Небето е за всички със социалната кампания „Лети повече”

Снимка: лети повече

Мечтата да летим като птиците ни свързва и ни издига над проблемите високо, в небето. За 2 години с нас се издигнаха 53 човека, които полетяха безплатно с парапланер, най-малките участници в кампанията са на 7 и 11 г.

Благодарение на професионализма на тандемните пилоти от Sky Camp и пилотите парапланеристи, летенето е възможно за хора с физически увреждания, в инвалидни колички, със зрителни, социални и други затруднения. До 30-ти септември с пилотите на Sky Camp още 7 щастливци ще се реят с орлите над Сопот, под крилото на парапланер.

Благодарение на социалната кампания „Лети повече” разбрахме, че когато сбъдваме мечтите си ставаме по-силни и по-добри към другите. Разбрахме, че мечтите и небето ни свързват, независимо от различията ни. От писмата на участниците разбрахме защо за хората в неравностойно положение е важно да сбъдват мечтите си:

„Искам да полетя, за да съм свободна като птиците, да забравя за момент за всичко, което е на земята.”

„От 14 години съм диагностициран с множествена склероза – прогресивно неврологично заболяване, което постепенно ми отне възможността да карам колело, да шофирам, да излизам навън и значително ограничи срещите ми с хора. Бих искал да преживея един екстремен час, който да ми припомни какво е това да си нормален човек!”

„С нулево зрение съм, но това не ми пречи да си осъществявам мечтите.”

„Нося слухов апарат, но въпреки това пак е трудно да разбереш какво искат да кажат хората отсреща, когато съм без апарат съм напълно глуха. С очите си мога да видя света, красотата. Една от мечтата ми е да полетя и да съм свободна като птиците.”

„Имам зрително увреждане (частична загуба на зрение), което приемам като предизвикателство и възможност за развиване на останалите сетива в това число интуицията, стремежа към взаимопомощ и емпатия, сливането с природата. Считам, че опитът за летене, и полетът с парапланер биха ми помогнали в процеса на себепознание и личностно усъвършенстване.”

„Никога не съм летял (дори и със самолет), смятах че ще има време за всичко, но с поставянето на диагнозата (ALS) разбрах, че не е така. Искам да полетя, за мен това е едно предизвикателство и това може да е последния ми шанс да го осъществя.”

„Искам да полетя, да съм свободна като птиците. Често сънуваме, че летим, поне като малки. Доста мечтаех за това. Искам и сега, не да мечтая, а да мога.”

Вече стъпили на твърда земя участниците в социалната кампания „Лети повече” споделиха с нас какво е усещането човек да има шанса да изживее нещо, което е пропуснал да направи до сега. „Учи се да летиш, за да не те учат други да лазиш!“ това е мотото на Павел Чемишанов, незрящ, който откри небето с нас.

„Осъществих една своя мечта – полетях! Не намирам достатъчно думи за да изразя благодарността си, това което правите е невероятно! Човек, който няма нашите проблеми може би няма съвсем да разбере, но повярвайте ми уникално е да ни дадете шанс да изживеем нещо, което сме пропуснали да направим преди това, а това усещане – да летиш, никой не би трябвало да пропусне. ….Страхотен полет! Чувствах се невероятно, дори за момент не мислех за проблема си, нито за това че съм на километър и половина височина!” (Михаил Петров)

„В неделя, 20.09, към 14:00 ч. летях над Сопот. Нямам представа кой от вас е заложил този проект за летене на хора с увреждания. Нямам представа кой и как е организирал, координирал и обучил вашите инструктори, но беше НЕВЕРОЯТНО. ….Благодаря на цялата ви кохорта. Моето мото в настроението по повод вашия проект е : „Учи се да летиш, за да не те учат други да лазиш!“ Благодаря ви още веднъж!” (Павел Чемишанов)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.