Невиждана измама в съда: Адвокат фантом спести 9 млн. лв. на банката на Петя Славова

В съдебната зала се срещат адвокат Калин Чанков и съдия Стефан Гроздев. Кои са те?

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Читателите сигурно няма да повярват, че е възможно да се случи историята, описана в следващите редове. Дори в страна със съдебна система като българската.

В български съд, в открито заседание, е извършена измама, пред която бледнеят сценарии на филми като „Ужилване“ или „Гепи“.
В съдебно заседание се явява адвокат с неистински пълномощни, застава до истинския адвокат и го измества, като представя документ, че първият е уволнен. Въпреки протестите на истинския адвокат, че това е лъжа, да се отложи делото, докато се изясни, съдът приема документите на неистинския. А той веднага оттегля иска на клиента. И съдът веднага приема това и прекратява делото. Така ищецът губи почти 9 млн. лева, а ответникът ги печели.

Възможно ли е такова нещо?
Оказва се, че да. Така банката на Петя Славова получи от Софийски апелативен съд подарък за близо 9 млн. лева, които трябваше да плати на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД.

Но ето как се случва всичко, като на кино

На 30 март тази година в Софийски Апелативен съд има насрочено търговско дело (№ 584/2015г., ТО, 11-ти състав).
Преди това Софийски градски съд е осъдил „Инвест банк“ на Петя Славова да заплати на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД общо почти 9 млн. лева – обезщетения, лихви, съдебни разноски и възстановяване на неправомерно източени пари от сметката на фирмата в същата банка.

Фирмата е на бизнесмена Борислав Манджуков, убит през март 2014 г. Манджуков е водил няколко години юридически битки с „Инвест банк“ на Петя Славова да си върне източени без негово знание от  сметките на фирмите му над 5 млн. долара през 2010 година.
И една от фирмите, чийто директор е майката на Манджуков – Евгения Манджукова, печели делото, малко след убийството на сина си.
Софийски градски съд с едно категорично решение осъжда „Инвест банк“ на Петя Славова да плати на „Месокомбинат Варна“ АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски. Общата сума, която банката на Петя Славова има да връща на окраденото дружество е към 9 млн. лева по сегашния курс на валутата.
В съдебното решение пише “…По такъв несъмнен начин се установява „източването” на средствата от депозитната сметка, че всички доводи на ответника „против” се явяват абсурдни…”

Както може да се очаква, обаче, банката обжалва в Софийски Апелативен съд. Делото е насрочено за 30 март тази година.
В уречения ден и час в съдебното заседание влиза адвокатът на „Месокомбинат Варна“ АД Велислав Драмов. Малко преди заседанието Евгения Манджукова и колегите му от адвокатската кантора „Велчев и Ко“ му пожелават успех на делото.
Председател на съдебния състав е съдия Стефан Гроздев, заместник шеф на Софийски апелативен съд, който временно изпълнява и длъжността председател (за него виж по-долу).

В началото на заседанието

в съда се явява и адвокат Калин Чанков

и представя пълномощно, че вече той представлява „Месокомбинат Варна“ АД, и документ за оттегляне на пълномощията на адв. Велислав Драмов и адвокатско дружество „Велчев и Ко“ (за адвоката – по-долу).
Адвокатът Чанков представя още важни документи – отказ от иска, спечелен на делото в Софийски градски съд и решение на съвета на директорите на „Месокомбинат Варна“ АД за този отказ и за смяна на адвокатите.

Адвокатът на Манджукова е втрещен – малко след като са му пожелали успех на делото, той научава в съдебна зала, че е уволнен от своя клиент и на делото се явява друг адвокат. Който на всичкото отгоре оттегля иска на клиента. Веднага звъни в кантората и на Манджукова, и заедно бързо разбират, че става измама – тя нито е упълномощавала някой друг адвокат, нито е чувала за Калин Чанков.

Централата на „Инвест банк“ в София. Снимка: Снимка: Буларх

Истинският адвокат веднага категорично протестира пред съда. Заявява, че току що е говорил с клиента си, няма друг ангажиран адвокат, това е лъжа. Адвокат Драмов моли съда да отложи делото, да изслуша лично клиентката и да назначи експертиза на подписите.

