Валенсия – „фараонски“ публични проекти и корупция

Франс прес

Студентка от Валенсия създаде играта „Коруптополис“

С „фараонските“ си публични проекти и безкрайни корупционни скандали, автономната област Валенсия представя в концентриран вид и болките на Испания, и желанието на населението за пълна промяна на предстоящите избори.

„Това, което характеризира днес испанците, е умората. Изморени сме и искаме промяна“, казва 59-годишният компютърен специалист Педро Моралес, когото срещаме при павилиона на десноцентристката партия „Сиудаданос“ (Гражданите) в един парк във Валенсия (Източна Испания) преди регионалните и местни избори на 24 май.

Според проучванията на общественото мнение тази млада политическа формация, създадена в Каталуния през 2006 г., вероятно ще е главният печеливш от очаквания отлив на избирателите от Народната партия на Мариано Рахой, която управлява града от 1991 г., областта – от 1995 г. и страната – от 2011 г.

Наред с Мадрид резултатите от Валенсия (една от основните крепости на консерваторите в Испания) „ще бъдат определящи за парламентарните избори“, планирани за края на годината, обяснява Хосе Пабло Ферандис от испанския институт за проучване на общественото мнение „Метроскопия“.

Като жител на Валенсия „се чувствам постоянно като посмешище“, оплаква се Педро Моралес, говорейки за безконечните корупционни афери, които тресат областта с пет милиона жители.

Намиращите се наблизо активисти на „Сиудаданос“ го потвърждават. Това е един от стълбовете на кампанията им, както и на антилибералите „Подемос“.

Повече от сто местни някогашни управници са в полезрението на правосъдието, включително двама бивши президенти на областта на портокаловите градини.

Много от скандалите за корупция, разтърсващи Народната партия в национален мащаб, тръгнаха от Валенсия, като аферата „Гюртел“, засегнала ръководството й, или казуса „Ноос“ – делото за присвояване на държавни средства срещу Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Фелипе Шести, Кристина Бурбонска.

Бездънен кладенец

Педро Моралес критикува също „пилеенето и злоупотребите“ с обществени средства, при положение че областта има дългове от 37 милиарда евро – сума, почти равна на средствата, инвестирани в плана за спасяване на испанския банков сектор през 2012 г.

Наблизо виждаме Градчето на науката и изкуствата във Валенсия – огромен комплекс с футуристична архитектура, олицетворяващ това разхищение: операта, построена през 2005 г., е обезобразена от скелета, издигнати, за да попречат цели парчета от фасадата да паднат.

„Бездънен кладенец“, казва със съжаление Мигел Анхел Вера от Профсъюзната конфедерация на работническите комисии. Според опозицията комплексът е струвал 1,2 милиарда евро, при първоначално предвидени около 300 милиона.

Градчето е само един от примерите за гигантските инфраструктурни обекти, построени в средиземноморската област, която си се представяше като европейската Калифорния. Там има също изоставена писта за състезания от „Формула 1“, пристанищни съоръжения за регатата „Купата на Америка“, чиито яхти не са идвали във Валенсия от 2010 г. насам, както и увеселителен парк, научно-изследователски център.

„Накараха ни да вярваме, че всички можем да станем новобогаташи“, отбелязва синдикалистът, възмущавайки се от продажбата на земеделски земи и унищожаването на местната текстилна промишленост и производство на играчки, за да се заложи всичко на строителния отрасъл. Гръмването на балона с недвижимите имоти през 2008 г. остави и областта, и Испания, да тънат в мизерия.

За да изплатят астрономическия дълг, областните управници „орязаха бюджетите на основните социални услуги – само за хората в най-голяма нужда“, а също в сектора на образованието и здравеопазването, казва критично социологът Андреу Тобара, член на ръководството на партия „Подемос“ във Валенсия.

„Последното, което съм си представял, е, че през 2015 г. във Валенсия онова, от което ще се нуждаем най-много, е храната“, като 33 процента от населението е заплашено от бедност, казва кандидатът на „Сиудаданос“, 50-годишният Фернандо Хинер, мечтаещ да свали от поста настоящия кмет – 66-годишната Рита Барбера, която го заема от 24 години.

„Нужна е промяна!“, възкликва 64-годишната бивша секретарка Кармен Бухоса, гледайки Фернандо Хинер, който тръгва с велосипеда си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.