www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 февруари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Андрей Грива: Петър Дънов е най-превежданият автор, познат е дори в Конго и Тасмания

Преди 9-ти септември в България е имало около 40 000 последователи, разказва председателят на Бялото Братство.
Преди 9-ти септември в България е имало около 40 000 последователи, разказва председателят на Бялото Братство.

27 Септември 2007

 

Андрей Грива е трето поколение последовател на учението на Петър Дънов, а от 2002 година е председател на Общество Бяло Братство, България. Роден е през 1958 г. в София. По професия е музикант. Работи в дирекция “Музика” на Българското национално радио.

- Господин Грива, какво представлява учението на Петър Дънов, какви идеи са заложени в него?

- Трудно е да се обясни с няколко думи какво представлява една духовна школа. Но накратко казано Учителят е един своеобразен духовен реформатор, човек, който внася нови просветителски идеи, свързани с духа и съзнанието. Самият факт, че той е завършил богословие и курсове по медицина в САЩ, предполага, че той идва тук, за да лекува духа и тялото на този народ. Учението е свързано с вътрешното равновесие на човека, с радостта… Ние забравихме да се радваме истински, изпадаме в състояния на меланхолия, депресия, агресия, на песимизъм. А Учителя казва: “Тези състояния не са ваши. Най-важната задача на човека е да добие своето безсмъртие, да събуди в себе си Божественото. Процесът на превръщане на човешкото в Божествено естество – това е смисълът на живота.” Неговото учение има огромно трансформиращо въздействие върху човека.

- За каква трансформация става въпрос всъщност?

- Ами да го наречем трансформация на духа. Когато ти “забиеш” прекалено много в материята, в материалния свят, трябва да потърсиш своеобразен отдушник. Ако си част от системата на машината, всъщност се оказва, че ти обслужваш машината. Смятам, че в бъдеще човечеството ще преодолее тази нагласа, да бъде обслужващ персонал в дадена система. Не мисля, че за това сме създадени. Имаме много богата вътрешна ценностна система, тя не е външна. Всичко, което ни заобикаля в материалния свят, би трябвало да представлява красивото паспарту и рамка на това, което ние носим като идея. И това е свързано точно с идейния свят, за който говори Учителя.

- Наричат учението на Дънов “езотерично християнство”, приемате ли такова определение?

- Езотеричното християнство според мен представлява бъдещото християнство. Християнството не се изразява само в строенето на храмове, в стъклописи, в литийни шествия, епитрахили, калимявки, жезли, корони… Тези неща привличат хора, които имат отношение към външната страна на нещата. Ние говорим за дълбокото вътрешно преживяване.

- Все пак някои идеи в учението се различават от тези на църквата. Например идеята за прераждането….

- Ние вярваме, че душата на човека е частица, излязла от Бога и тя е вечна. Погледнато формално, един човек представлява просто форма, която той придобива в сегашния си живот. Но всъщност човекът е много по-сложно устроен. Той носи някакъв атавизъм, неосъзнат спомен от миналото, някъде дълбоко в себе си. Откъде например може да ти хрумне, че един човек ти е приятен или неприятен? Учителя обяснява, че това е въпрос на неговата настройка, неговата психическа нагласа, а и на това, което той е представлявал в миналото. И ако в миналото ти си имал някакво противоречие, ти веднага ще го усетиш дълбоко в себе си, това ще ти е първото впечатление. Да вземем например преживяванията, свързани с различни опитности - кой какви таланти има. Моцарт започва да свири на 4 години, на 6 пише първите си квартети, на 7-8 прави първата си опера. Какво значи това? Че той носи тази музикалност, има подготовката, настройката, хармонията. Ние смятаме, че това, което представляват науката, изкуството и т.н. са светове, от които съзнанието черпи, ако има изработено сетиво в предишен живот.

- Как се заражда и разпространява самото учение?

