www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Прабългари на юг от Рим

11 Април 2015

 

Селото Челе ди Булгерия е основано в днешна Италия между 5-и и 7-и век

Входът на селото Челе ди Булгерия. Снимка: Иван Бакалов

Селото се казва Челе ди Булгерия. На италиански се изписва Celle di Bulgheria. Името не е случайно. Планината наоколо се казва Булгария от векове, вероятно от 1400 години насам. За пръв път е документирано в стари карти от 13 век, че името на планината е България. Мястото е на около 400 километра на юг от Рим, и на около 80 км южно от Салерно.

От Рим до Салерно се стига за около 3 часа по магистралите. Първите около 200 км се минават сутрин на хладно, след това южното слънце те загрява. Пътят минава край Неапол. Встрани от магистралата се издига заснеженият планински връх на вулкана Везувий. След Салерно няма магистрала до Челе ди Булгерия, пътят започва да се вие в едни зашеметяващи планини.

Южна Италия очарова и през зимата, и през лятото. Българинът не е свикнал с такава зеленина зимно време. Температурите рядко падат под нулата. Редуват се маслинови и портокалови градини. В магазинчетата край пътя се продават мандарини с едни свежи листенца и клончета, личи си, че са току-що откъснати.

Селото Рока Глориоса, също основано от прабългари. Снимка: Иван Бакалов

Едно нещо впечатлява българина непрекъснато, където и да пътува из Италия - и в Тоскана, и в Южна Италия, и навсякъде се виждат села и градове, кацнали на върха на хълм, връх, хребет. Има стари градове и села,

разположени като шапка върху някой връх

с конусовидна форма. Тук историята през вековете назад така е подредила нещата. Села и градове, построени на високото, със или без крепостни стени, но да може да се бранят от по-изгодна позиция при нападение. По българските земи е по-различно - села и градчета са разположени в долини и котловини, край реката.

На 20-ина минути преди да стигнем селото с името на България, на едни ливади край пътя се виждат дебели маслинови дървета. Моят водач и шофьор, 35-годишен тосканец, актьор с няколко други професии, сочи натам - “Сигурно са на 200 години”. Никой не знае, може и на 300-400 да са. Дънерите им са дебели над метър.

Преди селото Челе ди Булгерия минаваме през съседното, на около 2 километра, където на площада прави впечатление табелата “Св. София”. Тя сочи пътя към близка църква на хълма отгоре. Оказва се, че няма връзка с името на българската столица София, но все пак подсилва впечатлението…

Челе ди Булгария в превод означава нещо като килиите в България. Става дума за планината България в Югозападна Италия. Името в началото на миналия век е било Челе Булгерия - “килиите на българите”. Тук са се заселили прабългари още в 5-6-и век, заживели в планината в някакви издълбани килии като пещери и оттам идва името. Има и друга версия за превода на името - идва от древна дума celis, което означава седя, място за сядане, селище.

Навремето Мусолини, като националист, обаче добавил едно “Де” пред Булгерия. Не може да има село ей така с името България в Италия, то трябва да показва, че е от този район - планината Булгария.

Селото се е превърнало в атракция за днешните българи. За него е писано малко, но се разчува и пътуващи из Италия нашенци прескачат да го разгледат. Тук за пръв път идва българският посланик Райко Николов през 86-а година. Миналата година за последно е идвал сегашният посланик Марин Райков, неговият син. Той довел и Бойко Василев от БНТ, който направил репортаж в “Панорама”. И така се чуло повече за селото.

Село, село, ама прилича на градче

Каменни къщи, каменни стъпала, плочници, спретнати дворове с каменни огради. Тук там от дворовете се обаждат кокошки, като в българско село. Но в градините зреят портокали и лимони, съвсем не като в българско село. Къщите са на наклон, над селото се издига хребет от планината Булгария, от другата страна на километър-два се издигат други хребети. На един конусовиден връх в далечината е кацнало друго село. Казва се Рока Глориоса и се оказва, че също е основано от прабългари.

