Българският авангардизъм възкръсва

Четем манифестите на Кирил Кръстев

Почти невероятно: „Манифести. Статии. Есета” на Кирил Кръстев от времето 1922-1939 г. (изд. „Боян Пенев”). Да не се бърка с д-р Кръстев. Изкуствоведът е, на чието име и на името на художника  Жорж Папазов тече конкурс за млади творци „Душата на един извор”.

Изданието отговаря на възбудения напоследък интерес към нашенския авангардизъм от ХХ век. Тук са футуристичните и дадаистични изблици на Кръстев от 20-те години. Още: книгите  „Опит за естетика на киното”, „Съвременната любов”, „Смъртната красота” и „Последният Париж”.

Малко чудо на обществения инстинкт за интелектуално самосъхранение. Съставителят Иво Милев добавил „Живот в дати”, библиография от периода, снимки.

Има порода творци, за които няма медийна мяра. Примерно Асен Василиев, Елена Стоин, Цеко Торбов… На някой да му говорят нещо имената? А като ги отместим от историята на българската духовност – тя се разпада, няма я! Кръстев е от тях. Защо е така, обществена незрялост или нещо друго?

Заслужаваше по-внимателен предговор. „Кирил Кръстев – един така дискретен анархист” – що за нелепица! Щото „Ямболският „футуризъм” е една малка доза анархизъм в непробиваемия реалистичен български канон”.

Кръстев пише манифестите в Ямбол като гимназист. Невежо е да намесваш футуризъм с анархизъм, ама на писателите им е простено. Но на покойниците дължим  уважение. Като какъв анархист е Кръстев? Той, дето обичаше да изтъква „Бях прибрано момче”. Или творчески? Негов колега го упрекна постмортем в прекалена методическа подреденост.

Да прелистим зрелите му текстове. У колцина теоретици на българската култура ще намерим тази систематичност? Евентуалното чисто политическо измерение просто не си струва обсъждане. И друго. Провинциалисткият възторг вика: Той падна от небето. А решителната роля на Гео Милев? Пак невежество, или тъпа политкоректност?

В държавните издателства останаха негови ръкописи точно преди ликвидацията. Някой бива да следи дали не излизат и от чие име.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.