- След като се връща от САЩ, завършил Бостънския университет, Учителя отива във Варна. Заедно с капитан Петко Войвода и с Кръстьо Мирски, който след това е може би най-популярният кмет на Варна, правят читалище “П.Р.Славейков”. После всеки намира своето място и път в живота. Учителя отваря школа. Неговите първи трима ученици се събират през 1900 г. Най-странното е, че те са един източно-православен, един католик и един евангелист. Трима съвсем различни хора, които обаче са обединени от идеята, от духа и не си пречат по форма. През 1906 г. Учителя започва периодично да прави срещи-събори, на т. нар. “верига”. В началото той създава Общество за повдигане на религиозния дух на българския народ. Учителя казва, че българите имат силен, здрав корен, и че на този народ му е дадено да разбере мистичността на християнската символика, не толкова по форма, колкото по свое дълбоко, вътрешно преживяване. В началото на миналия век, Учителя дава първите молитви, първите песни, т.нар. “духовни наряди”, които ние правим. Казва на учениците си: ” Сега сте трима, но скоро ще станете мнозина”. На следващия събор учениците са 13 души, след това 14, след това 20… Според последната енциклопедия издавана преди 9-и септември 1944, тази на братя Данчови, последователите на Учителя са около 40 000. Учителя идва в София през 1904 и живее на ул. “Опълченска” 66, където делят един покрив с Георги Димитров. Отначало изнася лекции в стаята, след това започват да идват много хора и той държи лекциите си от прозореца. Хората стоят навън, лятно, зимно време, при минус 20 градуса и слушат. На 22 март 1922 г. Учителя извежда учениците си на края на София, на Баучеровите поляни да посрещнат изгрева на слънцето. Няколко години по-късно купуват земята и се установяват на това място. Така се изгражда „Изгревът”. От съвременна гледна точка може да се каже, че учението е представлявало един уъркшоп с интерактивна публика. Учителя задава на своите ученици въпроси, дава им упражнения, заглавия на теми, те пишат реферати. И затова той нарича голяма част от своите лекции: беседи, заради този жив контакт.

- Ваши близки са се познавали лично с Петър Дънов, какво са ви разказвали за него?

Андрей Грива

- Да, майка ми, която, слава Богу, е жива, баща ми, баба ми и дядо ми също са го познавали. Те бяха хора интелектуалци. Учението беше тяхната житейска философия. Когато се казваше, че нещо е казано от Учителя, това представляваше някаква абсолютна максима. Нямаше нужда да бъде проверявано. Когато Учителя дава нещо, това означава, че просто трябва да размислиш и да намериш правилното съотношение между теб и въпроса. Учителя обяснява редица понятия, които стават живи опитности за теб, те могат да бъдат изстрадани, за да бъдат осмислени - тогава ти носят онова, което е необходимо за теб и твоето развитие. Всеки ден обработваш някой бисер и ставаш малко по-богат. Самият той е бил много красив, с правилни черти, бърза походка, със силна и проницателна мисъл, с тих глас, изключително магнетичен, говорещ най-вече важни за всеки от нас неща. Може да провокира твоето съзнание, но не ти дава готови смлени отговори, а дава посока на твоя ум според твоите възможности и потребности.

- Откъде идва името “Беинса Дуно”, както Бялото братство нарича Учителя?

- Учителя сам казва, че това е неговото свещено име. Важното е, когато човек го произнася, да има едно благоговейно вътрешно отношение. Тогава това име може да му проговори повече. Дори не би трябвало да се споменава толкова често, за да не се профанизира.

- Хората от Бялото братство са по-известни като “дъновисти”, но самите те не обичат това определение. Защо?

- По принцип, когато се каже “анархисти”, “комунисти”, “дъновисти” и пр., всичко това е принизяване, навлизане в една обща категория. Губи се индивидуалността. Освен това, ако говорим за същността на Учителя, тя не е в Петър Дънов. Тя е точно в Беинса Дуно, радвам се, че зачекнахме този въпрос. Защото когато говорим за духовно послание, трябва да търсим духовните символи в духовната практика. Ако говорим за “дъновизъм”, ще се спрем само на формата на Учителя, неговата външност. Тя няма да бъде пълна. Учителя е казвал: “Когато кажат “дъновисти”, все едно, че забиват гвоздеи в ръцете ми”. За него е болезнено това принизяване на човека и на душата. В Братството много се държи на личността на човека, на индивидуалността.

- Учението има много последователи в чужбина, как се е разпространило извън България?

