www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Един ден с учителската стачка в техникума "А. С. Попов"

Този път сме решени да стигнем до край, казват протестиращите
Този път сме решени да стигнем до край, казват протестиращите

28 Септември 2007

 

Стачниците от техникума “А. С. Попов” се събират пред входа на училището, преди да тръгнат на протест пред бившия Партиен дом. Снимка: Светослава Банчева

Как протича един ден на учителите в стачка? В Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А.С. Попов“ денят започва в 7.30 сутринта. Всички учители пристигат навреме, въпреки че само двама-трима преподаватели не стачкуват и им предстои да провеждат часове.

Сред “стачкоизменниците” е дългогодишен преподавател по математика с голям авторитет сред учениците и колегите си, който в момента е пенсионер и работи на половин норматив, за да натрупа прослужено време и да увеличи размера на пенсията си. Той споделя, че подкрепя исканията на учителите, но се съмнява да постигнат успех. Никой не казва лоша дума за него, но другите не-стачкуващи не смеят да се мернат в учителската стая, защото ги засипват с критики.

В първите дни на протеста имало доста учители, които не искали да стачкуват, но след известно “превъзпитание” от страна на колегите си, които ги посрещали разгневени още на входа на техникума, минали на страната на протестиращите.

ПГ “А.С.Попов” подготвя технически кадри за българските телевизии, радиа и телекомуникационни компании. В миналото е известен като Техникум по слаботокова електротехника. Възпитаниците му продължават образованието си в техническите университети в България и чужбина и работят на ключови позиции в медиите и в компаниите - мобилни оператори. Повечето преподаватели са инженери с педагогическа правоспособност, многобройни квалификации и практически опит по изучаваните дисциплини.

Към 8.30 всички преподаватели са в учителската стая. Прави се проверка на присъстващите и списък на стачкуващите за следващия ден. Ако някой не се запише, във временната програма за учебните часове, която се публикува на сайта на училището http://www.aspopov.hit.bg/ се обявява, че на следващия ден той ще провежда часове.

В стачния комитет участват 4 човека. Трима от тях са синдикални лидери, но председателят на комитета е независим. Училището се е разграничило от синдикатите. „Ръководството на синдикатите натрупа негативи и повечето учители отказваха да стачкуват, за да не се идентифицират с Янка Такева. Когато разбраха, че нашето училище ще стачкува самостоятелно, всички колеги се включиха в протеста“, казва председателят на стачния комитет Николай Стоянов, учител по химия с 5 години трудов стаж, специализация в Швейцария и чисто възнаграждение от 254 лева на месец.

Според него, въпреки че исканията на синдикатите са непълни, основната идея на всички е една и съща – Българската социалистическа партия да изпълни собствената си предизборна програма. „В нея е записано черно на бяло, че 5% от брутния вътрешен продукт ще се отделят за образование. В един момент се оказва, че тяхната програма ние я поставяме като стачно искане. Това е абсурд на абсурдите“, казва Николай Стоянов.

До към 9 часа почти всички учители са се записали да стачкуват и на следващия ден. Около училището се срещат много ученици, които играят футбол в двора или се мотаят безцелно по коридорите. Те подкрепят стачката, но искат да имат и часове, за да не изпускат учебен материал.

В учителската стая обсъждат министъра и гледат сутрешните блокове на телевизиите. Представителите на стачния комитет и други техни колеги са се събрали в компютърния кабинет, където рисуват, чертаят и лепят плакати. Малка група преподаватели бъбрят в пушалнята.

В 10 без 10 със знамена, плакати и протестни лозунги всички се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. В продължение на половин час – от 10 до 10.30 учителите пресичат на зелено в кръг четирите платна на кръстовището, без да създават безредици. Шофьорите бибиткат, поздравяват ги и вдигат палци в знак на подкрепа.

Към стачниците от Професионалната гимназия „Попов“ се присъединяват няколко учители от съседното 43-о Основно училище. Тяхната групичка е организирана от Емил Коцев, учител по история, който е кандидат за кмет на столичния район Слатина и кандидат за общински съветник в район Изток. „Около 60% от учителите в нашето училище стачкуват, но практикуваме така – колегите, които преподават на първокласниците и на подготвителната група, стачкуват през ден, за да не се ощетяват много децата. Гледаме винаги да има кой да поеме най-малките – днес едните работят, другите стачкуват, на другия ден се разменят“, казва Коцев.

