Ципрас притиснат в двоен обръч

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поставен в двоен обръч между тройката кредитори, която го притиска за нови икономически мерки, и фракцията Лява платформа в неговата партия СИРИЗА.

Гордиевият вътрешнопартиен възел Ципрас се опитва да реши с помощта на конгрес, който смята да свика възможно най-скоро. Пред политическия секретариат на СИРИЗА Ципрас призна за наличието на основни различия, излезли на повърхността през последните шест месеца, като каза, че стратегията на партията следва да бъде насочена към възможно най-скорошно стартиране на конгресната процедура, предвидена в нейния устав. Пред съпартийците си Ципрас каза, че проблемът в СИРИЗА е „реален“.

В същото време обаче неговият партиен опонент Панайотис Лафазанис демонстрира мощ, като в изданието на Лявата платформа „Искра“ публикува манифест срещу еврото, изпращайки всъщност посланието, че „истинската СИРИЗА това сме ние“, с което ясно даде да се разбере, че битката за бъдещето на партията ще бъде жестока.

В него Лафазанис представи основните акценти на политическия план за излизане на страната от еврозоната и по-конкретно за национализация на банките, пресруктуриране на икономиката, но под публичен и обществен надзор, преразпределение на производственото богатство чрез нова данъчна система, възстановяване на демократичната законност и прозрачност на медиите и отписване на по-голяма част от гръцкия дълг.

Той даже предложи въвеждането на национална валута, като изтъкна, че излизането на Гърция от еврозоната не представлява катастрофа за страната.

Първоначално ще има трудности, но това излизане, съпроводено от прогресивни политики ще доведе до бързо пренареждане на икономиката, добави той, предлагайки наред с всичко това, „в партията СИРИЗА и в гръцкото общество да започне забраненият дебат за националната валута“.

Лафазанис окачестви „не“-то на гърците на референдума на 5 юли като „светъл лъч, който никой не може да засенчи или да угаси“, изтъквайки, че правителството е игнорирало този факт, но, по думите му, това не означавало, че „не“-то е победено.   Политическият секретариат на СИРИЗА днес ще се събере отново, за да обсъди и да вземе критичните решения за процедурите, в рамките на които партията ще бъде доведена до конгрес, както иска нейният лидер и премиер Алексис Ципрас.

Вчерашното заседание на секретариата потвърди, че председателското мнозинство и вътрешнопартийната опозиция подхождат от съвсем различни отправни точки към тези процедури, които се очаква да стартират, за да се извърши необходимият „катарзис“ в СИРИЗА.

Различията относно тези подходи до конгреса ще проличат и днес. Предложението на мнозинството бе да се свика в петък централният комитет на СИРИЗА, за да одобри стартирането на процедурите за конгрес на партията.

Уставът на СИРИЗА предвижда свикването на извънреден конгрес да бъде поискано от централния комитет или от една четвърт от членските организации или 15 на сто от членовете на партията. Конгресът трябва да се състои най-късно до три месеца от момента, в който е постъпило искане за неговото свикване.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.