- Най-вече чрез словото на Учителя. Той има над 4000 беседи, много от тях са преведени. Доста от неговите последователи напускат страната. Имаме групи, които още тогава са се организирали във Франция, Италия, Германия, Англия, САЩ. В Канада има 4 представителства, има в Южна Америка, от 2-3 години тук идват хора дори от остров Тасмания. В Австралия има няколко центъра, в Русия, само Москва има 5-6 групи. Наскоро, през месец август имаше един конгрес на братството в Конго. Има места, където няма българи изобщо, но идеята е стигнала до там – човек да чувства човека като брат, а това е основната идея на християнството.
Преди месец разбрах, че е имало голяма научна конференция в Касел, Германия, в един от антропософските центрове. Като духовните учители на 20 век са представени: Рудолф Щайнер, Петър Дънов и по-малко известния Даскалос от Гърция.

- А колко са последователите в България?

- Не е възможно да се каже, кой е последовател и кой чете Учителя. Това, което можем да кажем със сигурност е, че Учителя е най-четеният, най-превежданият и най-издаваният български автор.

Кръговете на паневритмията при посрещането на Космическата нова година в Рила на 19 август.

- На 19 август посрещате т. нар. “Космическа нова година” на седемте Рилски езера, защо точно на тази дата?

- 19 август е Преображение Господне по стар стил. Това е моментът, в който Христос се качва с трима свои ученици на планината Тавор и пред тях се преобразява. От двете му страни излизат двама пророци. Единият е Илия, а другият - Моисей. Когато те застават до Христос, това доказва, че Христос е истинският, новият учител. Тези трима души са свидетели на момента, в който Христос се разкрива като божествена същност, дотогава той е само учител (рави). В този момент на тях е показана божествената му същност. Осъзнаването на божественото – това е празникът. Като нещо, което е свързано с голямото преобразуване на един човек, в пътя на просветлението. Това са едни дълбоки вътрешни преживявания, трудно се обясняват. Единственото, което Братството има като външна изява, това са кръговете на паневритмията.

- Разкажете нещо повече за паневритмията…

- Думата “паневритмия” означава всеобщ божествен ритъм (от “пан” - общ, всеобщ, “ев” - божествен, “ритмия” - ритъм). Нашата галактика е една своеобразна паневритмия. Нашата Слънчева система е своеобразна паневритмия. Започваме с един кръг, в който хората играят по двама. Първото важно нещо е да играеш в хармонична атмосфера с човека, който е до теб. Трябва да има баланс на мъжкия и женският принцип, независимо дали играят мъж и жена, двама мъже или две жени. Съчетавайки се с човека отсреща, той се явява твоят ближен, твоят брат или сестра, елементът, към който ти можеш да се съотнесеш правилно. Ако има превод, с една дума с която да обозначим паневритмията, ще я наречем хармония. Много елементи в най-различна степен и най-различни прояви да се движат в хармонични съотношения по отношение на този кръг. Самият физически акт те зарежда и ти дава душевно равновесие. Тези хора, да се качват на над 2000 метра, да ходят километри пеша, да мръзнат, да се намокрят, за да отидат на паневритмия, значи това им носи някакво голямо вътрешно удовлетворение. След паневритмия всички са радостни и доволни.

- Кой а автор на музиката и текстовете? Каква е идеята на бялото облекло?

- Цялата музика и няколко от текстовете на упражненията са от Учителя. Той дава задача на една сестра да напише текста върху паневритмията. Учителя е дал повече от 150 песни. Много от тях са с активното участие на учениците. Много често Учителя казва, “Ето една мелодия, дайте да й напишем текст”, или върху едно стихотворение “Дайте сега ще го изпеем като мелодия”. Тоест, той винаги дава на човек възможността да прояви творческия принцип, да бъде креативен.
Белите дрехи са символ на чистота в много отношения - в мисленето, в емоциите, в състоянията. Но са и изключително практични за лятото и предпазват от силното слънце. Учителя препоръчва естествените платове, най-вече ленът, след това памукът.

Бели братя играят паневритмия.
Снимки: Нели Томова

- Кога и къде се играе паневритмия, освен в Рила?

- В София се играе в Борисовата градина, близо до телевизионната кула, в Южния парк, в Западния парк, в Младост и на други места, където се съберат хора. Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември. От 22 септември до 22 март е времето на учебната година - тогава се четат беседи, има класове, развиват се теми, проекти.

- Къде се събират хората от Братството по това време?

