САЩ са в шок от убийството в директен ефир на двама журналисти

САЩ са потресени от убийството на двама журналисти, застреляни от техен бивш колега в пряк ефир, пише френският в. „Фигаро“

Алисън Паркър и Алън Уорд. Снимка: от тв екрана

Трагедията в град Монета в щата Вирджиния се разигра в момента, в който 24-годишната репортерка Алисън Паркър интервюираше Вики Гарднър, шефката на местната търговска камара.

Интервюто се провеждаше в търговски център на брега на езеро – популярна туристическа зона, предлагаща отдих и атракции за жителите на Вирджиния. На кадрите, излъчени в директен ефир, Алисън се усмихва пред камерата, докато интервюира събеседничката си. Изведнъж отекват изстрели по посока на двете жени, последвани от истинска канонада. Алисън започва да вика, опитва се да избяга, изчезва от полезрението на камерата, докато интервюираната Вики се олюлява.

Така зрителите стават свидетели на бруталното убийство. После камерата пада и тогава шокираната редакция на сутрешното предаване, в което се излъчва „убийството на живо“ прекъсва предаването и на екрана се появява водеща, която видимо потресена.

В стрелбата, излъчена на живот, загина освен 24-годишната Алисън Паркър и нейният 27-годишен оператор Адам Уорд. Шокът и ужасът обаче бяха още по-големи, когато кадри от убийството се появиха в социални мрежи Туитър и Фейсбук.

Разтърсващите записи на престъплението са направени от убиеца с камера на мобилен телефон най-вероятно, точно докато той е ликвидирал жертвите си. Двата акаунта в социалните мрежи, в които те се появиха, вече са блокирани.

Нападението се оказа извършено от цветнокожия Вестър Фланаган. Той е 41-годишен уволнен журналист в същата телевизия Дабълю Ди Би Джей Севън (WDBJ7), в която са работели убитите журналисти. Там той е работел под името Брайс Уилямс. Накрая Фланаган се самоуби след преследване с полицията.

Във факс от 23 страници, адресиран до телевизия Ей Би Си и получен след убийствата на двамата журналисти, Фланаган обяснява, че е действал в отговор расизма, проявен от масовия убиец от Чарлстън. През юни 21-годишният Дилън Руф застреля девет цветнокожи богомолци в църква в Чарлстън. Малко след това Фланаган си купил пистолет с намерението да отмъсти за това масово убийство. Убиецът на двамата журналисти пише във факса и, че се възхищава от извършителите на масовите убийства във Вирджинския технологичен институт и в гимназията Колумбин. В тези убийства загинаха съответно 33 души и 12 души. Те бяха извършени съответно през 2007 г. и 1999 г.

Във факса убиецът на двамата журналисти казва, че е бил обект на расова дискриминация и на сексуален тормоз на работното си място. Той твърди, че е бил хомосексуалист. Властите обаче предупреждават, че мотивите за убийството, извършено от Фланаган, все още не са изяснени.

Известно е само, че Фланаган покоси двама журналисти, планиращи щастливо бъдеще. Убитата репортерка Алисън Паркър е завършила журналистика преди няколко месеца и за първи път работи по професията си в телевизия Дабълю Ди Би Джей Севън.

Заедно с убития Адам Уорд всяка сутрин тя е правила репортажи за сутрешния блок на медията. Алисън и Адам са били сгодени за други служители на телевизията – телевизионен водещ и режисьорка, които са видели първи кадрите с убийството.

Годеницата на Адам била вчера на последния си работен ден в телевизията, след като получила оферта за работа на по-престижно място. Адам щял да я последва. Колегите им планирали парти по този повод и Алисън дори донесла балони за тържеството. И Алисън, и Адам планирали в скоро време сватби.

Може да се окаже, че убиецът им е имали дребни лични мотиви, за да ги ликвидира. Във факса с обясненията за убийството той казва, че Алисън е отпаряла към него расистки забележки, докато Адам го наклеветил пред човешки ресурси веднъж.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.