Премиерът Ренци губи популярност, реформите в Италия са под въпрос

Ройтерс

Матео Ренци. Снимка: официален сайт

Стремежът на италианския премиер Матео Ренци да реформира една от най-забавилите темпото икономики е изложен на риск от резкия спад на подкрепата на гласоподавателите насред редуващите се корупционни скандали и имиграционната криза.

Рейтингът на Ренци падна с 33 процента през изминалата година, според социологическата агенция Демос, въпреки опита на Италия да се върне към икономическия растеж след три години на рецесия.

Сладкодумният 40-годишен Ренци свали предшественика си чрез партиен преврат преди 16 месеца и обеща ново лице за уморената и корумпирана италианска политика и реформиране на неефикасните институции. Популярността на Ренци нарасна и се очакваше до голяма степен той да доминира в италианската политика през идните години. Но след по-слабо от очакваното представяне на неговите кандидати на неотдавнашните областни и общински избори, вътрешните опоненти в неговата Демократическа партия стават все по-дръзки, а опозицията печели почва.

Различни са мненията относно значимостта на реформите на Ренци, извършени досега и насочени към трудовия пазар и правилата за гласуване. Но със сриващия се рейтинг и с все по-нестабилно парламентарно мнозинство, Ренци вероятно трудно ще се справи с яростния отпор срещу неговите планове да реформира образователната система и склерозиралата държавна администрация.

Социологическият институт Демос посочва, че най-голямата италианска партия -Демократическата партия /ДП/ – сега разполага с 32-процентна подкрепа. Преди година тя спечели 41 процента на изборите за Европейски парламент.

„Загубихме прекалено много балотажи“, каза Ренци в необичайно признание на поражение след втория тур на кметските избори.

ДП изгуби балотажа в пет града, в това число и Венеция и в отколешния бастион на левицата град Арецо в Тоскана, който е и роден град на Ренци. Там спечелиха кандидати от десницата. Във всички тези пет града кандидатите на ДП водеха на първия тур, но бяха победени от избиратели, обединили се срещу тях. Това е повод за безпокойство за Ренци, който неотдавна прокара сходна изборна система за гласуване на два тура на националните избори.

Семената на проблемите на Ренци бяха посети постепенно. Миналия декември беше разкрита широка корупционна схема, в която бяха замесени и властите на Рим, които са от ДП. Тези разкрития последваха корупционни скандали около домакинството на световното изложение Експо Милано 2015 и около строителството на дигата срещу наводнения във Венеция. Шумът около тях все още не е затихнал.

Последният обрат в така наречения скандал „Столица на мафията“ е разкритието, че престъпна банда незаконно извличала печалби от управлението на един от многото лагери за мигранти, претъпкани от прииждащи хиляди хора през Средиземно море, търсещи по-добър живот в Европа.

Общественото безпокойство относно пристигналите над 50 000 мигранти само тази година се подчертава от нарастващата подкрепа за крайнодясната партия Северна лига, която казва, че мигрантите разпространяват болести и източват ресурси от крехката икономика.

През това време насоченото срещу утвърдените партии Движение 5 звезди се доближава по популярност до ДП, подпомагано от корупционните скандали и привличайки гласоподавателите на левицата, които чувстват, че Ренци се доближава прекалено много към десницата. Движението беше основано от пламенния Бепе Грило, който отстъпи мястото си на нова група млади, имащи опит с медиите потенциални лидери. Според Демос Движение 5 звезди сега има 26-процентна подкрепа, най-високата от когато и да е било.

Плановете на Ренци за реформа на падналата под стандартите образователна система на Италия, включващи предложение да се назначават училищни мениджъри, отговарящи за назначаването на учителите, предизвика протести из Италия.

Високопоставеният член на ДП Микеле Емилияно приписа именно на тези планове за реформа лошото партийно представяне на местните избори, казвайки: „Всички тези хора водеха кампания срещу нас. Реформата ни коства най-малко милион гласове, които всички отидоха при Движение 5 звезди“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.