- Има една малка къщичка в квартал “Изгрев”, която е препълнена, понякога наемаме по-големи зали за концерти и лекции. Но има градове, в които центровете са запазени – в Бургас, Варна, Търново. Хората от Братството обичат да се събират, да си прочетат нещо от Учителя, да дискутират по темата и всеки да сподели какво му е направило впечатление, не влизаме в конфронтация, гледаме на това със съзидание. Имаме десетина комисии, които работят по създаване на различни проекти. Например екологични проекти, да кажем, за Рила - рекултивация на пътеки, почистване на районите на езерата, изграждане на чешми, беседки… Имаме медийна комисия, правим 4-5 филма годишно, издаваме вестник, списание, по една книга на месец, какво ли не.

- Какъв трябва да бъде човек в ежедневието според учението?

- Няма “трябва”. Учителя дава насоката, а човек си извървява пътя, когато и както намери за добре, според собственото си виждане и разбиране. Имаш един модел, който е съвършен и е свързан точно с живота и дейността на Учителя. И той ти дава тази свобода на съзнанието, да проявяваш нещо, свързано с този модел. Когато говорим дори за Бога, ние имаме доста мъгливи понятия, обаче имаме един съвършен модел - образа на Христос. По същия начин в Школата ти можеш да го намериш в образа и живота на Учителя. Той е свързан най-вече с това, което имаме в ранните християнски общности - естествен, нормален начин на живот, зачитане на правата на другия, без някаква външна йерархия, без догматични правила.

- В района на квартал “Изгрев” е имало доста имоти на Бялото братство, какво се случва с тях днес?

- Ами руското посолство е построено върху земя на Братството. Там са живели около 150 души. Но ние виждаме тук нещо друго, много интересно: в исторически план България се движи най-вече под влиянието на две световни сили - Русия и Германия. И тези две посолства се намират на територията на Братството. В момента руското посолство е изцяло върху това, което навремето е било салонът, където Учителя е четял своите лекции, където е била столовата и пр. В символично отношение това показва какво ще е бъдещето. Неслучайно е точно Русия. Това в момента е много показателно за новата култура, която ще се роди в Славянството – вярвам, че някога Русия ще прегърне тази идея с едно ново съзнание.

- Какъв е официалният статут на Общество Бяло братство в момента?

- Вероизповедание. Но само по форма. Ние не можем да кажем, че сме вероизповедание в същността си. Това е една идея и не е реално едно божествено учение да го сложиш в човешки рамки. Днес ще го наречеш вероизповедание, утре - философска школа, вдругиден - езотерично християнство. Всичко е вярно, но не е достатъчно, за да го разбереш, просто трябва да го преживееш.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) zemonti
  Смущавам се при произнасянето на името му. По света Дънов е познат като СЕКТАНТ (вж Уикипедия или където искаш). Навсякъде се споменава кришнарското му име. Предпочитам да чувам за Джон Атанасов. Че бил изобретил компютъра са глупости, но разработките на неговия студент още се използват в оперативната памет. "Не били компютри, а компоти, и не ги изнасяме за Япония, ами ни ги връщат."
 2. 2) Авитхол
  До: Замонти /или може би, Цамонти ?/ Препоръчвам да прочетеш поне една от беседите на Учителя-убеден съм,че безпокойството ти ще се стопи... И още нещо: Уикипедия не е мерило за точност или коректност на информацията ! По-добре потърси коментарите на Айнщайн и други велики личности относно Учителя - сектантите не могат да се похвалят с такива ласкави отзиви. И защо минаваш от Учителя към Джон Атанасов??? Старият лаф за компютрите и компотите някак си не се връзва в разсъжденията ти, Замонти ?!
 3. 3) zemonti
  Авитхол, По света е имало ужасно много самовлюбенидуховни мъже, направили свое тълкование на дадена религия и твърдящи, че ТОВА Е ВЯРНОТО УЧЕНИЕ. Някои са били жалки дърдорковци, малцина - магнетични оратори. Никой не отрича, че Учителя Беинса Дуно е имал много последователи, някои от които световно известни. Това не променя факта, че те съвсем точно покриват определението за СЕКТА. Забавно е как някои хора подскачат при произнасянето на тази дума :-) Я пак, - СЕКТАНТИ! Значи трябва да вярваме на учениците му (съответно ученията му) а не на енциклопедиите? Това прескача ...още

