Кой ще се бори за 80-ите Оскари?

Надпреварата за престижните статуетки се очертава да бъде безмилостно жестока

Кейт Бланшет в кадър от филма „Елизабет: Златен век“. Снимка: Ройтерс

24 февруари е датата, на която ще се състои 80-ата церемония по раздаването на наградите Оскар. Дотогава има 4 месеца, но посветените в делата на Холивуд вече гадаят кои филми и актьори ще бъдат номинирани. Отдавна не се е случвало претендентите да бъдат толкова много и членовете на Американската киноакадемия, която връчва Оскарите, сигурно вече са се хванали за главата.

Едно от най-важните решения, които трябва да вземат, е за коя роля да номинират Кейт Бланшет в категорията за най-добра актриса. Дали да бъде за изпълнението й в “Кралицата: Златен век”, в който тя за втори път в кариерата си влиза в ролята на кралица Елизабет? Или за превъплъщението й в музиканта Боб Дилън в биографичния филм на режисьора Тод Хайнс “I’m Not There”?

Почти сигурно е, че компания на Кейт Бланшет в категорията за най-добра актриса ще правят британската актриса Джули Кристи за превъплъщението й в жена, страдаща от болестта на Алцхаймер в “Away From Her”. Номинации се очаква да получат и французойката Марион Котияр за ролята й в биографичния филм за Едит Пиаф “Животът в розово”, както и Мерил Стрийп за “Lions for Lambs”.

Кейси Афлек (вляво) и Брад Пит на премиерата на филма “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Доста спорен е въпросът кой от двамата актьори от филма “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” трябва да бъде номиниран в категорията за главна мъжка роля – Брад Пит или Кейси Афлек. През септември журито на фестивала във Венеция награди Пит. Но не са малко критиците, които са на мнение, че по-доброто изпълнение във филма е това на Кейси.

Твърде възможно е и двамата да бъдат номинирани в категорията за най-добър актьор. Но има и вариант Кейси да се бори в групата на поддържащите актьори. Съществува и трета възможност – да получи номинация за главна роля за изпълнението си във филма “Gone Baby Gone”, режисиран от брат му Бен Афлек.

Конкурент на Брад и Кейси вероятно ще бъде Джордж Клуни за ролята си на адвокат в “Michael Clayton”. В борбата за престижната статуетка може би ще се включи и Томи Лий Джоунс за участието си във филма “In the Valley of Elah”, посветен на войната в Ирак. Томи Лий може да се състезава и в категорията за поддържащ актьор за ролята си на застаряващ шериф в трилъра на братята Коен “No Country for Old Men.”

Джордж Клуни (вляво) и Сидни Полак в кадър от филма “Michael Clayton”. Снимка: Ройтерс

И това далеч не е всичко. Реални шансове за номинации в някоя от “актьорските” категории имат Саша Барън Коен за “Sweeney Todd”, Мишел Пфайфър, Кристофър Уокън и Джон Траволта за “Лак за коса”, Том Ханкс, Джулия Робъртс и Филип Сиймур Хофман за “Charlie Wilson’s War”, Дензъл Уошингтън и Ръсел Кроу за “Американски гангстер”.

В другата престижна категория – за най-добър филм, възможните претенденти са политическият трилър “Lions for Lambs” на Робърт Редфорд и драмата “Into the Wild” на Шон Пен. Естествено, възможни са всякакви изненади. А има и доста филми, които тепърва предстои да бъдат показани пред публика. Кои ще бъдат номинирани, ще стане ясно на 22 януари.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.