www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 25 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Интернет е най-големият убиец на климата

Един виртуален индивид в Second Life използва повече ток от средностатистически бразилец
Един виртуален индивид в Second Life използва повече ток от средностатистически бразилец

26 Септември 2007

 

Центърът с база данни на Интернет-фирмата Combots в Германия. Потреблението на ток от Интернет расте стремително, а най-големите провайдъри отделят в атмосферата тонове въглероден двуокис. Снимка: ComBOTS

Броят на Интернет-потребителите расте стремително, а това е лошо за климата. Защото консумацията на електричество от мрежата не може да бъде обуздана. Това важи с особена сила за големите компютри и сървъри на фирмите, които използват огромни количества ток. А Интернет вече отделя въглероден двуокис колкото всички самолети по света, взети заедно, пише немският в. “Велт”.

Като се замисли човек, няма нищо по-екологично от дигиталната самоличност във виртуалната компютърна игра Second Life. Няма отработени автомобилни газове, няма планини от боклуци, не се пилеят ресурси. Играчите се движат в красивия свят благодарение на т. нар. аватари. В Second Life всеки е еколог.

Оказва се обаче, че това не е точно така. Един виртуален индивид в Second Life използва повече ток от средностатистически бразилец. Американският блогър и писател Никола Кар е изчислил екологичния баланс на аватарите. Като се има предвид потреблението на ток от компютъра на играча и от четирите хиляди сървъра на Second Life, годишното потребление се оказва 1752 киловатчаса на аватар. Равносметката за цялата планета е горчива: всяка година една виртуална идентичност произвежда 1,17 тона от пагубното за климата съединение въглероден двуокис.

Интернет се е превърнал в гигантски консуматор на електричество. Стремителното развитие на мрежата е на път да стане проклятие за земното кълбо. „Замърсяването на околната среда от Интернет е колкото от всички самолети по света, взети заедно”, казва Мартин Хигли, главен изследовател в консултантския институт IDC. Така че, Интернет е всичко друго, но не и безвреден за околната среда.

За огромното потребление на ток и свързаните с него промени в климата алармира цялата индустрия. Производителите на компютри и на чипове стартираха инициативи срещу убийството на климата и натовариха изследователите си със задачата да намерят енергоспестяващи решения възможно най-бързо. Почти не минава седмица без да се проведе конгрес на тема „благоприятни за околната среда информационни технологии”. Междувременно всички са на едно мнение: Интернет трябва да стане екологичен. При това бързо.

Промените се налагат и от скорошното съобщение, че Северозападният проход между Атлантическия и Тихия океан, е свободен от лед за първи път, откакто се наблюдава. Смята се, че въглеродният двуокис е сред основните причини за покачващите се температури. А това означава, че Интернет нагорещява планетата ни.

През 2005 година за нуждите на Интернет е било необходимо електричеството на около 20 хилядамегаватови електроцентрали. Днес количеството информация в мрежата се удвоява на всеки четири месеца. Снимка: lifeboat.com

„Още през 2005 година само за нуждите от на Интернет и свързаните с него електронни центрове и база данни бяха необходими около 20 хилядамегаватови електроцентрали,” казва Йоахим Лозе, мениджър на института по екология във Фрайбург, Германия. Само между 2000 и 2005 година световната мрежа е удвоила консумацията на ток. Това не е изненадващо за специалистите. Защото количеството информация в Интернет се удвоява на всеки четири месеца. Днес само трансферът на данни на видеопортала YouTube е толкова голям, колкото целият Интернет преди две години. И всяко кликване с мишката променя климата.

Неотдавна в. „Ню Йорк Таймс” проучи потреблението на електричество на Google. Резултатът е, че за всяко търсене в сайта трябва толкова ток, колкото ползва една енергоспестяваща крушка за един час.

Последствията от това са не само за околната среда. Оскъпява се експлоатацията на сървърите, на които се съхранява информацията. Предприятия като Google и ebay плащат по няколко милиона долара сметки за ток всеки месец. За да обработват запитванията на потребителите, те поддържат няколко стотици хиляди машини. Енергийните концерни все по-често отказват предложения, когато става дума за изграждането на нови центрове с база данни. На места те просто вече не могат да доставят необходимите количества ток.

Концерните са притеснени преди всичко от растящите в целия свят цени на електроенергията. „Най-голямото ни разходно перо е електричеството,” казва Дамян Шмид, ръководител в немската компания Страто. В центровете си в Берлин и в Карлсруе фирмата хоства повече от три милиона Интернет-адреса и така се нарежда на второ място по потребители в Европа. Една четвърт от немския Интернет минава през електрониката на Страто.

Мощните компютри обаче не само използват огромно количество ток. При работата си те се нагряват толкова много, че трябват големи усилия, за да бъдат охлаждани. И когато е възможно, собствениците на тези складове-сървъри отиват там, където токът е евтин. Или полагат усилия да го пестят. „За пръв път икономията и екологията се свързват толкова здраво,” казва Рене Винхолц, главен мениджър на изчислителния център на Страто. През последните 18 месеца управителят на повече от 43 000 сървъра се е посветил на това, да обмисли всяка възможност за намаляване на потреблението на ток. В резултат консумацията е намалена с 30 процента.