Портокали капят в двор в Челе ди Булгерия. Снимка: Иван Бакалов

Каква е тази история? Странно, но е истина. Описана е тук там, без да е изследвана достатъчно. Няма точни данни, но преди и по време на основаването на българската държава, през 5-и, 6-и и 7-и век прабългарски войници, в някои случаи цяла армия по десетина хиляди души, тръгвали от Волжка България в походи на Запад. И там се разпилявали. Като войници били наемани от готите или от византийците. Някои воювали на страната на едните, други - на другите. И, както си му е редът в онова време, на войниците работодателите се отплащали със земя. Вероятно някой е платил на някакви прабългари със земя в този район, те заживели тук, полека лека направили села. От прабългарите днес са останали само имената на местности и села.

Площадчето на днешното село има всички атрибути на българско село - черква, паметниче на загиналите в Първата световна война. Но някак е различно. Има паркинг за коли, пейки, боклуджийски кошчета, някак градски изглежда. Някои дори го наричат градче. Заедно със съседното село или по-скоро махала, двете образуват една община, общо с 1600 жители. Това е район на Италия, от който в края на 19-и и началото на 20-и век се е изселило половината население. И сега много емигранти от Северна и Южна Америка идват по този край да си търсят корените, родните села на дядовците и бабите си.

Питаме на площада знаят ли защо така се нарича селото. Мъж на средна възраст веднага ни отпраща към доктор Карели, който бил и историк и описал историята на селото. “Той ще ви разкаже всичко”, казва човекът.

По пътя към къщата му сядаме в местния ресторант. Просторен, чист, малко прилича на българска механа. Двама пенсионери играят на една маса някаква игра, едно дете ги гледа. Няма никой, освен нас - български журналист, българка, живееща в Рим и приятелят й тосканец.

Кръчмарката се казва Мария, веднага се разтапя от любезност, като разбира, че има българи. Отива някъде и носи една картичка на храма “Св. Александър Невски” - изпратили й я двама българи, минали оттук, и те обядвали в кръчмата като нас.

Кръчмарката Мария показва картичка от София, която й изпратили двама българи, минали оттук преди година. Снимка: Иван Бакалов

Менюто изненадва. Поръчваме три вида паста, кръчмарката ги носи, изглеждат прекрасно, като за снимка. Двамата ми спътници ахват. Познават менютата на римските ресторанти и казват, че такива пасти, правени на място от прясно тесто, се сервират само в отбрани скъпи заведения в Рим. И другите ястия освен пастите оставят впечатление за скъп ресторант. А съвсем не е.

В съседна градина няколко дръвчета са отрупани с портокали. Кой знае защо никой не ги бере и те са накапали на тревата отдолу като в живописна картина. Някак особено е да чуеш как глухо портокалите тупат по земята.

Къщата на доктор Карели

е солиден каменен дом, с масивна врата. Докторът отваря лично, въвежда ни в един хол и веднага се впуска да разказва историята на селото. Д-р Паскуале Карели е пенсионер, вече не работи. Издал е няколко книги, една историческа, автор е и на пиеси, някои играни в театри във Флоренция.

Проучвал дълго историята на родния си край, проучвал подробно и откъде идва името Булгария. И отпраща още към 5-и век, тогава се появили прабългари по тези места. Но после споменава хан Алцек, по възрастен брат на хан Аспарух, син на Кубрат. Горе-долу по времето когато е основана България, той тръгнал с 10-хилядна войска на Запад, стигнал Северна Италия, и после следите се губят. Според някои източници стигнал точно до тези места на юг и се заселил тук. Според други не той, а негови войници се заселили тук. Но това става вече в 7-и век, преди Аспарух да основе българската държава. Откъде тогава има данни за прабългари от 5-и и 6-и век по тези места, не става ясно.

Д-р Паскуале Карели. Снимка: Иван Бакалов

И изобщо връзката с България на хората тук е само в името. Самият хан Аспарух идва по сегашните български земи с армия от 10 хил. до 30 хил. души, в най-смелото предположение - до 100 хил. души. Няма точни данни. И прабългарите се разтварят сред население от около 1,5 млн. траки, славяни и всякакви, населили тези места. Последно различни генетични изследвания на БАН и др. потвърждават историческите факти. В гените на българите има около 5-10% от т. нар. конни народи, към които принадлежат прабългарите. Около една трета има славянски гени и една трета тракийски. Но прабългарите са дошли с армия и военна организация и са донесли ноу-хауто за държава. Сключвайки договор с Византия, Аспарух основава държава, която граничи с византийската империята от север.