 4. 4) Авитохол
  До: ЗЕМОНТИ Съжалявам, че съм цитирал неправилно псевдонима ти - нямах никакво намерение да влагам обида във въпроса си. Просто исках да знам как правилно следва да се произнася - буквата "Z" в началото на думата предполага различна фонетика в английския от тази в немския език,например. Затова и попитах как е правилно да се произнася... Колкото до естеството на дейността на Учителя и учението му, смятам,че е нормално да имаме различни възгледи. Това ,разбира се, не трябва да ни пречи да подържаме един тон на търпимост и толерантност в диалога, нали така ? с уважение : Авитохол
 5. 5) истина
  Дънов не е секта това е култ,тоест смесица между различни учения,като основно преобладава окултизма и езически вярвания,жалко за непросветените и измамени хорица,който са измамени от култа Дънов.
 6. 6) Пешо
  Секта идва от лат. "Секцио" - режа, отделям. Дънов е точно сектант, плагиатстващ откъдето му падне и колкото му харесва. Просто умотворитерно, "интелектуално" учение, гепило откъде ли не. Смешно.
 7. 7) » Гостите в e-vestnik през 2007-а за новата 2008-а и за читателите : e-vestnik.bg - Електронен в
  [...] Какво каза той пред e-vestnik през 2007-а - виж тук: “Петър Дънов е най-превежданият автор, познат е дори в Конго и Тасмания” [...]
 8. 8) pagane
  Учението на Дънов не е за всеки ум За да разбереш идеята му трябва да си много интелигентен и духовно чист - повечето от последователите На УЧИТЕЛЯ са такива , а тези които не разбират да не се произнасят
 9. 9) cskarka
  Авитхол, има една единствена личност на подражание и това е личността на Исус, той е бил безгрешен и е божи син, не може един обикновен простосмъртен да ми го пишат с главно "У" сякаш е равен на Бога и Исус!!! Това е супер голяма мерзост и наглост - да принизиш Божия син на нивото на един обикновен човек или да извисиш човек на нивото на Исус !!! Седни прочети Библията, а не "беседите" на "Учителя" и тогава ще разбереш какво трябва да спазваш и в какво да вярваш!!!
 10. 10) Anonymous
  Често ме питат: „Ами ти проповядваш ли неща, съобразни с църквата?“ Аз проповядвам неща, които са съобразни с великия Божествен закон. Пред Господа не лъжа. Дали моето учение е съгласно с вашите възгледи, за мене е безразлично; за мене е важно моите възгледи да бъдат съгласни с великия закон, да не бъда лъжец пред Бога, пред небето, ред ангелите, пред светиите. Този е важният въпрос за мене. Ако всички схващат учението така и мислят по този начин, няма от какво да се плашат. Някои казват: „Ти имаш цел да образуваш секта“. – Ония, които образуват секти, според мене са дребнави ...още

 11. 11) Вяра
  Относно Библията , Петър Дънов прави такива тълкования ,които никой не би могъл да направи . Според мен малцина на този свят могат да приложат учението на Христос и Беинса Дуно е един от тях,защото го осъзнава.И ние по един или друг начин,с едно или друго учение трябва да се научим да живеем по Божийте закони.За мен този път(за което благодаря на Бог)започна благодарение на Беинса Дуно.Сега чета Библията и съм още по-благодарна,че Бог изпрати този Миров учител точно в България.Бог да пази България,Земята,а нека ние се научим да обичаме ближните.Тогава няма да има секти,а само едно единствено Человеческо Братство ...още

