Техеран забранява забавните неща – но иранците ги правят

ДПА

Много от нещата, с които на Запад хората си доставят удоволствие и развлечение, са забранени в Иран – от общуването в Туитър до модните прически. Проблемът за властите обаче е, че не са много иранците – включително във висшите кръгове на властта – които обръщат внимание на тези забрани.

* * *

Ръководителят на Сдружението на иранските фризьори Мостафа Гоуахи просто искаше да обяви нови цени, но отегчените репортери го накараха да коментира държавните разпоредби за западните прически. Упадъчните подстрижки разбира се са напълно забранени, отговори както се очакваше той.

Например фризьори, които правят „сатанинската“ прическа (бръснене на главата от двете страни и повдигане на косата по средата) ще се сбогуват с разрешителните си.

Но официалната линия – официалната прическа, така да се каже – невинаги е популярна. „Всичко това са празни приказки“, отговори пренебрежително Хамид, собственик на фризьорски салон в Северен Техеран. Клиентът казва какво иска, плаща добри пари и го получава, добави той.

„Не мога да накарам тийнейджър да изглежда като дядото си, дори това да значи да го оставя да изглежда като кучешка вечеря“, заяви Хамид.

Като баща и фризьор той знае много добре, че хората от неговата професия и клиентите им от години пренебрегват правилата за прическите.

От повече от три десетилетия ислямската система, въведена с революцията, се страхува от „западното културно нашествие“, което може да тласне иранското общество към неморалност. Особено от младите хора се очаква се да получат солидно мюсюлманско възпитание и да не губят националната си и религиозна идентичност заради западните влияния.

Но освен неколцина твърдолинейни духовници днес малко са хората, които подкрепят тези възгледи и ги смятат за параноя. „Не можеш да арестуваш младите хора заради това“, каза иранският президент Хасан Рохани. Не можеш „насила да завлечеш някого в рая“.

Още повече, че в епохата на интернет и сателитите хората не може да бъдат контролирани. Така че просто трябва да им се довериш, каза Рохани.

Забраната за използване на социални мрежи като Фейсбук и Туитър е прекрасен пример за това, което той има предвид.

Милиони иранци посещават тези сайтове, а повечето от представителите на държавното ръководство имат акаунти в Туитър и Фейсбук, включително президентът и върховният религиозен лидер. Но поне на хартия това все още е забранено.

„Няма нищо по-глупаво от това“, каза оператор в техеранско интернет кафе. Иранците заобикалят забраната със софтуер, който може да бъде намерен във всеки магазин за компютри.

За също толкова нелепа се смята и продължаващата забрана на сателитните чинии, с които са осеяни покривите в цялата страна. През годините полицията нееднократно е премахвала чинии принудително, но не е постигнала кой знае какво с това.

„Моята сателитна антена я сваляха вече три пъти и още същия ден виках някого да ми постави нова и по-добра“, каза 48-годишната домакиня Судабех.

Строгите ограничения за неженените двойки също не са попречили особено на младите хора да ходят на срещи и те често се виждат в немного евтините столични кафенета, за да пият безкрайно капучино и да флиртуват с часове.

„Идеята на властите, че само женени двойки могат да седят тук с часове и да си говорят на чаша скъпо кафе, показва, че глупостта е безгранична“, заяви Реза, който е собственик на процъфтяващо кафене в столицата.

Холивудските филми също са забранени в Иран, но базарите са пълни с пиратски копия. „Тук получаваме големите филми още преди да са стигнали до Европа“, каза техеранският продавач на дивидита на Таджриш Базар. И тъй като цените са под 50 цента, някои иранци си купуват по десет дивидита наведнъж за през уикенда. Същото важи за забранените сидита с попмузика, които се купуват по-лесно и са още по-евтини.

Има строги изисквания и за облеклото на жените: от тях се изисква да носят забрадки, които да покриват косата, и дълги връхни дрехи, които да крият очертанията на тялото, когато около тях има непознати мъже. „Просто измисляме нов секси външен всеки път, когато въведат нова забрана“, каза студентката Мина.

През последните години връхните дрехи стават все по-къси и тесни, показвайки достатъчно изсушена със сешоар коса и грим, очевидно, за да се привлече вниманието на мъжете.

Колко контрапродуктивни могат да бъдат забраните за политиците стана ясно на президентските избори през 1997 г. Тогава консервативният кандидат Али Акбар Натег-Нури бе смятан за фаворит с по-добри шансове от Мохамад Хатами.

И двамата духовници защитаваха идентични политически позиции и не предлагаха нещо кой знае колко различно. Тогава в телевизионно интервю Натег-Нури подкрепи забраната за сателитните чинии. Хатами, който запази мълчание по темата, постигна голяма изборна победа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.