СБЖ: Приет е закон срещу свободата на словото и независимостта на медиите

Съюзът на българските журналисти разпространи декларация, в която изразява дълбокото си възмущение от поредния удар на властимащите срещу свободното слово и независимостта на медиите

Скандален текст, въведен като „изключение“ от общите правила в току-що приетия Закон за обществените поръчки, освобождава държавните институции от задължението да обявяват  обществена поръчка при „закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги“.
Това „изключение“ развързва ръцете на силните на деня да си подбират по свой вкус медии, в които да наливат значителни финансови ресурси за информационни кампании по оперативни програми на ЕС и по други теми, които ги интересуват.

Така се задълбочава порочната практика за директно договаряне между държавните институции и „услужливи“ медии. Всяка институция ще има възможност да си купи програмно време в радио или телевизия, която сама си избере, и да контролира съдържанието на въпросните предавания според своите интереси.

Така се ликвидира всякаква състезателност

и конкуренция на медийния пазар.Ще оцеляват не онези медии, които отстояват своята независимост и качествената журналистика, а тези, които угодничат или са удобни за властта.

Редица политолози, юристи, бизнесмени и дори депутати открито нарекоха този текст „лобистки“. Той се появи в този вид доста изненадващо преди второто четене на законопроекта в пленарна зала. Вносителите се оправдават, че  подобна клауза е предвидена и с прословутата евродиректива 24/2014 г. Тя обаче е прочетена твърде буквално и без оглед на реалното положение в България, защото това устройва нашите самозвани демократи, като им помага да корумпират и развращават медиите с цел да задоволяват своите властови и икономически апетити и амбиции.

Бързането при гласуването на закона без широко оповестяване и  належаща обществена дискусия, разработването му на тъмно, само доказва неговия лобистки и антидемократичен характер. Затова СБЖ се присъединява към призивите президентът на върне закона, което да стане повод да се състои необходимата и заобиколена в случая дискусия и законодателите да се съобразят с нейните резултати.

Примерът с този пряко насочен срещу свободата на словото и независимостта на медиите закон е продължение на съзнателно и умишлено провеждан години наред курс на установяване на финансов и друг контрол над медиите.

Плачевният резултат е, че България се срива неудържимо в класациите за медийна свобода, за което от време на време дори от Брюксел ни критикуват.

В тази обстановка българската журналистическа колегия се нуждае от спешни, реални и действени мерки, които да защитят нейните права и да й осигурят реална възможност да се противопостави на тоталния и унизителен натиск, на който е подложена.

Журналистическата професия в България и българските журналисти спешно се нуждаят от законови и икономически механизми и гаранции, които да ги защитят от произвола на държавата и медийните собственици, сраснали се с олигархията, за да могат да изпълняват ролята си на независим и демократичен обществен коректив.

СБЖ настоява атаките срещу медиите да престанат, а вместо това властите да се загрижат за промени в съответните нормативни документи, които да помогнат да се намери начин за достойно възнаграждение на журналистическия труд. Без всичко това в България не може да има качествени медии и качествена журналистика, а следователно не може да има реална борба с корупцията, не може да има истинска демокрация.

УС на СБЖ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.