Ще бъде ли засенчен Бен Афлек от своя брат Кейси?

Братята актьори Кейси (вдясно) и Бен Афлек. Снимка: Ройтерс

Само допреди няколко месеца актьорът Кейси Афлек живееше в сянката на по-големия си брат Бен Афлек. Но съвсем скоро може да стане точно обратното. С участието си в уестърна „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“ с Брад Пит и в драмата „Gone Baby Gone“ с Морган Фрийман Кейси привлече вниманието на филмовите критици. Някои дори изказват предположение, че през януари той може да бъде номиниран едновременно за две награди Оскар.

За ролята си в „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“, който тръгна по екраните в САЩ миналия петък, Кейси казва, че е била голямо предизвикателство за него. “Да играя редом до звезда от ранга на Брад Пит беше проверка на актьорските ми качества – обяснява актьорът. – Той е страшно талантлив и ми беше пределно ясно, че трябва да съм на ниво и да дам най-доброто от себе си. Но имаше моменти по време на снимките, когато си казвах: “Боже мой, не знам как ще се справя” В крайна сметка преодолях страховете си като наблюдавах и се учех от професионализма на по-опитните актьори, вместо да се насилвам да правя неща, от които нямаше да има полза.”

Кейси се снима в киното от 1995 г., когато партнира на Никол Кидман, Мат Дилън и Уакийн Финикс във филма на режисьора Гюс Ван Сант “Нещо, заради което да умреш”. През следващите години той участва в “Да преследваш Ейми”, “Добрият Уил Хънтинг” и “200 цигари” заедно с брат си Бен, както и в тийнейджърските комедии “Американски пай” и “Американски пай 2”.

Кейси Афлек на кинофестивала в Торонто в началото на септември. Снимка: Ройтерс

През 2001 г. Кейси става част от актьорския състав на филма “Бандата на Оушън”, в който играят цял куп звезди – Джордж Клуни, Брад Пит, Мат Деймън, Анди Гарсия, Дон Чийдъл, Джулия Робъртс и др. През 2004 г. той се появи и в “Бандата на Оушън 2”, а това лято киноманите го гледаха и в “Бандата на Оушън 3”.

На 19 октомври в САЩ тръгва „Gone Baby Gone“ – вторият филм в кариерата на Кейси, в който той изпълнява главната роля. Сюжетът се върти около перипетиите на млад частен детектив, нает да издири отвлечено 4-годишно момиченце. По повод филма известният филмов критик Емануел Леви пише: “Кейси Афлек играе изключително силно. Тази година бележи големия му пробив в киното.”

Режисьор на „Gone Baby Gone“ е Бен Афлек, а филмът е сниман в Бостън, където двамата братя са израснали. “Чувствах се много комфортно, знаейки, че Бен е зад камерата – казва Кейси. – Ние мислим еднакво и общуваме по начин, който за другите понякога е неразбираем. Естествено, по време на снимките имахме и спорове. Правенето на филм е особен вид преживяване – понякога доста тежко. Но ние се справихме по братски.”

Кейси и Брад Пит на премиерата на филма The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Преди година Кейси се ожени за актрисата Самър Финикс, която е сестра на неговия най-близък приятел – Уакийн Финикс. Имат син на 3 години, а през декември ще се роди второто им дете.”

“Не държа хората да ме харесват на всяка цена и да мислят, че съм добър актьор – казва Кейси. – Даже предпочитам да не е така. Защото знам по себе си колко е лошо някой, когото харесваш, да те разочарова.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.