www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Българи злорадстват, че гърците са зле. Кога станахме по-европейци от тях, че искаме да ги гонят от ЕС?

 

16 Юни 2015

 

“Гръцко самоубийство?” - пуснахме статия с такова заглавие в е-вестник (виж тук). Поредна за гръцкото твърдоглавие. Превод от чуждия печат. Погледнахме с Гугъл дали някой не ни е изпреварил да я пусне преди нас, и попаднахме на заглавие в „Дойче Веле“ “Атина пред самоубийство?” от …2011 г. (виж тук).

По повод гръцката криза е удивително кога ние, българите, станахме членове на ЕС, кога ни почерня гъза, та да искаме ЕС да изхвърли и накаже “наглите” гърци. Такива коментари трещят отвсякъде из интернет. Ние, българите, се наредихме сред най-големите ястреби в ЕС към гърците. А това, което се вижда, е, че те подкрепят правителството си в неговата неотстъпчивост, което у нас представят като нахалство, простотия, тъпи левичари, а ние сме отличници в ЕС, изпълняваме си каквото ни кажат, пък тия скапани гърци какво искат и т. н. Глад за тях, да ги изключат, да видят те.

Дали ще видят и какво ще се случи, не се знае. Но в това твърдоглавие на гърците има някакво достойнство, каквото в нашите сервилни политици не се забелязва никак.
И ако изразиш такава позиция някъде из интернет, веднага изскачат политически запалянковци, които настървено почват да обясняват колко не са прави гърците, какви им били пенсиите, как не събирали достатъчно данъци.

Ехооо, за нас, българите, става дума, не за гърците.
Пуснали сме в e-vestnik десетки статии и анализи за Гърция и за инатливото им правителство. Не става дума за това. Сякаш у нас някои изпитват удоволствие да повтарят като мантра колко са зле гърците.

Не сакам мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Ей за това става дума.

И какви ще ги дъвчем утре, защото България върви бавно по гръцкия сценарий? Дългова спирала се казва, дефицитите не се покриват от нищо, освен от външни заеми, инфлацията е слаба и не може да изяде заемите, няма изгледи за достатъчен икономически ръст, за да покрие заемите в близките години. И да намалят с 10-20% пенсионерите (по всички възможни начини - с пенсионна и здравна реформа), пак няма как да се преодолее този дълг в близките години.

Гърците, именно защото са гърци, накараха кредиторите да им намалят значително дълга. Сега не отстъпват и ще постигнат следното - заради конфликта с ЕС ще падне правителството на Ципрас, ще дойде следващо, преходно, широка коалиция, на което ще опростят още наполовина дълга. Този дълг е несъбираем с гръцката икономика, каквито и пенсионни и данъчни реформи да правят. Те са получили повече заеми, отколкото могат да платят.

А българите ще платят всеки външен заем до цент. Както платиха дълга на Тодор Живков до цент, за разлика от други източноевропейски страни, които успяха да го намалят почти наполовина.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Lilia
  Браво, e-vestnik, уважавах Ви като медия, ама с тази статия ми падате в очите. Вместо съвременният Бай Ганьо да си вземе поука от драмата на гръцките си комшии и малко от малко да се научи да играе по европейски правила (каквото напр. е спазването на строга данъчна дисциплина), Вие сте седнали да убеждавате читателите си в "достойнството" на сегашното гръцко правителство. Забравихте ли какво изживяха обикновените български граждани, когато Лукановото правителство обяви мораториум върху плащанията на страната по външния дълг? Ако Вие не помните (или не искате да помните), аз помня. Ако според Вас това е "достойно" поведение и "НЕсервилничене", ...още

 2. 2) Гочоолу
  И другарката Lilia отгоре е от изтрещелите на тема гръцки дълг. А наистина става дума за нас, българите, които искаме не на нас да ни едобре, а на Вуте да му е зле. Защо у нас приеха да трупат външен дълг като гърците? Кой ще го връща? Това не може да стане в близките няколко години. Ще трябва да взимаме нов дълг, за да покриваме дефицитите.
 3. 3) Chavo
  Кой не е разбрал, че гърците де инатят не за дълга, а за липсата на икономии и промени съответстващи на сегашното си състояние. ЕС и Фонда им обещаха рефинансиране, но с икономии за да продължат изплащането. От това по честно няма. Ако на Гърция се разреши, да не си плаща а да взема още. Тогава и Испания, Португалия и тн. какво ще кажат?! Та и за нас същото.
 4. 4) pro-anti
  ако гърците са нашия светъл пример в живота, на следващите избори е необходимо да си изберем някой като Дудука например, или следващия "херой" поставен мъдро сред политиците за разсейване с идиотски популизъм на гласовете на избирателите.Само след 1 год мечтата на автора ще се сбъдне и ние ще извиваме успешно ръцете на Тройката(или Четворката), няма да се налага да се въртим надолу по дълговата спирала цели 15-20 години
 5. 5) Chavo
  Айде стига! Никой не е прецаквал гърците. Вярно, че лесно им отпускаха заеми, но условията бяха ясно разписани. Пополизма им изяде главата. И ние ли натам?!
 6. 6) svako
  Чувство на възхищение от гръцкият тарикатлък лъха от статията. Ще падне това правителство, но ще дойде друго също толкова популистко, а след него трето и така до като на кредиторите им писне и се откажат от парите си. Няма да стане, но дори и да мине номерът пак гърците ще са губещи. Защото, ако има нещо което инвеститорите от далеч надушват и бягат, това е популизма.
 7. 7) EU-Staaten weiter uneins über Flüchtlingsquote | - PRESSESCHAU -
  [...] e-vestnik – Bulgarien. Der griechische Finanzminister Yanis Varoufakis fordert laut Medienberichten weiter einen Schuldenschnitt. Athen präsentiert sich stark im Streit mit den Geldgebern, lobt das Onlineportal e-vestnik. Das könne man von Bulgariens Politikern nicht behaupten: “Die Griechen stehen fest hinter ihrer Regierung, deren Hartnäckigkeit in Bulgarien als frech und dumm bezeichnet wird, während wir als Musterschüler der EU dargestellt werden, die alles erfüllen, was ihnen die EU diktiert. … Doch die Hartnäckigkeit der Griechen zeigt eine Art Würde, die unseren kriecherischen Politikern fremd ist. … Die Griechen drängen die Geldgeber, einen Großteil ihrer Schulden abzuschreiben und sie geben nicht ...още

 8. 8) svako
  Професор от тия на колограм в предаването декастръкшън на петя волгин ни отвори очите за това къде е спасението за гърците. Две тръби уредил ципрас да минат през Гърция. Най-после кредиторите дето си мислеха, че за парите си ще пият една студена вода могат да спът спокойни.
 9. 9) pro-anti
  самите гърци нямат никакви задръжки да напуснат ЕС стига някой друг(Русия или Китай или БРИКС) да им плати сметката.Да, но не се очертават такива будали, защото няма мераклии да поемат точно такъв вид страна. И на Ципрас му остава само да изнудва ЕС с високопарни клишета и обиди без реално да събира данъците, без да подгони олигарсите, без да направи реформи(все предизборни обещания)...и да му дадат заема сега, всичко това ще се повтори до следващата дата, когато трябва да плаща.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com