Нафтали Бенет – гласът на заселниците и средната класа в Израел

Нафтали Бенет. Снимка: от тв екрана

Нафтали Бенет, председателят на непримиримата националистическа партия „Еврейски дом“, е бивш боец от елитна армейска част и защитник на заселническото движение, противопоставящ се силно на идеята за палестинска държава.

След като започна преговори за коалиция, партията „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху сключи споразумение с две ултраортодоксални и една десноцентристка политическа сила, подкрепяща реформи в икономиката. Заедно те имат 53 мандата в 120-местния Кнесет. Нетаняху сега зависи от осемте мандата на партията на Бенет, за да състави правителство на мнозинството.

Бившият предприемач от сектора на високите технологии обича да говори безпардонно и да кара другите националисти да изглеждат като гълъби – включително Нетаняху, на чиято канцелария беше шеф, преди двамата да се скарат.

Бенет нарече „ужасна грешка“ принципната подкрепа на Нетаняху за демилитаризирана палестинска държава и заяви, че Израел трябва едностранно да анексира 60-те процента от Западния бряг, където живеят евреи. Преди изборите през 2013 г. той бе популярен не толкова заради позицията си по палестинския въпрос, колкото заради подкрепата си за социално-икономически реформи – тема, която остава гореща и до днес. Запитан за международната изолация на страната, Бенет каза, че Израел не трябва да „се извинява“ за политиката и строителната си дейност в библейската родина на евреите.

Лидерът на „Еврейски дом“ агитираше за равнопоставеност във военната служба и срещу привилегиите на ултраортодоксалните, а също и за по-добри условия на живот за търпящата несгоди средна класа в Израел.

На тазгодишните избори той загуби много от мандатите си в полза на Нетаняху, който убеди десните израелци, че е жизненоважно да се гласува тъкмо за „Ликуд“, а не за по-малките националистически партии, за да бъде победен левоцентристкият лагер. Така, на вота на 17 март парламентарното представителство на „Еврейски дом“ падна от 12 на осем места.

Светските реформи, за които Бенет призова през 2013 г., включваща въвеждане на наказателна отговорност за студенти, които изучават Тората и които отказват да се явяват на военна служба, бяха отменени в подписаните от Нетаняху коалиционни споразумения с двете ултраортодоксални партии. Много от привържениците на Бенет са от средите на носещите „плетени кипи“ – религиозните евреи националисти. Те съблюдават обичаите, но не са ултраортодоксални, и за тях службата в армията е национален дълг.

Бенет е син на американски евреи, емигрирали в Израел, и има четири деца. Бившият ръководител на заселническия съвет в Йеша е израснал в Хайфа и е служил в елитния спецотряд за разузнавателни операции на израелската армия „Сайерет Маткал“. Майор е от резерва.

Бенет учи право в Еврейския университет в Ерусалим и се прочу в новините от сферата на бизнеса през 2005 г., когато продаде за 145 милиона долара новосъздадената си компания за борба с измами в интернет на друга компания от сферата на сигурността, представена в индекса Насдак. Въпреки че е твърд поддръжник на заселническата дейност, той самият живее в Раанана, предградие на Тел Авив.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.