Съдът, обаче, остава глух за протестите. Приема документите, поднесени от адвокат Калин Чанков, който заявява, че ги е получил лично и са подписани пред него. И съдът решава делото като прекратява иска на фирмата „Месокомбинат Варна“ АД.
На ужилената с 9 млн. фирма не й остава друго, освен да пише сигнал за нагла измама до главния прокурор Сотир Цацаров, по който все още няма отговор.

Ама да не помисли някой, че Петя Славова или банката й са виновна нещо? Не. Те случайно получават подърък от съда и от случайно влязъл на съдебното заседание адвокат с неистински документи.
Сигурно и съдията Гроздев има свои железни мотиви – адвокат му представя документи, че първоначалният адвокат е уволнен, оттегля иска.

Ако приемем тезата на съда, фирмата ищец „Месокомбинат Варна“ АД и нейната директорка Евгения Манджукова, изведнъж са решили да подарят на банката на Петя Славова 9 млн. лева, спечелени с категорично съдебно решение, след няколкогодишна съдебна сага.
И не само Манджукова, ами цял директорски борд се е събрал и е решил да направи този благороден жест към банката на Петя Славова и да го представи в писмен вид.

Само луд човек може да си помисли,

че е възможно това. Но съдът го е приел за възможно и толкова убедително, че не е обърнал внимание на протестите и аргументите на истинския адвокат.

Евгения Манджукова отказа да говори за скандалния случай с думите: „Уморена съм, изтощена съм от тези разправии…“
За нея това не е първият абсурд, с който се сблъсква. През 2010 г. от сметката на „Месокомбинат Варна“ АД изчезват постепенно всичките близо 2,5 млн. долара депозит, без Манджукова или някой от фирмата да разбере. Банката се опитва да каже, че самата Манджукова е извършила плащания с парите си – купила е с голяма част от тях гори край Силистра. Имало предварителен договор, плащане. Манджукова обаче точно в момента на това плащане се оказва в чужбина и представя самолетни билети и паспорт с печати за влизане и излизане в страната, които доказват, че няма как да е купила някакви гори в този момент. Такива гори в крайна сметка нито са купени, нито прехвърлени нотариално.

Фирмата пише сигнали до БНБ, че се извършва голяма кражба от сметка на клиент в банка. БНБ се измъква с обяснението, че това е частно правен спор, да се оправят двете страни. Така след повече от 2-годишна съдебна битка Манджукова осъжда в Софийски градски съд „Инвест банк“ на Петя Славова да й изплати въпросните близо 9 млн. лева. Но в Софийския апелативен съд се случва описаната измама и банката е освободена от това задължение.

Съдия Стефан Гроздев е обвиняван, че е взел подкуп от 350 хил. евро

Съдия Стефан Гроздев е 53-годишен. Завършил е право в Софийския университет 1988 г. и оттогава работи в Софийски градски съд, Софийски районен съд и Софийски апелативен съд (САС). От 2002 г. е шеф на търговското отделение на САС, и негов зам.-председател. От миналата година е временно изпълняващ длъжността председател на този съд, до избирането на нов.

Съдия Стефан Гроздев. Снимка: в. Банкеръ

През есента Висшият съдебен съвет се опита да избере Гроздев за шеф на САС в София, но за него бяха дадени само 11 гласа и кандидатурата му не мина. Списание „Правен свят“ изнесе тогава информация от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, че през последните 5-6 години срещу Гроздев е имало редица прокурорски преписки, като почти всички са прекратени, защото не са установени основания за извършване на проверки. Една проверка, обаче продължава да е висяща в продължение на 3 години към онзи момент.
В деня, в който Гроздев се яви като кандидат за шеф на САС във Висшия съдебен съвет, пред него да протестират се явиха и бившият главен мюфтия Недим Генджев и няколко ходжи. Те обвиниха Гроздев, че е взел подкуп от 350 000 евро, за да определи като легитимен главен мюфтия не Генджев, а Мустафа Алиш Хаджи. Генджев е внесъл сигнал до ВСС и прокуратурата с тези обвинения и съобщава за „тежки пороци“ в работата на съдия Гроздев. Именно по сигнала на Генджев от 2011 г. преписката се е проточила, но нямало данни за нарушения на съдията. Генджев обяснява още, че магистратът манипулирал системата за случайно разпределение на делата. Тогава Генджев, заедно с няколко ходжи, произнесоха най-тежката клетва в исляма върху съдия Стефан Гроздев, също и върху всеки член на ВСС, който гласува за него.
Според Генджев и ходжите съдия Гроздев е „олицетворение на магистратската зависимост от модела „КОЙ?“, кариерата му започва от полицейската школа в Симеоново, „минава в пряката зависимост от ДПС, прокарва интересите на Доган в ЦИК“.

