Купуването и показването на овластени гъ.ове не е престъпление

Иво Инджев

Култовата реплика на Борисов (в смисъл, че изпадаме в нещо като култ към личността му, цитирайки го) „ и аз съм прост, и вие сте прости, значи ще се разберем”, изречена през първия му премиерски мандат пред митингуващи недоволни работници, днес получи поредното си потвърждение.

Тон в утрото на изборния ден даде самият Борисов с изявление за това как е спасил София от висящите (пред общината, според него) гащи и сутиени.

Никога не е имало гащи и сутиени точно пред общината, но какво значение имат подобни подробности за човека, който има навика да жонглира с милиарди „плюс минус” в изявленията си- като за АЕЦ „Белене” например.

Демонстрирайки отново непукизъм (спрямо какво ли не, но конкретно срещу забраната за простосмъртни да не се агитира, при това в самия изборен ден), Борисов си „призна” пред репортери, че е гласувал за „Данчето Фандъкова”, т.е. за себе си. Той не остави съмнение , че летоброенето в неговата глава започва със собственото му изгряване като кмет на София. Съответно Борисов спомена отново „завода за боклук”.

В книгата си „Премиер на РъБъ” свидетелски описах що за интерес към „завода за боклук” прояви той лично като кмет на столицата по време на среща с Джим Ходж, собственик на третата по големина в САЩ компания по утилизиране на битови отпадъци.

Срещата беше организирана от моя милост по искане на американската страна- познавах човека, който беше убедил инвеститора да долети тук . Присъстваше посланикът Джон Байърли, когото Борисов няколко пъти призова да предаде на премиера Станишев думите му, докато накрая посланикът го репликира, че не може да казва нищо на българския премиер (от името на Борисов в случая). Присъстваше и (вероятно) целият екип на икономическия отдел на американското посолство.

Борисов (след като закъсня заради интервю за австрийска телевизия, а в общината дори не знаеха, че има уговорка за въпросната среща), „изяде” времето за презентация на проекта за решаване на проблема със сметта на София (най-шумният и миризлив по време на кметуването на Борисов) със самохвалства чрез преразкази какво пишело за него в жълтия печат.

Пак аз се оказах лошият. Наложи се да прекъсна дългите му тиради, за да обърне внимание на госта и предложението му. Това го отегчи моментално и всичко свърши за броени минути през които погледът му блуждаеше нейде далеч от предлаганото решение на кризата в столицата от един чужденец с бизнес за милиарди (доказано решил подобни проблеми в доста столици, най-вече в Латинска Америка), бил напразно път от хиляди километри , за да слуша глупостите на един балкански примитив.

Беше пълен провал, завършил с господарска реплика по мой адрес от страна на Борисов на раздяла: ”айде, действай”. Сякаш съм един от слугите му в борческата бригада, при това след като е показал пълно бездействие по проекта, по който бях се мъчил да посреднича месеци наред, за да се случи срещата според заетия график на любителя на мачлетата, склонил накрая след като разбра, че лично американският посланик ще удостовери важността на събитието с присъствието си.

Толкоз за предисторията на гордостта му от решения проблем със „завода за боклук”, с който той днес отново се похвали в Банкя и не пропусна да имитира пак своя интелектуален предшественик в политическото говорене Жорж Ганчев с неговото определение за „червено синята мъгла”, която Ганчев се канеше разпръсне, но Той е разчистил като един Херкулес Авгиевите обори.

Разбира се по простотия Борисов няма как да надмине тесния специалист Сидеров, който също се бори да почиства въпросните обори и по подобен начин говори, за да примамва маргиналите към техните отбори.

Ето какво е изобретил този път Сидеров: пред членовете на изборната комисия в училището, където гласувал, той скъсал бюлетината за референдума с думите: „Росен Плевнелиев да си ги навре отзад”, съобщава news.bg.

Ролите са раздадени. Състезанието по простотия, която е на власт и в „опозиция”, продължава. Може да е забранено купуването и продаването на гласове, но не забранено на разни типове да ни показват своите гъ.ове като форма на изборна акитация.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.