Учителите от Професионална гимназия “А.С.Попов” се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. Снимки: авторката

По време на „пресичането“ двама полицаи предупреждават учителите да не създават безредици и се отдалечават.

Към 11 часа преподавателите се връщат в сградата на техникума. В компютърната зала приготовлението на плакати продължава. Към 11.30 в стаята нахлува младши полицейски инспектор Росен Мазмаджиев от III РПУ и търси председателя на стачния комитет.

Разговорът започва с риторичен въпрос от страна на инспектора: „Случайно да са ви дали разрешително да пресичате улицата? Това, което правите, не е законно.“ Всички го поглеждат с недоумение, а Николай Стоянов бавно го пита дали е нужно човек да има разрешително, за да пресече на зелен светофар.

След като полицаят няколко пъти повтаря, че трябва да се спазват законите, учителите му предлагат да депозират в III РПУ стотина молби за пресичане на зелен светофар. „Но да ги заведете официално в деловодството с входящ номер“, шегуват се стачкуващите и отпращат объркания орган на реда по живо, по здраво.

Точно преди да си тръгне, инсепктор Мазмаджиев забелязва диктофона на репортера на e-vestnik и с най-респектиращата си интонация издава заповед: „Изтрийте веднага записа!“
След дълги разяснения, че по закон няма право да изисква такова нещо от журналист, полицаят остава непреклонен: „Приятно ще ми е да съм медийна звезда, но не в този случай. Изтрийте записа!“.

Налага се да му повтаряме, че той не е централният персонаж в репортажа и че не може да изтрием целия запис от деня заради неговите неоснователни претенции. „Дайте ми вашата карта!“, заявява полицаят и със заканително изражение записва името на репортера, след което си тръгва.

В 12 часа всички учители се събират в учителската стая да гледат новините. „Ей, в бТВ най-после са им разрешили да отразяват стачката що-годе обективно. Колко глупости изприказваха по тази телевизия“, коментират учителите.

След новините част от стачкуващите отиват на обяд в близко заведение. Почти всички си поръчват супа. „Така не ни се случва да обядваме в никой друг ден, освен по време на стачка. Обикновено ядем за по 5 минути в междучасието по някоя смачкана и недопечена баничка и продължаваме работа“, казва една от учителките.

Мястото за пушене на учителите.

След обяда учителите се връщат в сградата на техникума, където остават до 16 часа, защото от 16.30 пред сградата на бившия Партиен дом има протест, в който възнамеряват да участват.

През целия ден телефоните в учителската стая и мобилните апарати на отделните учители звънят. „Обаждат се родители и ученици, за да питат дали ще имаме часове на следващия ден. Не ми е приятно да им казвам, че децата им няма да учат, затова винаги се извинявам. Всички родители до момента имат позитивно отношение към стачката и ни пожелават успех. Някои от тях предлагат да окажат съдействие, така че може на следващ етап от стачката да организираме родителите и учениците в наша подкрепа. Това, което се изнася в медиите – че родителите са разгневени и настроени против стачката, е абсолютна манипулация. Може и да има единици недоволни, но повечето родители са на наша страна“, казва инж. Анна Златанова, учителка по специални предмети с две висши образования, 6 квалификации и месечна заплата от 330 лева.

Анна Златанова, учителка по специални предмети в гимназията, държи списъка с преподавателите, които са се записали да стачкуват на следващия ден.

