www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 15 декември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кения се готви за отлив на туристи след ислямисткото нападение

8 Април 2015

 

Джузеф Аквири
Ройтерс

Слоновете на Африка
Слонове в национален парк-резерват в Кения. Снимка: ЕПА/БТА

Хотелиерите от кенийското крайбрежие на Индийския океан и от обширните резервати за сафари съобщиха, че туристите са започнали да отменят почивките си в източната африканска страна, след като въоръжени ислямисти миналата седмица убиха 148 души в университетско градче.

Ужасяващи свидетелски разкази за това как въоръжените нападатели от сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб са преследвали и убили студенти потресоха Кения и нанесоха нов удар върху плановете на президента Ухуру Кениата да развие туристическия сектор.

Туристическата индустрия, която е изключително важна част от най-голямата икономика в Източна Африка, отчита спад от 2013 година, когато Аш Шабаб нападна скъп търговски център в столицата Найроби и уби 67 души при четиридневната кървава обсада.

Оттогава повтарящи се нападения на Аш Шабаб и предупреждения за пътуване, издавани от страни като Великобритания, САЩ и Австралия, изпразниха кенийските плажовете, осеяни с палми, и принудиха хотелите да освобождават персонал.

Хотелиерите отбелязват, че нападениeто в ранни зори на университетското градче в Гариса, намиращ се на 200 км от границата със Сомалия, на голямо разстояние от туристическите маршрути, вероятно ще предизвика нова вълна от съкращения в хотелиерството.

“Очаквахме туристи от Великобритания, Германия, Франция, Австралия и Азия, но те анулираха резервациите си, когато научиха за терористичното нападение,” отбеляза Питър Кипено, собственик на луксозен палатков лагер в кенийския резерват Масай Мара, на около 600 км от Гариса.

Кипено, чийто лагер е с капацитет 25 легла, уточни, че 19 посетители са анулирали заявките си в четвъртък, когато стана ясно, че нападението е най-смъртоносното на кенийска територия от 1998 година, когато Ал Каида бомбардира посолството на САЩ, убивайки над 200 души.

По кенийското крайбрежие, където 23 хотела затвориха врати през първите три месеца на годината, хотелиерите отчетоха анулиране на почивките, но отбелязаха, че истинският размер на пораженията ще стане ясен във вторник, 7 април, когато на работа се връщат европейските туроператори след великденските празници.

“Нападението в Гариса просто предреши съдбата ни,” посочи пред Ройтерс в Момбаса Мохамед Херси, който отдавна се занимава с хотелиерство и е председател на Туристическата асоциация на кенийското крайбрежие.

Херси посочи, че заплатите на някои членове на ръководството и персонала в неговата хотелска верига Heritage Group са били намалени с 20 до 30% с надеждата, че няма да се стига до съкращения в един от най-тежките периоди за туристическия сектор в Кения през последните години.

“Изглежда ще се наложи да отидем по-далеч и да освободим персонал, тъй като може да не сме в състояние да плащаме дори тези намален заплати, допълни той.

Стив Керига, помощник управител в Mara Sarova Game Camps посочи, че последиците ще се усетят тази седмица и се притеснява за перспективите на най-натоварената част от годината.

Нападението може да се отрази на най-активния сезон юли - октомври, каза още той, като има предвид годишната миграция на антилопите гну между Танзания и Кения в резервата Масай Мара.

Накърнен имидж Членовете на Аш Шабаб са убили над 400 души в Кения от април 2013 година, като правителството се бори да спре бойците и оръжията, преминаващи през 700-километровата граница със Сомалия. Кения не е изразила намерения да се изтегли от Сомалия, където войниците й, част от мироопазващата мисия на Африканския съюз, подкрепяна от ООН, отнеха територии от ислямистката групировка.

Западни дипломати обаче посочват, че тази загуба на територия не е отслабила способността на Аш Шабаб да прави еднократни въоръжени нападения в родната си Сомалия или в чужбина. Кения съобщи, че въоръжените й сили са бомбардирали два лагера на Аш Шабаб в Сомалия в неделя, за да отслабят групировката. В столицата Найроби, където местните медии станаха все по-критични към, както те го определят, нескопосания отговор на нападението в Гариса, десетки опечалени семейства все още се опитват да идентифицират телата в градската морга.

Нападението увеличи натиска върху Кениата, който при поемането на поста си през април 2013 година обеща да утрои броя на туристите до 5 милиона годишно за пет години, а икономическият растеж да достигне двуцифрено число, за да могат милиони хора да се измъкнат от бедността.

Кения неотдавна създаде специална “работна група” за туризма, която трябва да изработи план за привличането отново на туристите в източната африканска страна.

Нападението в Гариса подкопа имиджа ни допълнително като туристическа дестинация в очите на международната общност и първоначалните ни опити да изчистим имиджа си сега се оказа безсмислен, посочи Сам Иквайе, ръководите на кенийската Асоциация на собствениците на хотели и доставчици в крайбрежния район.

Моментът на нападението в Гариса бе твърде смущаващ за Кениата, който ден по-рано упрекна Великобритания и Австралия, че са издали предупреждения за пътувания към Кения заради сигурността в страната.

“Предупрежденията за пътувания, от които се оплакваме и казваме, че не са необходими, бяха оправдани от тези непрекъснати нападения. Какъв друг език можем да използваме сега, за да убедим туристите? Не се предаваме, но и надеждата не е голяма,” отбеляза Херси.

БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com