 12. 12) Петър
  Ако ще слагате лепенки "секта", хубаво е да знаете, че и Питагоровата школа е била секта. Искам да кажа, че, първо, учението не е секта и, второ, вие българите грешно разбирате значението на думата "секта".
 13. 13) Contessa
  1. Джон Атанасов Е изобретател на първия електронен и компютър. Няма ала-бала. Който не знае, да чете. Включително съдебните решения и дебелите американски книги по въпроса. 2. В Конго (Бразавил) веднъж една местна жена, като разбра, че съм българин, ми каза на български "само Божията любов ще спаси света". Шашнах се, щото бяхме навътре в джунглите, доста далеч от всякаква цивилизация. Знаела това от касетите и книжките, които си била изписала от Париж, от някакъв друг "Учител", първото му иму беше Михаил, фамилията не помня - беше преди 22 години...
 14. 14) Птиченце
  Този учител се казва Михаил Иванов (във Франция и очевидно и в Конго, познат като Омраам Микаел Айванхов). Той е един от учениците на Учителя Петър Дънов, който пренася Учението му във Франция. Там и досега има Братство, наречено Бонфен, където си спазват определени правила, оставени от него.
 15. 15) Anonymous
  Мене ако питаш болни хора без работа може би са педали и определено им трябва диспансер
 16. 16) чичата
  да форма на педерастия е от далечните времена век преди сексуалната революция
 17. 17) непросветен
  Ванга е казала дори, в Петър Дънов е истината.Аз не съм последовател на учението му, защото смятам че не съм заслужил да бъда сред бялото братство. Тая работа не е за всеки, така че който не е прочел и една книга на Учителя да не се изказва неподготвен.
 18. 18) чичата
  и ванга си я качи на оная си работа/ шарлатан до шарлатанина, само и само да не се хване за мотиката
 19. 19) няма значение
  Според мен Андрей Грива много хубаво е отговорил на всички , зададени му тук въпроси - точно и лаконично. И действително само този, който е готов, може да приеме учението на Беинса Дуно в сърцето, умът и душата си и то да стане негова същност - път, в който той да върви уверен и щастлив, че този път го води към най-висшаа и единствена цел - Бога.
 20. 20) дух
  НАУКА И ВЪЗПИТАНИЕ Светът, в който човек живее по необходимостта на своята природа, е пълен с тайни. На всяка стъпка възрастващият ум на човека среща безброй явления, които привличат неговото внимание. Тези явления произвеждат разнообразни впечатления в човешката душа и подбуждат ума към дейност с всичките му сили и способности, като го карат да търси причините на тези явления и да открива законите, по които те се извършват, а така също да разбере значението, което те имат за човешкия живот. Но по какъв път ще може човек да постигне ...още

 21. 21) Собак
  Здравейте!Аз съм православен християнин,от доста време започнах да вярвам в Християнският Универсализъм!За мен П.Дънов,е най-Великия Българин!Неговото Учение е някакъв вид Християнски Универсализъм/вяра,че в крайна сметка всички хора ще бъдат спасени,макар и след дълга очистителна Рехабилитация/,няма за в момента друго изповедание в България,което да проповядва доктринално Универсализма,ето защо аз много уважавам това Учение!Книгите на П.Дънов,са и една алтернатива на Религия,за много хора в България,които дават утеха,и надежда в днешното трудно време на икономическа и духовна криза,благодаря на Бога,че ги има!
 22. 22) чичата
  собакевич, какво мислиш се случва с оная част от тебе, която изчезва когато пуснеш водата в тоалетната, приятелче
 23. 23) Собак
  Не знам ЧИЧА,какво точно имаш предвид!Всички знаем,че дървото се познава по-плодовете.Учението на П.Дънов,за в момента в България е единственото,което може да се нарече освен езотерично но и либерално християнство,уважаващо индивидуалността и собственото виждане на всеки човек!"Службите са различни,но Господ е същия."1Кор.12:5 Следователно човек може да служи на Бог по различни начини!
 24. 24) емил кръстев
  в края на краищата всеки е прав за себе си - Учителя казва "ипитвайте всичко и дорото дръжте". Всеки ако се замисли ще види, че са се натрупали факти, които науката не може да обясни и заради това ги отрича, прави се че не съществуват. Проблемът е че те съществуват и всеки човек който уважава себе си трябва да се опита да си ги обясни.Щайнер много ясно говори за материализма и загубите които е нанесъл на човешкото съзнание, но не бива да забравяме, че нищо което става не е напразно. Всичко има своето предназначение и място. Трябва само човек да ...още