В центровете с база данни на Страто има топли и студени пасажи, интелигентни охлаждащи системи и енергоспестяващи компютърни чипове. Когато преди години централата стартира работата си, е трябвало да получи разрешение от летищните власти в Германия, тъй като постройката й е близо до летището Тегел и е имало опасност отделяната топлина да предизвика завихряния на въздуха.

Скоро обаче може центровете с база данни на компанията да не излъчват никакъв въглероден двуокис. От януари Страто ще работи само с електричество от ВЕЦ. За това компанията е сключила договор с нов доставчик на енергия. Досегашният EnBW и без това вече не е могъл да осигурява необходимото количество от 30 гигаватчаса на година. Облекчението за климата ще е голямо: във въздуха няма да бъдат отделени 15 000 тона въглероден двуокис, което съответства на потреблението на 5000 четиричленни домакинства.

Според в. “Ню Йорк таймс” за всяко отделно търсене в Google е необходим толкова ток, колкото харчи една енергоспестяваща крушка за един час. Снимка: Ройтерс

Разходите на електроенергия на информационните технологии продължават да растат, дори само заради набиращата скорост дигитализация. Расте и потреблението на ток в Интернет. За щастие, последствията могат да бъдат смекчени и никой не иска да бъде лошият пример. Дори президентът на САЩ Джордж Буш, който не е прочут с инициативите си по отношение на климата, поръча на американската агенция за защита на околната среда EPA да проучи енергийната ефикасност на Интернет-сървърите. През февруари производителят на чипове AMD стартира инициативата Green Grid заедно с IT-компаниите Sun Microsystems, IBM и HP. През юни примера последваха Google, Microsoft и други фирми и положиха началото на Climate Savers Computing Initiative. За всеки клиент, който плати няколко евро повече, Dell засажда по едно дърво, което трябва да е като обезщетение за отделения въглероден двуокис. От 1993 година Fujitsu-Siemens произвежда „зелен PC”, който е с вградена автоматична функция за икономия на ток. Немската T-Sysems изгради в изчислителните си центрове в Мюнхен собствена електроцентрала, която превръща химическата енергия, която се съдържа във въглерода и в биогазовете, директно в ток за охлаждане.

Независимо от тези инициативи, крайният Интернет-потребител е този, който определя колко ще навреди на климата. Съветът на експертите е прост: изключвайте си компютрите. Има и други предложения, като това на автора на блога EcoIron Марк Онткъш. Той твърди, че ако Google смени фона на сайта си от бял на черен, ще спести 3000 мегаватчаса електроенергия годишно, защото тогава мониторите с електронно-лъчеви тръби (CRT) ще използват по-малко ток.
Никой не очаква потреблението на ток в Интернет да намалее. Алтернативните източници на енергия обаче могат да намалят вредите за околната среда. От Грийнпийс са отишли една стъпка напред. На Интернет-страницата на организацията, която не отделя въглероден двуокис, еколозите от доставчика на екологичен ток Greenpeace energy питат: „А вие вече имате ли e-mail, който не ползва енергия от АЕЦ?”

(По материали от немския и американския печат)
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Кольо
  А на колко ли бразилеца се равнява нашият любим е-вестник?
 2. 2) haivazof
  Коле...логичен вапрос макаму..Ама па и азе се питам? на колко Бразили и колко мъродерство към природата се равнияват на изсечени гори за ващта червена БСП пропаганда в тоновте весникарска хартия бре товариш,А?????
 3. 3) Чомбе
  Нещата не отивам хич на добре и това не е учудващо. Както пее плешивия чичо Фил Колинс в парчено "Land of Cofusion" - "...Too many man too many people making too many problems..." При тая материялна лакомия, при това неистово плодене, консумация и сране, ако станем 10 млрд. сме просто дотам! Ама кво да праиш, съдба!
 4. 4) Кольо
  Брей тоз къдет'стане, къдет'седне все БКП и червени боклуци са му пред очите! Кога ще се оттървем най-после от тези исторически препаратуси? some of us have moved on, mate.
 5. 5) Pora
  Чомбе Прав си 4овек. Затова трябва такива нации като цигани,индиийци,китайци,японци и т.н. да им влведат ограни4ение в раждаемостта, ина4е ще наводнят цялата планета тия тамаго4ита...
 6. 6) они
  Това с дърветата,които се засаждат е добре,обаче главния консуматор на въглероден диоксид е фитопланктона.Тук се наблюдава намаляването му в Световния Океан именно поради покачването на температурата на повърхностния му слой.И какво става на практика, параграф 22.Повече диоксид по-малко кислород ,Парников ефект.Който се интересува ,може да види ,че има учредена награда в милиони долари за този ,който успее да направи успешно действаща технология за поглъщане на диоксида от морската вода при повишена температура.Знаем обаче,че колкото по-ниска е тя толкова повече газове поема,затова в студените води има много повече фитопланктон.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com