„Непрекъснато се говори, че ние, учителите, искаме само пари - казва Вероника Петкова, учителка по български език и литература - Не е само това. Искаме нещо конкретно да се прави за образованието, а не всичко да е една импровизация и голословни обещания. Искат от нас модерно, европейско образование и ние правим всичко по силите си, за да го осигурим. Много от хората в училище, въпреки ниските заплати са ентусиасти, непрекъснато се информират, квалифицират и образоват допълнително, за да бъдат на нивото на аудиторията си. Образът, който се се насажда в общественото съзнание за българския учител - че това е една възрастна бабичка с плетено елече, която не знае как да си пусне компютъра, не е актуален. Това са митологии, които се използват, за да се манипулират хората.Има достатъчно млади, компетентни и знаещи хора, но модерно образование се прави освен със сърце, и с пари. Не може само с тебешир и черна дъска. Повечето от нас носят от домовете си материали и техника, само и само да сме на някакво ниво, защото пред нас са учениците. Те ни гледат с питащи очи, искат да научат нещо и трябва да им отговорим адекватно.

Въпросът не опира и само до образованието. Учителят е и възпитател, и личност, в която учениците трябва да видят стимул и пример за подражание. Как един унижен човек с робска психика, в какъвто управляващите се опитват да превърнат българския учител, ще възпита свободни хора? Какво искаме – да възпитаваме безсъзнателни хора, втренчени само в идеята как да оцелеят физически или хората на утрешния ден?“, допълва Вероника Петкова.

В 16.30 учителите от ПГ “А.С.Попов” са на площада пред бившия Партиен дом, където се сливат с колегите си от други столични училища и детски градини. Нагласата на всички е да стачкуват безсрочно, докато не им бъдат изпълнени исканията. Работният им ден приключва привечер и те си тръгват към домовете с ясното съзнание, че следващия месец може да останат без заплата, а изоставането в учебната програма ще им излезе през носа.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ssк
  Това което става в момента в България, е ставало и продължава да става в почти всички капиталистически страни. Какъв е резултата от техните стачки? Естествено благодарение на тези стачки и на профсъюзите, те са си извоювали някакви права. Не всички профсъюзи са еднакво силни обаче, а заплатите на техните членове са правопропорционални на силата на техните профсъюзи. Така например в Чикаго, заплатата на един полуграмотен бояджия е около $25.00 на час. Електричарите също така получават огромни за занаята си заплати. Докато други стават жертва на грабеж както от работодателя, така и от профсъюза. Много работници и служащи останаха без профсъюзи, ...още

 2. 2) haivazof
  Комунистите са изключително коварно хитри и подли.В булгаристан никога,ама никога не е имало опозиция камо ли десиденти (за реални профсъюзи е дебилско да се мисли),всичко беше сделано в техните тръстови централи.Православните храмове в чужбина са агентурни свърталища подвласни на агент Гоце и щайката му съветници респективно и кремъл.Дори и трита безплатни български весника в Чикаго (финансирани от щата Илинойс)са бъкани с техни агенти,да не споменавам здраво тиражираният в цяла европа весник - (на "всички български емигранти")БУДИЛНИК http://www.budilnik.com/ изливаики помия от соц пропаганда и чалга. Ако разгарнем картата едвали има дори и едно местенце в нашия социялен и личен живот където да ...още

 3. 3) haivazof
  Уж кочкоджа даскалите са грамотни ора ама найсе Овчият дебилизъм закърмен в раните соц-години и доухранен с 20-годишна Ирландска мърша от (луда крава)и Китайски кокошки-носачки е далбоко просмукан от овчите им мозъци. Що за кретинзъм бре мамкаму да веете този байрак сякаш отивате на опълченско въстание??? По добре ги свите и им ги наврете в червените им политико-елитно-престъпни задници.Този трибагрен парцал днес не'символизирали:стотиците хиляди прокудени от Отечеството млади хора синове,дащери,братя и сестри да чистат мрасотията на запада да пращтат измъчените си пари за да свържат двата края технте майки ,бащи и близки и в същтото време продуктите на червения елит да тънат ...още

 4. 4) До горния
  Хайвазов на сапун
 5. 5) sss
  Другарю Хайвазов, като се пишеш антикомунист не смяташ ли, че по такъв начин искаш да кажеш че в близкото минало си бил голям комунист или някой от рода ти е бил. Възможно е да има много мутри в твоя род, които ти защитаваш. Та нали мутрите и най-големите богаташи са тези които свалиха комунизъма и се обявиха за най-големите антикомунисти. Няма забогатяла мутра, бивш комунист, която да иска да се върне комунизъма, та да си върне фабриките и всичко що е награбила. Така както няма в България, забогатяли бивши комунисти да не са станали антикомунисти, така няма и бедняци да ...още