 25. 25) Собак
  Къде да намери утеха един християнин универсалист/виж.в гугъл,какво е християнски универсализъм/?В България няма Универсалистка Църква,и един християнин универсалист може да намери утеха и надежда в беседите на Учителя П.Дънов!Имам една прекрасна книжка/препоръчвам я на всеки/Живот след смъртта на физическото тяло,авт.Влад Пашов изд.Бяло Брадство,тя проповядва Християнския Универсализъм и дава надежда,че каквото и да се случи,един ден ние ще бъдем с нашите сродници и приятели в Домът на Небесния ни Отец!
 26. 26) чичата
  останах с впечатлението че дъновизмът е добре приет в тасмания и конго от чисто гастрономически подбуди/ не че там възприемат бялото браДство(незнам защо се изписва с Д) като специалитет на местната кухня, а просто защото в тия латентни земни територии, хората явно са по-духовни
 27. 27) Собак
  Прилагателнато"Дъновизъм"не е правилно.Става въпрос за езотерично християнство,за дълбоко вътрешно преживяване!Много хора са разочаровани от външното,от фарисейското,и търсят утеха и спасение във вътрешния свят Мат.6:6!Дори и П.Дънов споменава:".....Аз говоря в Алегоричен смисъл.Но ако и вие размислите ще разберете отношението на ония сили,които действат смегчително.........да разберем дълбокия смисъл на нещата."виж.Савова Т. Летопис на Изгрева стр.29-30,изд.Алфа Дар
 28. 28) дуХ
  Просвещение е нужно на този народ! Българите днес имат вопиюща нужда от нови ценности и нови човешки взаимоотношения, които да ги водят напред към следващия период от бъдещето. Горчивият опит, който човешката душа е почерпила от своите страдания, голяма част от които се дължали на нейното невежество, е намерил следния израз в писанията на древните поети и мъдреци: „Не вика ли мъдростта? И не издава ли разумът гласа си? Глупави, придобийте остроумие и вие, безумни, придобийте разумно сърце; Християнската вяра ли беше основната духовна опора за лечителя Димков? - Да, той винаги е бил християнин, беше ...още

 29. 29) angel57
  Някой може ли да ми обясни разликата между УЧЕНИЕТО и Розенкройцерството?С уважение.Ани
 30. 30) невена
  снощи гледах горещо,посветено на Учителя и този човек ми направи страхотно впечатление-начетен,ерудиран,излъчващ спокойствие,на неговия фон венета райкова така изпростя,че даже ме беше срам да я слушам и да я гледам.а по отношение на Петър Дънов-той е посветен на нивото на Христос, Велики посветени като него се раждат веднъж на 2000 години,той е бил следващия след Христос и трябва да сме горди,че се е родил в България.
 31. 31) Собак
  Според една статистика,всеки ден само в гр.София,умират около 60 човека!Не всеки от тези хора са вярващи,или праведници.Има ли Религия,Църква,или някое Вероисповедание,което би могло да даде утеха,на близките на един починал невярващ човек?В Америка Универсалистката Църква,може да даде такава доктринална утеха.Добрата новина е,че и в България си имаме Универсалистка Духовна Общнос,това е Духовно Общество Бяло Братство!Трябва да благодарим на Бога за това,че е пратил универсалиста П.Дънов!Неговите беседи/много от които разкриват християнския универсализъм в езотеричен вариянт/могат да дадат утеха,на всеки българин!
 32. 32) Един от малкото
  върнали се. Да има блаженно безплътно съществуване след смърта. Само като дух. Не бързайте да проверявате. Господ е милостив и всеки ще получи като награда това прозрение в края на земния си път. Никой няма да бъде пропуснат, според мен.
 33. 33) pinokio
  Прочетох интервюто и коментарите,и останах и очарована и разочарована.Но както казва Учителя "Не се опитвай да унищтожиш злото,няма да успееш,а и то върви заедно с доброто.Но ти следвай доброто!" или "Злото се явява под формата на същество,което обича,а ти в любовта търси доброто!" Аз съм православна християнка,кръстена,отрасла в семейство на вярващи,посещаваща християнските свещенни храмове и почитаща Христос,естественно.Но Ви казвам,ако искате душата ви да бъде погалена,а съзнанието отворено- четете Петър Дънов.Аз намирам време да го чета.Не съм член на Братството,защото и аз,като един от предишните коментиращи мисля,че не съм достойна за тази чест.Бъдете здрави!
 34. 34) Проумяващ
  Преди 146 г., на 11 юли в с. Николаевка, Варненско, е роден българинът с най-много последователи днес по света. Танцът паневритмия на Петър Дънов се играе дори в Конго и чак на остров Тасмания. На гроба му в кв. “Изгрев” се покланят Пако Рабан, Масару Емото... Почитател му е и Бил Гейтс, а в миналото Алберт Айнщайн, Папа Йоан ХХIII. За тези които още не са наясно с мисията на Учителя може да се каже, че той се явява проводник на Космическия разум и Божията любов, чийто продукт сме ние и подлежащи в най скоро време на голяма трансформация.
 35. 35) дуХ
  И аз следя коментарите , и искам да мотивирам наричащите себе си "недостойни " : Тази самооценка е неоснователна . Добре дошли в пътя на Доброто , приятели . Заедно можем много ! Името на изповядваната религия е само форма .Важното е да насажда чисти мисли , възвишени чувства . И осветителните тела , например , са различни по форма , големина , киловати . Приличат си по това , че СВЕТЯТ ! Колкото до все още неразбралите и критикуващите . Господ здраве да им дава ! Нали знаете - всички хора попадат в две категории : ...още

