www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 30 юни 2015
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Време за вино. От 30 лв. бутилката

30 Октомври 2007

 

Снимки: Валентина Петрова

Вино от едно лозе - Single Vineyard. Цената му е висока, но и качеството. Снимка: Валентина Петрова

Който пие домашно вино с лимонада и споделя поговорката “Няма лошо вино, има лоши мезета” да не чете следващите редове. Те са за ценители на виното, които са се осмелявали да дадат някоя по-сериозна сума за една бутилка вино.
В България вече има няколко марки вина на цени над 30 лв. бутилката. Изглежда много? Съвсем не е така. На цена между 30 и 45 лв. са няколкото елитни вина, с които България може да се похвали. Из Европа подобни вина са от 30 евро нагоре. Има и по 100 евро, могат да се цитират и още по-високи цени, но поне тези, които у нас са на около 30 лв. цена, в Европа са около 30-40 евро.

Тук не става дума за шарени маркетингови вина като “Черга”, които струват по 15-16 лв. бутилката, а в Германия се продават по 4 евро - колкото е реалистичната цена за подобно българско вино.

Става дума за “Солитер”, “Санта Сара”, и още няколко други, повечето от които са т. нар. вина от едно лозе - Single Vineyard. Характерно за тях е, че са в малки серии - по 3000 - 10 000 бутилки, според лозето и избата. Всеки грозд се подбира един по един още в лозето, преди обработката се преглежда и подбира още веднъж (а как се гледа лозето, е отделен въпрос, за който тук няма да стигне мястото да се разкаже).

И технологията на правене на вино е по-особена, не като за масовите вина - също е предмет на дълъг разговор. Гроздето се бере след като достигне захарност 23-24 г на литър. Но това са вече технически подробности. Важното е, че винарите не бързат да го оберат, а изчакват, проверяват, пробват.
Затова дори сега, в края на октомври, в калта и дъжда, някои винари и лозари още берат грозде.

Кабернето и мерлото на външен вид могат да разпознаят само специалисти. Снимка: Валентина Петрова

Снимките тук са от лозята край Кортен, от които се прави виното “Солитер”. Бутилка такова вино варира между 35 и 45 лв. - според магазина и лозето. Има няколко вида “Солитер” - каберне или мерло от лозето в Еленово, Узунджово и др. Прави се в серии по 3000-4000 бутилки.. Голяма мъка е. Подборът на гроздето започва още в лозето, с дълги проби за захарност и опитване на вкус, на което най-много разчита Димитър Панов - един от най-известните винари в България, работил из няколко винпрома още от 60-те години. Сега е технолог и шеф на избата на “Домейн Бойар” в Кортен и на завода “Сините скали” в Сливен. Сливенският завод е супермодерен, с огромни съдове и машини и много автоматика. Кортенската изба е малка, в нея с предимно ръчни процедури се правят скъпите вина “Солитер” (Solitaire) и “Клъстър” (Cluster). Майсторите на тези вина (както и на цялата продукция на двете изби) са двама. Другата е Капка Георгиева, техноложка, която през последните 20-ина години работи като “съавтор” с Димитър Панов.

Какво толкова отличава обикновеното вино от елитното? За масовото вино няма толкова прецизен подбор на гроздето - лозе по лозе, масив по масив, грозд по грозд. При масовото производство във винпрома идват стотици тонове, камионите стоварват един след друг, машините ги поемат, виното ферментира в огромни метални съдове. В съвременните заводи това става под пълен контрол на температура, с лабораторни анализи и т. н. Но това е масово вино. Част от него - според избора на технолога - след това се оставя да отлежи в бъчви и евентуално се продава в категорията “резерва”. Но повечето масови вина не са се докосвали до бъчва. Това също не е лошо. Понякога бъчвата разваля виното - особено, ако е лошо направена, а дъбовият материал не е добре изсъхнал и узрял, както се случва често в България. Сега са модерни именно такива плодови вина, които не са отлежавали в дъб. Така се запазва по-автентичен, по-силен вкусът и ароматът на гроздето. Както и да е. Ставаше дума за елитни вина - от едно лозе.

Авторът на настоящият материал крачи из дългата изба на “Домейн Бойар” в Сливен. Снимка: Петър Петров.

