www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ще падне ли някой заради съдийките? Защо журналисти се хвърлиха да бранят Цацаров и Борисов?

30 Ноември 2015

 

“24 часа” се е засвидетелствал като бранител на властта от първа страница, с идеята, че едва ли не Брюксел пази Цацаров от някакви всемогъщи сили, които искат да го свалят.

След като дълго се споменаваха из интернет и няколко сайта, без големите медии да им обръщат внимание, записаните разговори между две съдийки от Софийски градски съд започнаха да клатят държавата.

Най-напред, преди десетина дни, премиерът Борисов омаловажи записите в негов стил, като каза, че „Две каки се събрали и си говорят” и той не може да им обръща внимание.
И понеже медиите го обслужват, те също не обръщаха внимание. Да, ама в разговора е намесен Бойко Борисов като човек, който се бърка в съдебната власт и казва коя съдийка да се „опраска” и коя не.

И едната „кака” – съдия Ченалова, която беше уволнена от Висшия съдебен съвет, неочаквано се разприказва и намеси името на Цацаров и Делян Пеевски, като хора, които се бъркат в конкретни дела и в съдебната власт въобще. Това у нас кой знае какво впечатление не прави и медиите много не се вълнуват. Но то стигна и до Брюксел, оттам се чуха коментари, че трябва да се разследва. Сайтът „Медиапул” преувеличи казаното от Брюксел, че главният прокурор трябва да се оттегли временно, докато тече разследване. Поредно пожелателно тълкувание на казано от чужбина при подобни скандали. Това направи услуга на Цацаров и Борисов.

Прочутия анонимен журналист Калоян Стоев от в. “Труд” се е произнесъл по темата за преврата.

В този момент няколко вестника и сайтове на Пеевски, и на обслужващи го издатели, и конкретни придворни журналисти се появиха като по команда по телевизии да бранят храбро главния прокурор и премиера от един сайт и от министъра на правосъдието, който поискал разследване. Синхронно развиха за пред публиката сценарий за преврат срещу Цацаров и Борисов.

От пропагандната акция стана съвсем ясно едно:
Пеевски, Цацаров и Борисов са един и същ човек.

Това е триглава ламя. Или по-точно гигантски паразит, израсъл в условията на кривата ни демокрация, който управлява държавата, въпреки разделението на властите. Освен изпълнителна, парламентарна и съдебна, паразитът контролира и четвъртата власт – медиите.

Освен в. “Телеграф”, куп медии, гравитиращи около Пеевски-Борисов развиха параноичната идея, че се извършва преврат срещу главния прокурор и премиера.

Триглавата ламя се надява след тези записи всичко да отшуми, както при записите на разговора на Борисов за Мишо Бирата. Или след другия запис с бившия градски прокурор, в който той казва на Борисов за Цацаров: „Ти си го избра”.

За да се омаловажи сегашният скандал, бяха впрегнати вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „24 часа”, „Труд”, „Политика”, дежурните сайтове ПИК и „Блиц”, които излязоха с „разкрития”, че казаното от двете съдийки се използва, за преврат срещу Цацаров и Бойко Борисов. Тоест, своеобразно признание, че те двамата са едно и също. А третата глава на ламята – Пеевски – пази другите две с медиите си.

Сайтът ПИК е развил идеята по-екзотично – че банкерът Цветан Василев плаща 100 млн. евро, от тях 1 млн. на съдийката Ченалова да прави разкрития, за да падне властта, която после ще поеме …Слави Трифонов. Не, не е народна приказка или трилър-фентъзи, съвсем насериозно, доколкото може да се взема насериозно този сайт.

Личният на Борисов журналист пазач Юли Москов се появи в Нова тв да развие теорията за „метеж” срещу главния прокурор и като крайна цел „преврат” срещу премиера. Москов веднага беше преразказан от споменатите сайтове и още куп други.

Като адвокат на Цацаров и Борисов блесна в Нова тв и Емил Кошлуков, който се опита да омаловажи казаното от съдийката Ченалова, почти като Борисов – една кака нещо там приказвала. Пригласяха му и водещите в неделния сутрешен блок.

Като адвокат на Борисов се прояви и Цветанка Ризова в бТВ, която първоначално онемя от обясненията на госта си Татяна Дончева за скандала с двете съдийки. После, когато Дончева припомни разговора на премиера за Мишо Бирата, Цветанка се опита да я прекъсне и изрече нещо показателно: „Но, ако тогава гласът приличаше или беше гласът на Борисов, тук Борисов е назован от тези две съдийки… Те говорят. И той днес казва – не искам да опрасквам Янева и Ченалова, да ги издигам…”

Цветанка Ризова гледа втрещено госта си Татяна Дончева, която описва скандала със съдийките и припомня разговора за Мишо Бирата. Снимка: от екрана

Ризова поставя под съмнение дали в онзи разговор за Мишо Бирата е участвал Борисов, което е несъмнено. Нещо, което е признал и самият Борисов, и обяснил, че не е трябвало да постъпва така. Произходът на записа е доказано от службите, анализи показаха, че има звукови маркери, които освен това показват, че няма монтаж и т. н. Журналистически адвокати на Борисов обаче продължават да внушават, че на този запис може и да не е той… Вместо да атакува властта, водеща журналистка се мъчи да възпре извънпарламентарната опозиция (Дончева) да не напада толкова остро властта… (виж тук).
За предавания като тези на Кошлуков и Беновска в телевизията на Пеевски „Канал 3” въобще няма нужда да се коментира.

И така, какво казаха двете съдийки и кого застрашава това?

Може ли да доведе до оставка на главния прокурор и на самия премиер? Трескавият отпор, който дадоха изредените журналисти, медии, сайтове, показва, че Борисов, Пеевски и Цацаров се страхуват. Имат остра нужда от медийна подкрепа, която да омаловажи и постави под съмнение разкритието.

Какво следва? Ще отшуми ли всичко, както при предишни скандални записи на премиера?

(Следва – Какво разкриха двете съдийки и какво още ще изскочи?)
Етикет: , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com