Накъде, народе възродени?

Румен Белчев

Думба-лумба, мажоретки, речи, едно-две-три… дванайсет – ето, че и този празник отмина, да се готви следващият!

Думба-лумбата, разбира се, е приятно нещо и поне за ден човек може и да опи­та да забрави, че според европейски изследване, цитирано в „СТАНДАРТ”, „БГ учениците са най-неграмотни в Европа”. „Конкретно при четенето около 40% от учениците не четат добре, докато този процент средно за Европейският съюз е 16 на сто. Тук сме на едно ниво с Румъния, Тайланд и Коста Рика в световен мащаб.”

Патриотично погледнато, това може да се тълкува и като част от вселенския антибългарски заговор, целящ да ни дискредитира пред световната общественост, особено като се имат предвид високите оценки на зрелостните изпити. Но не обяснява защо „ДАНС пази матурите”. Също – и какво толкова са опазили сигуранците, след като отговорите изтекоха минути, след като въпросите бяха изтеглени официално.

Добрата новина е, че българските гадатели очевидно нямат никакви тайни връзки с образователното министерство – според „ТЕЛЕГРАФ” „Врачки посочиха Алеко и Вазов за матурата”. Падна се Яворов, чието име го няма в нито едно от проверените от изданието предсказания, надяваме се поне цитираната за всеки случай молитва към планетата на интелекта Меркурий да е хванала дикиш – значи, хваща се химикалката между двете длани и се почва: „О, Меркурий, дай ми яснота на ума, ловък език и здрави нерви. Подкрепи знанията ми. Зареди този пишещ химикал със силата си”… Дали това помага? След седмица ще си проличи.

Културният празник си изисква и културните новини – „24 ЧАСА” радостно ни съобщава, че „Филмът „Дякон Левски” на Максим Генчев с чужда награда”. В смисъл – международна, не че е открадната. В кратката бележчица от десет реда има пет, които показват, че съставителят й освен че не е гледал филма, не е и чувал за него – „С награда бе удостоен режисьорският дебют на Максим Генчев” – твърди анонимният автор. Не е дебют – човекът си има още три филма. А за какво е награден? Според вестника – „За най-добър документален филм, базиран на истинска история”. Да е истинска – истинска е, но да е документален – не е… Но така става, когато се пише бързичко – според „МОНИТОР” „Човешката концентрация е по-зле от на златна рибка”…

Вероятно все поради липса на концентрация основ­ните български всекидневници преминаха на чужди езици – речта на македонския премиер тръгна без превод: „Груевски: Ке останам” – твърди „24 ЧАСА”. А събратът „ТРУД” уточнява: „Груйо отсече: Нема да си ода!”.

Е, па да си не оди, като не ще!

У нас тупурдиите с държавни мъже си ги решаваме по по-решителния начин. След като пресата кой знае защо вдигна шум около хеликоптерната екскурзия на няколко министри воглаве с премиера, г-н Борисов се обиди и рече (цитираме по „24 ЧАСА”), че „Ще върна на авиоотряда сумата за полета до Разград с правителствения хеликоптер. В момента търся схема да не е популистко”.

Схемата светкавично се намери – „Феновете от Националния клуб на привържениците на „Лудогорец“ искат да съберат 2900 лв., за да платят горивото на вертолета от Авиоотряд 28, с който Бойко Борисов дойде в Разград за откриването на трибуна „Моци“ на 15 май.” – съобщи „ПРЕСА”.

От това по-по-най-непопулистко – здраве!

А иначе възроденият народ очевидно е тръгнал нанякъде, но накъде – и на него не му е много ясно…

От блога Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.