 6. 6) учител
  Почвам веднага да търся неосъзнатия комунист в себе си, че да го удуша!
 7. 7) az
  този ssk не е ли разбрал кой в българия държи ножа и сиренето? какво може да направи учителят като "има право" на протест само в една стая с колегите си и само пред тях? това ли е демокрацията? защо в чужбина е ясно, че учителите стачкуват по икономически причини, а синдикатът на такева и останалите синдикати, които се присъединижа към организаторите-учители, искат оставка на министъра - не е ли противоречие това с исканията на учителите? профсъюзите са част от манипулативния държавен апарат, който не само прави информационно затъмнение, но изкривява и оскъдната информацият за стачката. нормално ли е в едно ...още

 8. 8) az
  истински се извинявам на ssk, обръщам се към SSS
 9. 9) sss
  До Учител #6. Вие може да удушите комуниста, но ще дойде време да питате за него. Не чуствате ли малко неудобство, че именно комунизъма ви е образовал? Без него 60% до 80% ви е бил шансът да гоните кравите по къра.
 10. 10) ananan
  Здравейте и от един учител. Моите уважения към повечето пишещи тук, и особено към създателите на е-вестник. Не си лягам без да мина да видя какво става тук! :-) Това за което се логнах при вас е да кажа: Хубаво е тъкмо ДНЕС малко повече интелектуалци да вземат отношение към стачката като я подкрепят не само по форумите. Ето линк към фоторепортаж от четвъртък, 27. 09. http://www.bglog.net/Obrazovanie/14870 В момента от цяла Европа учители и журналисти силно се интересуват от стачката, че не виждат нищо по медиите, пращат думи на подкрепа, само у нас интелигенцията се прозява зад мониторите, да ме прощавате. На митинга имаше свещеник, който се ...още

 11. 11) някой
  До sss: Не мисля, че комунизмът е образовал учителите. Смея да твърдя, че именно той се опитваше да НЕ образова никого. Политика, която управляващите все още се опитват да налагат. Няма нищо по-лесно от управлението на едно стадо от необразовани глупаци. За щастие повечето учители показаха, че не принадлежат към него. А за тези, които не ги разбраха....винаги има място...пак там.
 12. 12) sss
  Някой, това е просто, ваше мнение. Аз когато учех в България, всички училища бяха горе долу на едно ниво. Като студент преподавах временно в едно помашко село. Това което ме изненада беше, че кабинетът по физика и другите кабинети бяха по-добре обзаведени от тези в плевенска гимназия където съм учил. Това се правеше, за да се компенсира за общата изостаналост, която съществуваше в този район. Там където се опитват да не образоват, не никого а някои, това е в капиталистическите страни. И това там се прави точно с тази цел, да се командва "стадото" по-лесно. За това там има елитни ...още

 13. 13) учител
  Слава Богу, "комунизъма" не ме е образовал, образовали са ме Учтелите и родителите ми. Същите родители, които са успели да се образоват без чужда помощ преди "комунизъма" и да избегнат гоненето на говедата. Което не значи, че не са искали по-справедливи условия за живот за всички. Но със сигурност не са си и мечтали, тези които трябва да гонят говедата, да ги управляват!
 14. 14) SoldierOfFortune
  Видяхте ли Сергейчо в неделя на "4 очи"? Не човек, а желязо...
 15. 15) ss1
  Аз не наблягам за името на системата а за самата система. Когато дойде тази система, на власт дойдоха хора необразовани. Същите тези хора взеха ръководството на бизнесите. И макар страната да беше изолирана от другите европейски страни икономически, тя не изпадна в такава криза в която изпадна след връщането на демокрацията. И най-интересното от последна на Балканите стана #1. А в образованието стана така, че тези които трябваше да гонят говедата направиха щото, държавата стана една от първите по образование в света. Това са фактите, ако учителят може, да ги обясни.
 16. 16) някой
  Момент, SSS или SS1 или SSK, Не знам как "комунизъма" ви е образовал, къде сте преподавали, по какво съдите за капиталистическата система и защо така милеете по отминалите години на бай Тошо. Не знам и зашо измествате темата на разговора. Дори да няма резултат от тази стачка (в което се съмнявам) учителите поне този път ще дадат урок по гражданско общество на учениците си. С други думи - нищо не се дава даром. Човек трябва да се бори за правата си. Между другото: "В Чикаго, заплатата на един полуграмотен бояджия НЕ е около $25.00 на час". Живял съм 3 години там ...още