 36. 36) pinokio
  Към Дух.Благодаря ти за мотивирането,така е, прав си,формата е без значение.Аз обаче искам да кажа,че истински се възхищавам и уважавам хората от Бялото братство.Тези хора със свои професии и семейства,водени от идеята за по-добър свят,организират се и строят нов Брастки център,всяка седмица се събират на беседи и четения,цяло лято играят паневритмия,качват се на Рила т.н.Техният живот пулсира ведно с целокупния Братски.Това със сигурност е много пречистващо и зареждащо,но изисква и усилия.Докато на този етап в моя живот отговорностите и задълженията към родители и деца,изцяло доминират върху личните ми желания и копнежи/като време/.Затова смятам,че не бих могла да бъда полезен и ...още

 37. 37) joslin1
 38. 38) Дух
  Защо се дава ново Учение? Съществува едно Единно Откровение, пренасяно през всички векове от великите Учители на човечеството. Всеки Учител подчертава онази подробност от Единното Откровение, която е необходима най-много на даденото стъпало на съзнанието. С настъпването на космическия срок за новото пробуждане на съзнанието се изпращат носители на Светлината, строители на нови степени в съзнанието на човечеството. Всяко време носи със себе си и своя форма за изразяване, която отговаря на съвременността, а също и по-широко разпространяване на основите на Учението, защото по закона на еволюцията всичко расте, всичко се разширява. Съкровеното Учение ...още

 39. 39) дръндер
  Брейййй,много народ се надпреварва да ми предсказва бъдещето,да гадае помислите ми, да ме пречиства духовно и да ме доближава до вселенския Разум,който,казват,бил виновен за всичко!Пълно е с врачки,баячки,гурута,учители,месии,пророци!Не може всички да са истински,бре!!! Разрешавам само една Главна Врачка и само един Главен Пророк! Те да се разберат по между си кой ще бъде!Да не говорим,че и аз САМ мога да си я свърша тая работа-нали имам божествена душа,що да не си контактувам директно? Когато реша сам мога да се издигна над тази толкова грешна и...сладка материя!
 40. 40) Дух
  И това е вярно. Помогни си сам , за да ти помогне и Господ , който говори чрез Ума и Сърцето на всеки човек. Вярвай в Себе си !
 41. 41) PINOKIO
  Учителят П.Дънов учи,че семената на знанието не бива да се хвърлят върху камъните,а в добре изорана нива.Всеки човек носи в себе си божествена частица,рано или късно всеки тръгва по пътя на духовното израстване,въпрос на време и живот.
 42. 42) свещеник
  Дънов е изкукуригал религиозен гуру, на когото отдавна душата му страда в ада. Това, че се е мислел за Бог, че е общувал с духовете, с "космоса" и проч. само потвърждава болната му мистика. Измисленото от него компилаторско учение и религиозен култ са нормални за един обсебен бесноват и пихично болен. В прихиатриите е пълно с такива "просветители" и "учители". Бих препоръчал на любознателните дъновисти да си открият новия "дънов" в някоя психиатрична клиника. Считам, че неговите записани проповеди в съчинения достатъчно свидетелствуват срещу него и извратения му ум. Да се коментира един луд и религиозните му фантазии, за здравомислещият ...още

 43. 43) Невидим
  Господин Свещеник , бихте ли обяснили от гледна точка на Здравия Разум понятията "Душа" , "Ад" и какво значи " Душата страда в Ада"? По възможност използувайте и научни факти.Хората се лутат в заблуждения , предразсъдъци и мрак. Дайте им малко Светлина и Знание.Предварително Благодаря!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com