Шпионският скандал разбива коалицията на Меркел

Франс прес

Обама шпионира Меркел. Колаж: 9gag

Разкритията за шпионаж в полза на САЩ, извършван от германското разузнаване, предизвикаха тази седмица напрежение в управляващата коалиция в Берлин – социалдемократите за пръв път се запитаха каква е ролята на Ангела Меркел.
Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и министър на икономиката Зигмар Габриел, който пазеше мълчание, откакто в края на април изтекоха първите данни по случая, съобщи в понеделник, че два пъти е задавал въпроси в тази връзка на консервативната канцлерка.
„Днес изживяваме една афера, скандал, в който са замесени тайните служби, и той може да предизвика много болезнен удар“, заяви в берлинската централа на ГСДП Габриел, носещ и почетната титла вицеканцлер в правителството на широката коалиция между неговата партия и консерваторите (ХДС/ХСС).
Въз основа на поверителни документи печатът в Германия обвини БНД (Bundesnachrichtendienst, германското разузнаване), че е шпионирало европейски предприятия в полза на американската Агенция за национална сигурност (АНС), следейки същевременно френски и европейски високопоставени политици.
Според Габриел, канцлерката категорично е отхвърлила пред него предположенията за икономически шпионаж от страна на БНД в полза на АНС.
„Канцлерката без съмнение отговори вярно на въпросите ми“, каза той, но добави: „Ако не бе така, ако БНД наистина бе участвало в икономически шпионаж, това би накърнило тежко доверието на германската икономика в поведението на държавата“.
Германската преса тутакси съзря тук нападки срещу Меркел.
„Вицеканцлерът Габриел се разграничава от канцлерката Меркел“, писа в заглавие на сайта си седмичникът „Шпигел“.
„Конфликтът между ХДС/ХСС и ГСДП все повече се избистря“, заяви вестникът, отбелязвайки също гневните реакции на мнозина висши служители консерватори.
Както писа популярният всекидневник „Билд“, предсказал само дни преди това, че Габриел ще повиши тон срещу канцлерката, готвейки кампанията за парламентарните избори през 2017 г.: „Водачът на ГСДП се настървява срещу Меркел“.
Опасност за Меркел Управлявайки в момента заедно с Меркел, Габриел смятал след две години да се опита да й препречи пътя към четвърти пореден мандат.
По думите на Йенс Валтер, политолог от Дюселдорфския университет, това „безспорно е най-тежката криза“ за управляващата коалиция, а „вероятно и за г-жа Меркел, най-тежката и най-опасна криза за десет години, откакто е на власт“.
Според колегата му Карстен Кошмидер от Свободния университет в Берлин, думите на Габриел произтичат от потиснатото самочувствие на социалдемократите.
„През последните години ГСДП прокара в правителството всички мерки, които пожела – минималната заплата и т. н. В анкетите обаче тя все още изостава, изпреварвана от непоколебимата Меркел“, посочва анализаторът.
„ГСДП естествено вижда в тази афера (със шпионажа, бел. на АФП) една възможност, която гледа да използва, за да излезе напред, а може би и да поотслаби канцлерката“, добавя той.
А според Валтер, „не е изключено г-жа Меркел – обикновено недосегаема, дори да залитне“.
В понеделник Меркел увери на пресконференция, че службите за сигурност са „под контрол“.
Нейният говорител Щефен Зайберт заяви, че „несъмнено“, ако парламентарната анкетна комисия за дейността на АНС пожелае да изслуша г-жа Меркел, тя ще откликне „на драго сърце“. Тогава аферата ще добие невиждан мащаб.
Вътрешният министър Томас де Мезиер бе извикан да свидетелства пред тази парламентарна комисия. През съответния период той бе началник на канцеларията на Ангела Меркел и отговаряше за тайните служби, затова е в центъра на въпросите, задавани във връзка със случая.
Парламентарната комисия бе създадена през 2013 г. след разкритията на американеца Едуард Сноудън, бивш консултант на АНС, според които агенцията е задействала обширна система за наблюдение на телекомуникациите, следейки по-специално германците. Според огласените от него данни, американците години наред са подслушвали дори мобилния телефон на канцлерката.
„Шпионаж между приятели – това на нищо не прилича“, заяви тогава Ангела Меркел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.