Джейми Фокс: Снимките на „Кралството“ бяха голяма забава

Джейми Фокс. Снимка: Ройтерс

Преди няколко години Джейми Фокс не беше кой знае колко популярно име в Холивуд. Изявите му бяха предимно в телевизията, а ролите му в киното – само второстепенни. Това се промени през 2004 г., когато режисьорът Тейлър Хакфорд го избра за главната роля в биографичния филм за слепия музикант Рей Чарлз – “Рей”.

През 2005 г. филмът донесе на Джейми Фокс Оскар за най-добър актьор, като в същото време той беше номиниран и за поддържаща роля за екшъна “Съучастникът” с Том Круз. Логично, след церемонията продуценти и режисьори започнаха да се надпреварват да го канят във филмите си. Така актьорът се снима в “Стелт” със Сам Шепард и Джесика Бийл, “Снайперисти” с Джейк Гиленхал и Питър Сарсгард, “Маями Вайс” с Колин Фаръл и Гон Ли и “Мечтателки” с Еди Мърфи и певицата Бионсе.

На 28 септември по софийските екрани тръгва предпремиерно най-новият филм с участието на Джейми – “Кралството”. В него той играе агент на ФБР, който заминава с екипа си за Саудитска Арабия, за да разследва ужасяваща терористична атака. Партнират му Дженифър Гарнър, Крис Купър, Джейсън Бейтман и Джеръми Пивън.

Пред киносайта moviesonline.ca Фокс говори за филма, избора си на роли и кариерата си на музикант.

Актьорът заедно с партньорката си от Кралството Дженифър Гарнър на наградите на MTV. Снимка: Ройтерс

– Джейми, ти си известен с това, че подбираш ролите си много внимателно. Какво те привлече в “Кралството”?
– Много харесвам режисьора на филма Питър Бърг и отдавна исках да работя с него. Оказа се, че не съм сбъркал. Снимките на филма бяха голяма забава.
– Според теб какви са шансовете филмът да се превърне в блокбъстър?
– Не знам. Това никога не е било най-важно за мен. Когато работиш с режисьори като Майкъл Ман и Питър Бърг, не мислиш за търговския успех на филма, а за това как да дадеш най-доброто от себе си. Вземете, например, филмите с Ал Пачино. Когато ги гледа, човек не си мисли колко пари са донесли, а по-скоро, че ще ги помни дълго време. Това, естествено не означава, че не се радвам, когато филмите с мое участие имат успех в боксофиса. Но най-важното за мен е да ми носят удовлетворение.
– Репетираш ли много преди снимките?
-Това зависи от режисьора. Майкъл Ман настоява за много репетиции. Питър Бърг има съвсем различен начин на работа. Когато снимахме “Кралството”, почти не сме репетирали сцените, защото той искаше филмът да се получи максимално спонтанен.

Джейми заедно с другите актьори, взели Оскар през 2005 г. – Морган Фрийман, Кейт Бланшет и Хилари Суонк. Снимка: Ройтерс

– След като спечелят Оскар повечето актьори твърдят, че трябва да внимават доста с избора на роли, за да не паднат от върха. Ти така ли чувстваш нещата?
– О, да. Агентът и мениджърът ми също ги чувстват така. (смее се) Когато поисках да се снимам в “Час пик 3”, ми казаха: “Ако искаш, направи го. Но да знаеш, че може и да не успееш да се върнеш към онова, което си изградил.” Знам, че са прави.
– В момента се снимаш в биографичен филм. Разкажи малко за него?
– Филмът се казва “Солистът” и разказва за един цигулар, който е живял под магистрала в Лос Анджелис. Стив Лопес – журналист от вестник “Лос Анджелис Таймс”, го открива съвсем случайно, след като колата му се разваля на пътя и после публикува неговата история. Филмът ще стане добър, усещам го.
– Как се подготви за ролята?
– Ходих на уроци по цигулка.
– В началото на кариерата си се снимаше само в комедии. Би ли се пробвал отново в този жанр?
– Ако комедията е хубава, да. Но трябва да е наистина много хубава. Иначе няма да стане.

Джейми позира до своята звезда на Алеята на славата в Холивуд, която получи на 14 септември. Снимка: Ройтерс

– Имаш два издадени музикални албума, а в началото на 2008 г. ще пуснеш и трети. Как успяваш да съчетаваш актьорството с музиката?
– Не ги съчетавам. Точно обратното – разграничавам ги. Наскоро правих турне в САЩ. На концерта в Детройт имаше около 12 хиляди души. Убеден съм, че повечето от тях дори не знаеха, че съм спечелил Оскар. Но пееха песните ми и ме питаха за номинациите ми за наградите Грами (в края на 2006 г. Фокс беше номиниран за 4 награди Грами). Доволен съм от това. Защото, ако почувствам, че едното от нещата ми идва в повече, винаги мога да се посветя само на другото.
– Какво е за теб истинско щастие?
– Истинско щастие? Да се излежавам в джакузито и водата в него да е 40 градуса. А още по-щастлив ще бъда, когато един ден започна да отглеждам авокадо.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.