Голата истина на фотографа Спенсър Туник

Спенсър Туник по време на фотосесията в Каракас. Снимка: Ройтерс

Нюйоркският фотограф Спенсър Туник, прочул се с масовите си голи фотосесии в големи градове по света, за пореден път шашна пуританите. В хотел Сагамор в Саут Бийч, Маями той снима 500 доброволци. Идеята му този път беше да осъществи “човешки фонтан”. За целта моделите му се бяха въоръжили с розови и зелени надуваеми дюшеци и трябваше едновременно да гръмнат 500 бутилки шампанско.

Доброволците бяха разпределени на групи по балконите на хотела и около басейна. Както и при предишните голи фотосесии на Туник, така и този път моделите са били избрани след като предварително са изпратили свои снимки на неговия личен уебсайт.

“Човешкото тяло е нещо съкровено – казва Туник, който предпочита да го наричат артист, вместо фотограф. – То олицетворява живота, свободата, чувствеността и е механизъм за предаване на нашите мисли. Тялото винаги е било красиво за мен. Когато правя групови снимки на много хора, ги виждам еднакво, независимо на колко години са, от какъв пол са или как изглеждат.”

Фотосесията в Саут Бийч, Маями. Снимка: Ройтерс

Спенсър Туник е роден на 1 януари 1967 г. в Ню Йорк и завършва история на изкуствата в Емерсън Колидж в Бостън през 1988 г. Започва да прави голи фотографии в началото на 90-те години. По онова време работи само в Ню Йорк и предпочита да снима не повече от 10 души наведнъж. Фотографиите му бързо стават популярни и той започва да се изявява и в други щати.

В периода 1992-1994 г. Туник организира над 65 голи фотосесии из различни американски градове. Оттогава пътува и работи по целия свят. Снимал е хиляди голи доброволци в Брюж, Буенос Айрес, Лисабон, Лондон, Лион, Мелбърн, Монреал, Рим, Сао Пауло, Виена, Дюселдорф, Хелзинки, Сантяго, Барселона, Каракас и други градове.

Общ изглед към централния площад в Мексико Сити, където 18 хиляди души позираха голи за фотографа. Снимка: Ройтерс

На 6 май 2007 г. почти 18 хиляди души позираха за Туник на централния площад Сокало в Мексико Сити, с което поставиха рекорд за най-голям брой хора, снимали се голи едновременно. В продължение на часове мъже и жени на различна възраст стояха както майка ги е родила, изпълнявайки указанията на фотографа – да застанат в поза “охлюв”, да легнат на земята, да се хванат за ръце и т.н.

На 3 юни Туник снима поредната си гола фотосесия с 2 хиляди души в Амстердам, а на 18 август направи “жива скулптура” от 600 доброволци на един от топящите се швейцарските глетчери на 2300 метра надморска височина. Снимките бяха поръчани от екологичната организация “Грийнпийс” с цел да се повиши вниманието към проблема с глобалното затопляне.

Живата скулптура от голи тела на един от швейцарските глетчери. Снимка: Ройтерс

“Никога няма да спра да се учудвам на факта, че успявам да заразя хиляди обикновени хора с духа и очарованието на това, което правя – казва Туник. – Именно това въодушевление, което предизвиквам, е движещата сила на моето изкуство”

По време на голите фотосесии Туник е бил арестуван пет пъти, но обвиненията срещу него са били сваляни минути след това. Телевизия HBO е правила три документални филма за фотографа – “Голите Щати”, “Голият свят” и “Позитивно голи”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.