Как се провали военният преврат в Турция и кой седи зад това

Възможно е пучът да е по сценарий на Ердоган, за да си укрепи властта

Мост на Босфора в събота сутрин. Военни се предават. Снимка: от тв репортаж

Над 1500 военнослужещи са арестувани във връзка с опита за преврат, предприет от военни в Турция. В събота сутринта изглежда, че пучът, който коства живота на поне 60 души, се е провалил, предава Анадолската агенция. Пет генерали и 29 полковници са отстранени от постовете си по заповед на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала, уточнява агенцията.
Президентът Реджеп Ердоган пристигна триумфално в Истанбул и предупреди за чистка в армията.

Националната разузнавателна служба на Турция обяви, че пучът е пресечен. „Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната“, заяви говорителят на Националната разузнавателна организация на Турция Нух Йълмаз. Част от войниците, участници в опита за преврат в Турция, са арестувани след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул, а вече се появиха и съобщения за това кои са организаторите на бунта, предаде репортер на БГНЕС.

Има предположения, че опитът за преврат е сценарий, организиран от Ердоган, за да си укрепи властта.
В 4,30 ч. през нощта метежниците нападат корпусите на медийна група, свързвана с главния враг на Ердоган – ислямският духовник-милионер, който живее в изгнание в САЩ – Фетулах Гюлен. Гюлен беше приближен и нещо като гуру на Ердоган в миналото. Нападнати са редакциите на в.“Хюрриет“, СиЕнЕн Тюрк и телевизия Канал Д. Журналстите там са подложени на репресия, живо предаване е прекъснато със заплаха от разстрели, всички новинарски екипи, настояли да продължат работата си, са изведени под оръжие, а отвън хилядно множество развява байраци и реве в подкрепа на Ердоган. Някои наблюдатели смятат, че ако бунтовниците са били истински превратаджии срещу Ердоган, не биха атакували точно тези медии, а редакциите на проправителствените вестници и телевизии, те са много повече. Ако военни наистина са искали смяна на режима и възкресение на кемализма, щяха да ударят пропагандните медии на Ердоган.

Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят.

Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети. Според военни източници, цитирани в турските медии, планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Кьосе, който неотдавна е бил уволнен от поста.

По други сведения метежът е извършен под ръководството на военен прокурор и 46 високопоставени офицери. Посочват се имената и на полковник Мехмет Огуз Аккуш, майор Еркан Агън и полковник Доган Уйсал.

Площад в Истанбул през нощта. Снимка: от тв репортаж

Опозицията в Турция се раздели – лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу подчерта, че евентуалният отказ от парламентарната демокрация трябва да бъде с ясно изразената воля на народа, но републиканците са против президентския модел на управление, а водачът на партията на националното действие Девлет Бахчели декларира категорична подкрепа за правителството. Бахчели призова за общи усилия срещу опита за преврат, извършен от „малка група бунтовници в униформи“, като коментира, че в момента страната изживява криза. Според него обаче е особено сериозна заплаха фактът, че народът е призован да излезе на улиците и да се хвърли в открит конфликт с турската армия, а това може да отключи гражданска война.

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщил, че опитът за военен преврат в града бе пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования. Неговото изявление бе предадено по телевизия Ен-Ти-Ви. Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове.
Истанбулската полиция задържа четирима военнослужещи, опитали се да извършат военен преврат, съобщи по-рано Анадолската агенция. В съобщението се уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен Ти Ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол. В Анкара военната техника напуска заетите позиции в града. Съобщено бе, че е освободен началникът на Генщаба на армията и няколко генерали, които бяха арестувани в началото на преврата. Командващите родове войски са останали на страната на действащото правителство. Силите за сигурност са задържали 13 души, опитали се да завземат президентския дворец в Анкара. Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че въздушното пространство на Турция е затворено. „Всеки летателен апарат ще бъде свалян от земята или по въздуха“, заяви той.

По улиците в Истанбул през нощта. Снимка: от тв репортаж

Премиерският съветник Кемалитин Хасими смята, че правителството може да върне контрола си до 24 часа. Пред телевизия „Блумбърг“ той заяви: „Контролираме повечето територии, включително Истанбул. Мисля, че до 24 часа ние напълно ще контролираме положението“.

Две бомби бяха пуснати над сградата на парламента, а председателят на парламента Исмаил Кахраман е слязъл в бомбеното скривалище. Съобщава се също за убити при сблъсъците в Истанбул. В Истанбул, и в Анкара, и в Измир са излязли десетки хиляди хора в подкрепа на правителството. Към 4:00 часа през нощта бе съобщено, че десетки военни, взели участие в опита за военен преврат в Турция, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул. Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите.

По последни данни в Истанбул са загинали шестима души при сблъсъци, по-рано се съобщаваше са двама загинали.

Завърналият се в Истанбул президент Реджеп Ердоган направи изявление пред журналистите. „Всички замесени в опита (за преврат) ще понесат най-сурово наказание, независимо от това какви структури представляват“. Изявлението му бе излъчено по държавната телевизия ТРТ, която възобнови предаванията си. По-рано тя бе спряна, след като метежниците обявиха програмата си в нейния ефир. Впоследствие той направи обръщение към народа след завръщането си в Истанбул, в което заяви, че в армията ще бъде извършена чистка. Той отбеляза, че „групата метежниците, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ“, предаде телевизия „Ал-Маядин“. По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат бе предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите. Президентът потвърди, че се е намирал в курорта Мармарис, когато е започвал превратът. Той каза, че самолети на метежниците се опитвали да бомбардират резиденцията му. Хотелът, в който той се намирал, бил ударен по въздуха, малко след като президентът го напуснал.

Обстановката обаче продължава да е сложна, въпреки впечатлението, че превратът на групата военни не е успял. Метежниците открили огън по тълпите, събрали се пред парламента и сградата на Генщаба на армията в Анкара. Има ранени, съобщи Анадолската агенция.

В столицата част от превратаджиите са завзели сградата на телевизия CNN Turk. Излъчванията на медията са спрени. По-късно в ефира бе показан кадър, от който се вижда празно студио и се чуват изстрели. По-късно излъчванията бяха възобновени. Самолети на метежниците за трети път хвърлили бомба по сградата на парламента, ранени са 15 души.

В Истанбул самолети нанесли удари срещу площад Таксим. Там се бяха събрали привърженици на президента Реджеп Ердоган, а също метежници, които сдаваха оръжието си. Според очевидец над площада кръжели изтребители, които в един момент хвърлили 3-4 бомби. Съответно чули се мощни взривове. После един от самолетите хвърлил още три бомби.

По последни, но неокончателни данни загиналите по време на путча са 60 души. Съобщава се също за 120 арестувани военни.

По БГНЕС, Анадолска агенция, СиЕнЕн и др. Виж още в БГНЕС

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.