Нигерия /в икономична класа/, за да пропагандира на срещи с избиратели ценностите на своята партия - “честност, истина, ефективност, здрава работа, прозрачност”.

Със своите 10 до15 000 членове КОВА изглежда “лека категория” в сравнение с огромните изборни машини, които работят за президента Джонатан и основния му съперник - бившия генерал Мухамаду Бухари.

Но в очите на бизнесдамите от Женския клуб “Космополитан” Соная има заслугата, че е накарала обществото да чуе и друг глас.

“Повечето жени продължават да гледат на политиката като на свят на удари под кръста. Необходимо е в нея да се включат качествени жени”, смята Амодигбе Оканлауон, 54-годишна управителка на фирма.

Според Ебере Ифанду, чиято неправителствена организация се бори за въвеждането на квоти, за да се улесни достъпът на жени до изборни постове, остават още етапи, които трябва да бъдат преодолени, преди жена да застане начело на най-многолюдната страна в Африка (173 милиона жители).

“Ако успеем да разкъсаме този порочен кръг и да изберем жена за губернатор на щат в Нигерия през 2015 г., ви уверявам, че много скоро може да имаме жена вицепрезидент или дори президент”, казва тя.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com