А част от волжските българи са стигнали и до планините край селото Челе де Булгерия. Доктор Карели казва, че разговарял преди много години със стар пастир по тези места, който му показвал пещери нагоре в планината и останки от нещо като крепост горе на хребета. Там се криели българите, разказал преданието старият пастир. Колко е останало от тези прабългари в следващите години, никой не знае. Но името останало. На тях кръстили планината.

Карта от 13-и век на района около селото, на която се вижда надпис Montagna Della Bulgaria - Планината България. Снимка: Иван Бакалов

Докато говори докторът, от съседната стая се показва съпругата му, вижда се и възрастна жена край камина. Докторът обяснява, че това е тъщата му, на 98 години, която изглежда на не повече от 70-75 г. Знае всички телефони наизуст, шета из къщи, казва докторът.

Преди да се появят прабългарите, векове наред в Европа е властвала Римската империя. Тогава земите на днешна България са били част от нея. Римската империя е нещо като Европейския съюз днес, но продължила около 500 години. Армиите са обикаляли от Запад на Изток и от Юг на Север, отвсякъде са взимали войници и

семето им се разнасяло

из пределите на империята. Така се смесвали гените на населението и от днешна Италия, до днешна България има хора с една кръв. Никой не знае с кой римски войник е съгрешила пра-пра-пра баба му през 3-и век, примерно. През 4-и век пък император става Максиминус Трак, който е от българските земи. Като младеж бил пастир някъде около Пазарджик или Монтана, никой не знае. Но го взели в армията, понеже бил едър здравеняк, почти два метра. Той се издигнал като командир, докато един ден оглавил армия и при поредни разправии в сената на Рим армията го издигнала за император. Властвал начело на империята 4 години.

Надпис на тосканска грапа, на който се вижда името на общината Bolgheri. Снимка: Иван Бакалов

Доктор Карели ни повежда към другата си къща. Тя е като лятна вила, с басейн и голяма градина. Също масивна къща, с просторен долен етаж, кабинет и библиотека на горния етаж. Там докторът отваря един сборник със стари карти и започва да търси къде е отпечатана карта от 13-и век, в която се вижда надписът Булгария върху планините наоколо. Намира картата и ни я посочва. Сочи ни и селото Рока Глориоса на връх в планинските хребети в далечината срещу градината и обяснява, че и то е основано от прабългари. Според д-р Карели общо около 100 наименования на местности, села и др. в Италия имат в корена си “България”, “българи”. Убеждавам се в това дни по-късно в Тоскана, когато виждам на етикета на една грапа името община “Болгери”.

Тръгваме от Челе де Булгерия обратно към Рим по здрач. Планинските хребети по пътя се издигат величествено на фона на тъмното небе, без да знаят, че носят името на България.

От сп. “Биограф”
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  през 681г/ конен отряд от близо 1600 разбити от хазарите синове на хан кубрат, предвождани от лидера между стотниците - аспарух, поемат охраната на част от севернната граница на ромейската империя, до тогава пазена от въоръжените отряди на седем словянски гарнизони по долното поречие на дунава/ споразумението предвиждало трийсет годишен период, през който константинопол ще осребрява разходите на волгарите по досегашната тарифа на споразумението му със словяните/ трябва да е ясно, че въпросните 1600 степни конни наемници, освен коня, седлото и сабята си, са носели по един каиш конска пастърма и мехур с вода/ никакви жени, деца, тъщи, добитък, кокошки ...още

 2. 2) У.И.
  също мода и козметика
 3. 3) pro-anti
  преди 10-11-89 ни обясняваха, че кльновете по беге границата са за да не ни идват на гости неканени пришълци(които просто умираха от желание да влязат и живеят у социализЪма ни).Ама кльоновете бяха обърнати в такава посока, че само секретарите на ППО си вЕрваха на тези заблуди.Пиша го, защото "кльоновете" на защитните валове от 7-8 век около Дунав разкриват чудесно защо са били построени: първите валове са на север от Дунав(само един от тях е дълъг близо 190 мили(304 км), измерено в мили, защото е от книгата на Флорин Курта-страница 163 (The Other Europe of the Middle Ages)и е обърнат ...още