От становището на Етичната комисия за съдия Гроздев се вижда, че срещу него са били подавани и четири сигнала в Инспектората на ВСС. Един от тях е оставен без разглеждане, други два са проучени, но не били установени данни за извършване на проверки. Четвъртият пък е изпратен на главния прокурор по компетентност. Във ВСС пък е имало сигнали от страни по дела, разглеждани от съдия Гроздев, които били недоволни от решенията, както и сигнали за нарушение на случайното разпределение на делата.

От заключенията на Етичната комисия става ясно, че Гроздев има и апартамент във Франция, но няма нарушения, съдията спазва Кодекса за етично поведение и има нравствени качества да оглави САС.

Срещу адвокат Калин Чанков има висящо наказателно производство

 

Адвокат Калин Чанков е практикуващ адвокат от 2002 г. Справка в прокуратурата показва, че срещу него в момента има висящо наказателно производство за престъпление по чл.293, ал.1 от НК – за подбуждане към престъпление – лъжесвидетелстване, даване на неверни данни пред съд. Преписката е от тази година, но няма повече подробности за деянието.

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik
Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Миналата година адвокат Чанков попадна в новините по заплетен случай с обвинения за измама и изнудване. Адвокатът е имал взаимоотношения с Дениз Тюркмен, зет на Филип Найденов – Фатик. Тюркмен е бил изгонен от страната за участие в контрабанда, няколко години живее в чужбина, а през това време адвокат Калин Чанков е трябвало да събира наеми от негови имоти в България. Когато Тюркмен се връща в България открива, че един негов имот край кв. „Люлин“, с автокъщи, на обща стойност около 2 млн. лева, вече не е негова собственост. Наемателите посочват друг собственик, Н. М., който се оказва беден човек, работещ на кариера за 400 лв. заплата. Но наемът от имота прибира друг. Когато Тюркмен взима от наемателите телефона на този, който прибира наема, набира го и се оказва, че звъни на адвокат Чанков.

Прехвърлянето на имота е станало от името на сириец, доверен човек на Фатик, който е бил предишен собственик. Обаче сириецът е отвлечен и изчезнал безследно и обявен по служебен път за мъртъв през 2005 г. И се оказва, че три години по-късно с пълномощно от същия сириец е прехвърлен имотът. Дори да е истинско такова пълномощно, след смъртта на упълномощителя, то е невалидно. Адвокат Чанков обвинява Тюркмен и доведения му брат Милослав Кръстев, че са го изнудвали и заплашвали да им прехвърли имота. Двамата са арестувани и задържани, а по-късно освободени. Срещу сделката с имота започва разследване, производството не е приключило.

През септември 2009 г. са арeстувани двама души, заловени докато теглят 800 000 лева от клон на „Уникредит Булбанк“. В. К. и Ж. И. са били засечени в незаконната банкова операция. При тегленето на парите е присъствал и адвокатът Калин Чанков. Съдът оставя двамата в ареста, а адвокат Чанков става свидетел по делото. Телефоните на двамата били подслушвани, установено е, че поддържали връзка с банда, която източва данъчен кредит от държавата, съобщиха тогава от МВР. Двамата трябвало да им легализират сумата от 800 000 лева и  парите трябвало да бъдат изнесени на о. Аруба. Не е ясна връзката на адвокат Чанков и защо е присъствал при тегленето на парите.

Продължение – Адвокатът-Фантомас* Чанков и как съдът влияе на въртенето на парите в „Инвест банк“

Още по темата


„Инвест банк“ на Петя Славова осъдена да връща близо 9 млн. лева с лихвите на майката на убития Манджуков

 

Главният счетоводител на „Инвестбанк“ проговори на пресконференция как са точени пари от банката

 

Клептокрация

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.