 17. 17) ss1
  НЯКОЙ, има известно недоразумение. Първо, аз съм на страната на всеки който иска да живее нормален човешки живот в това число и учителите. Второ, бояджиите които принадлежат към профсъюза получават точно толкова, около $25 на час, просто познавах един такъв бояджия мексиканец. Трето най-голямото изопачаване на истината е, че училищата не се делят на бедни и богати, а университетите не се делят на елитни и не елитни. В частните училища се учат децата на богатите. Там се плаща. В безплатните държавни училища се учат децата на тези, които не могат да платят в частните училища. Това са децата на бедните. ...още

 18. 18) Солджер оф форчън
  Аз не наблягам за името на системата а за самата система. Когато дойде тази система, на власт дойдоха хора необразовани. Същите тези хора взеха ръководството на бизнесите.
  Искам да попитам ss1 какви неграмотни хора откъде дойдоха? Ми те си бяха дружки от бандата на бай Тоша. Ми те си го бутнаха и гепнаха държавния бизнес. За една нощ станаха честни частни червени капиталисти. Що "НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ" не гръмна поне веднъж във въздуха поне? Що процесът срещу бай Тошо беше смехотворен и присъдата никаква? Сега ни управляват децата и внуците на бившата комунистическа върхушка и ДС. Всичко е театър. Всички партии са
  ...още

 19. 19) ss1
  В Чикаго, наскоро след промените, правеха интервю по радиото на един български комунист, който за изненада говореше добър англииски. На въпроса: защо българите са недоволни от промените, той отговори. Ами те ги искаха, ние ги дадохме и се захили малко нахално. Не знам обаче, тъй-като новата система е демокрация дали не трябваше да се гласува кой да бъде капиталист или с други думи - кой да онаследи богатството на страната, това създадено след 1944г. Това разбира се щеше да бъде най-голямата глупост. Най-правилно би било богатството, като фабрики, мини, болници, училища и пр., да беше раздадено на народа под ...още

 20. 20) Anonymous
  а от фотосесията нямате ли снимки госпожице
 21. 21) въпросче
  Какво имате предвид,госпожо?
 22. 22) by
  Пишете на кирилица! Админ.
 23. 23) възпитаник на Попов
  лично за мен техникума е едно светило което продължава да дарява знания,въпреки пречките които срещат тези прекрасни хора които искрено смея да твърдя работят много срещу толкова ниско възнаграждение на труда.В този ред на мисли всеки нормален човек би си помислил че качеството на образиванието което се получава в тези нечовешки условия би трябвало да е под всякаква критика е не е точно така дами и господа тези които искат научават всичко понеже никому нее отказана информация,знание а това че има ученици които подкопават реномето на техникума вече толкова години е друг въпрос (около 90%) от учениците не искам да ...още

 24. 24) vladi
  vsi4ki politici na sapun nie 6te napravim
 25. 25) Anonymous
  ДРУГАРЮ ХАЙВАЗОФ - КАКТО СЕ ПИШЕТЕ ТАМ, ВМЕСТО ДА СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО И ПИШЕТЕ ВЪВ ФОРУМИТЕ ЗА БИВШИЯ СИ ТЕХНИКУМ,ВЗЕМЕТЕ И СТАНЕТЕ ПОЧТЕН ЧОВЕК. МАИ ЗАБРАВИХТЕ КОЙ СТЕ,OT ОТ ЕДНА СТРАНА ,А ОТ ДРУГА - КОЛКО ФИРМИ И ХОРА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВИ ИЗДИРВАТ ЗА ИЗМАМИ!!! С КОИ ОЧИ ГЛЕДАТЕ В МОНИТОРА?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com