Климатичната революция, обяснена от бунтарката Нейоми Клайн

Нейоми Клайн в „Това променя всичко”: „Единствената ни надежда да задържим затоплянето под международно договорената цел от 2 градуса по Целзий е богатите държави да намалят своите емисии с около 8-10 процента годишно. „Свободният” пазар просто не може да се справи с подобна задача. Всъщност такова намаляване на емисиите се е случвало само при икономически колапс или дълбоки депресии”.

Двата градуса бяха подписани в Копенхаген през 2009 г. През 2012 г. Световната банка обяви: „Щом глобалното затопляне доближи и надхвърли 2 градуса, съществува риск от задействане на нелинейни разрушителни събития”.

Подзаглавието на Клайн: „Капитализмът срещу климата” (изд. „Изток-Запад”). „Единственото, което нараства по-бързо от парниковите газове, са изговорените обещания да бъдат намалени”.

Хората се вдигат по места и печелят екобитки. Като примерно буквално гражданската война около румънското село Пунгещи през 2013 г. по повод попълзновенията на известната и у нас „Шеврон”, срамежливо премълчана от нашенските медии. Съчинението на Клайн гъмжи от такива случаи. Но с климата е друго.

Климатичната революция, така я нарича, не може да победи без радикални икономически трансформации, антикапиталистически по същество. Аргументите на Клайн приближават плътно идеите на политическите движения против икономическия растеж.

Тя справедливо оприличава „климатичната справедливост” на отмяната на робството през XIX век, но справедливо припомня, че роботърговците и робовладелците били щедро компенсирани. Което е невъзможно с климаторушителите.

Клайн буквално рисува климатичната революция като социална, но спира пред техниката на изпълнение. Единственият измислен за сега начин за задължителната икономическа трансформация е на Маркс и Енгелс.

Следващата революция от сорта социално инженерство е с повече шансове от Лениновата. Само че интелектуалната немара изпреварва събитията и революцията се очертава от сорта селско въстание. По-безсмислена и по-кървава.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.