Те вече със сигурност отлежават в бъчви. Внимателно подбрани бъчви. А времето на отлежаване определя технологът. Той постоянно следи как се развива виното и решава в кой момент да се бутилира. След това то продължава да старее в бутилка. Отново дегустация след дегустация, докато технологът реши, че виното вече може да се продава. За някои подобни вина минават не година, а 2 или 3, отделят се специални колекционни серии и т. н.
Един живот не стига да се опитат всички вина. Тук е показана част от процедурата по производството на “Солитер”. Който се чуди защо точно на “Солитер” - да не се чуди. По-нататък ще стане дума и за “Енира”, и за “Санта Сара” и др. вина. Споко. Едно по едно.

Етикет: ,

 

 1. 1) Rx
  Комплексарски вина за български комплексари. Що не дойдат да ги продадат на тези цени в Щатите, където вината на Ротшилд и други елитни френски изби на по 10 ина години от супер реколти се намират за 18-20 долара? Абе, от Искъра нема по-дълбоко...
 2. 2) До горния
  Пич, ти малко се поизсили - за 18-20 долара в щатите съм пил хубави вина, ама чак пък 10 годишни от суперреколти... Като Солитера в щатите има вина, ама за по 40-50 долара. Всъщност тия в България - Санта Сара и др. са си на реалната цена. Първо опитай, преди да се правиш на многознайко.
 3. 3) Anonymous
  Отворкото от щатите горе е пил чилийски Ротшилд за 20 долара, а не френски. В София същия е за 20 лв. Има и по-скъпи - за по 30 лв. Много са добри. Не мога да ги сравня с български. Примерно Клъстъра е нещо подобно, черната "Черга". А червена "Черга" не трябва да се пие - ще ви боли глава и стомах едновременно.
 4. 4) Кольо
  Като има вече хора с пари, ще се появят и съответните продукти за които да си ги харчат. Ало, специалистите - я кажете нещо за мавруда?
 5. 5) Anonymous
  Това, което ти пробутват от Асеновград, не е мавруд, а купаж от каберне и мавруд, мерло и мавруд и т. н. Чистият мавруд не става на хубаво вино. Капризен сорт.  Но сега само от национална гордост го хвалят. Щото не разбират. Има само 2-3 вида вино мавруд хубаво в България. А надутия собственик на Дамяница си насадил лозе с мавруд от френски посадъчен материал. Тръц, та фръц.
 6. 6) Gogo
  Учудва ме факта, че които отиде в САЩ забравя от къде е дошъл и си мисли че света свършва извън щатите. Говоря за тези с първите два коментара. Хареса ми статията, защото понаучих нещо полезно за виното, въпреки че съм по уискито. Хората трябва да знаят вкуса на евтиното вино, та като се изрусят с повечко пари за бутилка хубаво да може се насладят на аромата на действително качествено вино. Всичко става с повече информация, повече знания и малко опит. Браво Иване. Привет от слънчевите Малдивес. Админ: Пишете на кирилица! Системата позволява, независимо от компютъра. Четете, обяснено е!UUchudvame fakta,che koito otide v USA ...още

 7. 7) Мнителен
  Бакалов когато не пише за политика добри статий излизат
 8. 8) по-мнителен
  А когато пише за политика още по-добри излизат.
 9. 9) hinonz to admin
  Админ: Прочети "За писането на кирилица", няма конвертор, направо пишеш с латинската си клавиатура в полето за постингаpls kade e tosi convertor ot latin to cyrillic?? 10xs
 10. 10) Anonymous
  -за мене цената на виното няма значение. Водещ е вкусът. Пила съм вино от Франция, не помня марка, но беше скъпо. Много далеч от вкуса ми за добро вино. Пила съм вино и от Чили, и от Испания, и от Америка, но по-хубаво от българското вино - няма. Каберне Совиньон на Домен Бойар ме накара да започна да пия червено вино преди няколко години.Вече пия само червено вино, а предпочитаните вина са каберне совиньон, мавруд и мерло на Асеновград, Телиш, Перущица, Карнобат и др. Винаги с удоволствие опитвам нови видове. С удоволствие консумирам и виното на Тодоров. Не съм националистка, но ...още

