Путин лично взриви лъжата за “фашистката хунта” в Киев

Иво Инджев

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Израел да не изпраща оръжия в Украйна. Подобен ход би нарушил опитите за намиране на решение на конфликта в източната част на страната, заявява Путин по време на интервю през руската държавна телевизия, цитиран от в. Haaretz.

“Това е решение на израелските лидери. Тяхно право е да правят това, което смятат, че е правилно. Ако става дума за смъртоносно оръжие мисля, че ще е контрапродуктивно. Ще доведе до нова серия конфликти, ще увеличи броя на жертвите и накрая резултатът ще е същият”, казва Путин.

В петък руското външно министерство заяви, че планираните военни учения в Украйна са първа стъпка за възможни доставки на оръжия.

Изказването на руския президент идва около седмица след като той вдигна ембаргото за внос на оръжия в Иран. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че на фона на напредъка на преговорите между Иран и световните сили по отношение на ядрената програма на страната, вече няма необходимост от забраната. Така Путин разреши на страната да бъдат доставени отбранителни ракети S-300.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече е изразил разочарованието си от това решение на Путин в телефонен разговор с него в началото на седмицата (Дневник). Горната информация си заслужава напълно репликата в рубриката „анализирай това”.

Да отбележим със задна дата абсурда в позицията на Путин. Той е в това, че с тази заплаха Москва взривява основната си опорна точка в пропагандата срещу Украйна, съдържаща се в твърдението, че в Киев управлявала „фашистка хунта”. Нима? И на тази „фашистка хунта” тъкмо Израел се кани да предостави оръжие (каквото и да било, пък ако ще и прашки от времето на Давид срещу Голиат да са)?

На практика Путин за пореден път доказва до каква степен управлява като самодържец. До вчера цялата му пропаганда лаеше срещу „фашистката хунта” в Украйна. Българските палета от глутницата на Кремъл– също. Шаренкова става и ляга с това твърдение- на конгреса на БСП миналия месец тя отново го използва от трибуната. „Бунтарят” в партията Георги Кадиев призова в интернет за пропутински митинг под прозорците на президента Плевнелиев на 9 май като форма наказание, че е отказал да бъде на този ден на Червения площад (до Путин и севернокорейския му малък братушка Ким Чен Ун), позовавайки се на твърдение, че така постъпвали и в Израел.

Само че какво му пука на Путин, че сам наду и сам пука сега пропагандния балон за „фашистката хунта”. Правил е нещо подобно многократно. Излъга, че руската армия не била участвала в окупирането на Крим и всички лъжци от антуража му заповтаряха лъжата. След това реши да се похвали с организирането и командването (лично!) на окупацията на полуострова и робите на пропагандния труд „прогледнаха” също. Какво пък толкова!

Путин унизи например православната църква в Русия като навръх яростната й кампания срещу разводите взе че плесна в едно телевизионно интервю новината за развода си. Самият патриарх, водач на кампанията срещу разводите, беше разжалван по царски с тази путинска плесница. И си замълча. В края на краищата още преди 3 века Петър І оглавява руската църква и тя е научена да козирува на автократите и диктаторите, управляващи империята. Какво толкова!

Ето че за пореден път батюшката от Кремъл опровергава себе си и завлича в задънена улица всички кресливи пропагандатори, които строяха оправдателните си пледоарии за агресивната руска политика в Украйна на твърдението , че там на власт били дошли фашисти.

Не помогнаха многобройните опровержения на еврейски организации в Украйна, САЩ и в самия Израел: вкупом и поотделно те отхвърляха не веднъж това обвинение. Не помогна и вотът на украинския народ, не допуснал в парламента нито една от крайните партии с политически профил, който би могъл да хвърли антисемитска сянка върху управлението в Киев. Нито една от тях не прескочи изборната бариера миналата година, но от руските и българските медии продължиха да се леят лъжите за „фашистката хунта” в Киев.

Обаче Путин е готов винаги да помогне – с негова помощ вече Киев спокойно ще може да препраща желаещите да определят като „фашистка” властта в Украйна да се разберат с Путин по този въпрос. Защото няма как „фашисти” да получат от Израел подкрепа, при това под формата на „смъртоносно оръжие”.

Дали Израел наистина се готви и дали ще достави такова, е съвсем друга тема. На този етап е интересно преди всичко да се види, че едно от главните пропагандни оръжия за вътрешноруска и пунитофилска пропаганда в чужбина се пръсна от прегряване.

От блога на Иво Инджев

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.