www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Учителите в най-бедната страна на Европейския съюз стачкуват

Заплатите на българските учители са безнадеждно по-ниски не само от тези на колегите им в чужбина, но и от другите професии в страната
Заплатите на българските учители са безнадеждно по-ниски не само от тези на колегите им в чужбина, но и от другите професии в страната

3 Октомври 2007

 

Учителите в България стачкуват вече втора седмица с искане за по-високи заплати. Въпреки икономическия растеж от над пет процента, те получават най-ниските заплати от всичките си колеги в ЕС. Снимка: Ройтерс

tageszeitung-logo.jpgНовата учебна година в България започна едва преди две седмици. Но вместо да седят на твърдите ученически чинове, от една седмица по-голямата част от подлежащите задължително обучение подрастващи между Дунав и Черно море се излежават на фотьойлите в домовете си. За съжаление на родителите учителската стачка в цялата страна освободи децата им от занятия. Близо стоте хиляди учители и работещи в детските градини обаче се радват на подкрепата на сънародниците си. Защото заплащането им е безнадеждно по-ниско не само от това на колегите им в чужбина, но и от това на другите професии в България.

Страната е все така на опашката във всички статистики за благосъстоянието в Европейския съюз. През последните седем години обаче България отчита икономически растеж от над пет процента и се превърна в една от най-бързо развиващите се икономики на континента. Малкият, но чувствителен растеж обаче е минал напълно незабелязано край образователния сектор в страната. Средната месечна заплата на един български педагог е едва 370 лева (около 180 евро). В съседна Румъния учителите изкарват между 340 и 500 евро, а в Унгария дори до 900 евро на месец.

Заради факта, че нивото на цените в България се приближава бързо до средното за Европейския съюз, профсъюзите настояват най-малкото за удвояване на досегашните заплати. Искането на стачкуващите обаче няма никакъв успех пред просветния министър Даниел Вълчев. Заради трудности в държавния бюджет той е склонен да отпусне на педагозите най-много половината от исканото увеличение на заплатите.

Краят на трудовия спор все още не се вижда. Протестиращите в Бургас дори призоваха към безсрочна гладна стачка, а в София беше изграден палатков лагер. И въпреки че засега правителството не показва, че е склонно на отстъпки, профсъюзите са подбрали момента за стачка умно. В края на октомври притиснатата тройна коалиция ще се изправи пред местните избори. А трудовите спорове са по-скоро пречка при борбата за гласове. По-голямата част от българската преса вече застана на страната на непокорните служители. Вестник “Дневник” пише за “унизително ниски заплати”: “Хората искат повече пари и имат право. Все пак те живеят в страна-член на Европейския съюз с европейски цени.”
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Господинова
    повече от двадесет работни дни учителите на България стачкуват.Питам се така ли след като сме държава,приета в ЕС това е незабележимо за останалите държави европейски членки.Ако има информация отЕС дали тя не е спирана от нашето си правителство или правителството счита за маловажен този национален проблем и не информира ЕС.Едва ли има разумни хора,които да не си дават сметка,че правителството на България в момента извършва геноцид по отношение на образованието и бъдещето на страната ни.
  2. 2) гражданин
    абсолютен целенасочен геноцид. Наистина това май е единствената медия,показала протеста на учителите ни.Търсила съм съобщения в чуждата преса, но не откривах такива. Браво на испанската учителка в София, която не се страхува да подкрепи българските си колеги! Такива като нея ще разказват извън България какво става тука.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com