 11. 11) Anonymous
 12. 12) Anonymous
  тнттдззмнв
 13. 13) Anonymous
  Обичам хубавото вино.
 14. 14) Пена
  Уточнение - Тодоров е от Карнобат....
 15. 15) penka
  Пишете на кирилица! Админ. ....ei daite rabota i na men az sym "tehnolog na vinata" po specialnost no niamam staj i zatova nikoi ne me naema no kak da go imam kato vseki iska staj i nikoi ne te naema?
 16. 16) МИТАКА
  БЯХ ЛУД ЗА МАНАСТИРСКО шУшУКАНЕ ,КУПУВАХ ГО С КАшОНИ. НЯМА ЗНАчЕНИЕ чЕ Е МАСОВО... СЕГА ПИЯ МЕРЛО- КАЛИФОТНИЙСКО.ВчЕРА БЯХ В МАГАЗИНА ЗА ВИНА. ЦЕНИТЕ СА 0Т 2.99$ - 179.00$ ЗА БУТИЛКА.АЗ ЛИчНО ПРЕДПОчИТАМ 2.99 ДО 7,99$. КУПУВАМ ПО 23-30 БУТИЛКИ.МНОГО ХУБАВИ ВИНА. И чИЛИЙСКИТЕ НЕ СА ЛОшИ.НО НАЙ-ЕВТИНОТО ВИНО И ХУБАВО ПРИ ТОВА ГО НАМЕРИХ В ТРАДЕРДЖО В ЕЛЕЙ, 1.99$.КУПУВАМЕ ГО С КАшОНИТЕ. А БЕ АЗ МИСЛЯ чЕ ЗА ВИНАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПОРИ, ВСЕКИ СИ ИМА ВКУС !!! НАЗДРАВЕ!
 17. 17) георгиев
  Хора за стигането до хубавото вино за всеки пътя винаги е различен.Аз лично го пиех с лимонада и не се срамувам от това.Но честно казано сега вече винаги бих предпочел "нашия" СОЛИТЕР пред чилийския "Ротшилд"....Тук в БЪЛГАРИЯ все още (аз поне така мисля)пием хубави вина на ниска цена...и да и не .Солитера минава за скъп,но една Хипноза на Логодаж? Да не правя реклама а има и много други които заслужават не само потупване по рамото
 18. 18) МАВРУД
  Мавруда не само че не е мит ами от него става страхотно вино и не му трябва да се бере на стафида.Тази година аз го обрах на 30 септември при 23 захарни градуса ,а миналата 2 октомври при 24 захарни градуса .Ферментира си до край и постига около 12 -13 процента акохолно съдържание без нито едно кристалче добавена захар.На вкус е много по приятно и по богато от повечето вина в сегмента 6-20 лева .
 19. 19) чичата
  е митака и мавруда няма да се разберат/ всеки е прав по своему
 20. 20) ПФФФ...
  Смешни и профански изхвърляния, от хора, които хабер си нямат, но ходили в някоя винарна или прочели нещо, веднага се самопровъзгласяват за разбирачи и обявяват класно вино като Черга за боклук. Пази, Боже, сляпо да прогледне!
 21. 21) "Черга" е боклук
  Виното "Черга" наистина е боклук. От него боли глава, къв ли купаж е - от 4 вина, ква ли химия има вътре.
 22. 22) HNKN
  пробвайте мерло и пино ноар туида сливен-струва 3-4 лева и е прекалено хубаво за цената
 23. 23) Anonymous
  Пил съм и БГ и френски и чилийски и италиански и унгарски и ..всякви вина ама най ми харесват австралийските вина. Френските са най-прехвалени, но не и най добрите. БГ има и нелоши, но такива има и италиански.
 24. 24) Сервитьорчето
  Здравейте и поздрави от Бургас.По същество - някоя си Пена или както е там по нагоре се изяви и тотално изложи, като сподели с нас,че изба "Todorof" e в Карнобат! Всички знаем,че това не е така-намира се в село Брестовица(Селото стои на 18 км югозападно от Пловдив)Иначе аз удрям едно "за" на дамчнишкия ReDark и за рубина на Uniqato. Весело посрещане на Нова година!!!
 25. 25) Глупавия
  http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=115345&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=02&id=13&iy=2009 Четете Нищо Неразбиращи Сноби


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2015® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com