 4. 4) svako
  Интересно каква е причината чичата да го хване такъв жесток сюргюн (за хамала, еквивалент на разстройство, осиране демек) под тази без всякакво съмнение чудесна статия на Бакалов. Дали не е трол?
 5. 5) Chavo
  Апологета на руската историческа наука зачезна, сега чичака се изявява като такъв.
 6. 6) Мис Кокаляне
  Чичата се е изсилил с цял трактат, ама и Свако много зъл, а Чаво къде видя руската историческа наука, сигурно сънува руски бели мишки.
 7. 7) Chavo
  Ми същите щуротии ги ръсеше оня руския пишман историк.
 8. 8) svako
  Мис, винаги когато чуя да се говори са славяни, или словени както оригиналничи чичу, което преведено не е нищо повече от роби се ядосвам и питам докога кагебедесарски историци ще аксаковничат в историята ни.
 9. 9) Lilia
  Цитат на чичата: "...са плод на посредствената фантазия на генерации полукилийни даскали..." Няма ги, чича, генерациите полукилийни даскали, няма ги... Тези даскали с възрожденски дух ги избиха твоите лумпенизирани, полуграмотни ортаци от партизанския отряд, за да не учат българските деца какво е род и родина. Резултатът е налице: Пръкнаха се "българи" като теб и хамала, които се гнусят от собствения си произход, и за шепа обезценени рубли продават и майчиното си мляко.
 10. 10) kokii
  Е , национализмът е прекият заместител на религията , появил се след като става ясна несъстоятелността и и точно колкото нея корелира с истината , т.е 0 /нула/. Версията на чичата е в пъти по-научна от тая на официалната историография , но това е без значение за масовката , понеже тоя поглед изисква известна критичност , аналитичност и т.н. Самата статия има доста неточности , но поне не е претенциозна и става за "ручане" и утеха на милиони "енориаши" , особено за тия с незавидно настояще.
 11. 11) pro-anti
  да, чуждестранните автори са голЕми националисти.Там нещо някакъв византийски император бягал СЛЕД ПОДПИСВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ с българите(по Чичата)-не знам къде го е прочел, доста по-различно е. Also in 670, the Bulgars under Asparukh crossed the Danube into nominally Imperial territory and began to subjugate the local communities and Slavic tribes.[4] In 680, Constantine IV led a combined land and sea operation against the invaders and besieged their fortified camp in Dobruja.[18] Suffering from bad health, the Emperor had to leave the army, which panicked and was defeated by the Bulgars.[19] In 681, Constantine was forced to acknowledge the Bulgar state ...още

 12. 12) Chavo
  Държава се създава от голяма група хора ( племе/ племена) с идеи и опит за държавно строителство и военни възможности. Чичката пресъздава руската теория за конните народи и нищо повече. Строители на каменни градове с търговия и държавно устройство, това са българите. Та чичкана не е просто нихилист. Той си е ПРО руски трол.
 13. 13) 4х4
  чича, леееко, ама мнооого леко си им скъсал шортичките. Недей, така, и те душа носят.
 14. 14) чичата
  сладуранке, невинен съм/ просто ми дожаля на бакалов за имота
 15. 15) pro-anti
  било е нормална практика за византийците като не могат да разгромят някого и накарат да се махне от земите им, да му плащат пари, за да не ги притеснява. Което си е било жив рекет по сегашните стандарти.Защо византийците са искали Аспаруховите българи да се махнат ако са се държали като почтени федерати, та това е бил сина на онзи Кубрат, с когото са имали чудесни взаимоотношения(защото не ги е притеснявал от другата страна на Черно море)...явно до тогава българите не са се държали съвсем като почтени федерати, набезите им стигат на юг до Коринт. Дори и след подписване ...още

 16. 16) Прабългари на юг от Рим - News365.eu
  [...] Източник: e-vestnik Кл. думи: БолгериПрабългариРимхан Аспарух Сподели 0 Tweet 0 Сподели 0 Сподели 0 Сподели 0 [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com