www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Време за вино. От 30 лв. бутилката

30 Октомври 2007

 

Снимки: Валентина Петрова

Вино от едно лозе - Single Vineyard. Цената му е висока, но и качеството. Снимка: Валентина Петрова

Който пие домашно вино с лимонада и споделя поговорката “Няма лошо вино, има лоши мезета” да не чете следващите редове. Те са за ценители на виното, които са се осмелявали да дадат някоя по-сериозна сума за една бутилка вино.
В България вече има няколко марки вина на цени над 30 лв. бутилката. Изглежда много? Съвсем не е така. На цена между 30 и 45 лв. са няколкото елитни вина, с които България може да се похвали. Из Европа подобни вина са от 30 евро нагоре. Има и по 100 евро, могат да се цитират и още по-високи цени, но поне тези, които у нас са на около 30 лв. цена, в Европа са около 30-40 евро.

Тук не става дума за шарени маркетингови вина като “Черга”, които струват по 15-16 лв. бутилката, а в Германия се продават по 4 евро - колкото е реалистичната цена за подобно българско вино.

Става дума за “Солитер”, “Санта Сара”, и още няколко други, повечето от които са т. нар. вина от едно лозе - Single Vineyard. Характерно за тях е, че са в малки серии - по 3000 - 10 000 бутилки, според лозето и избата. Всеки грозд се подбира един по един още в лозето, преди обработката се преглежда и подбира още веднъж (а как се гледа лозето, е отделен въпрос, за който тук няма да стигне мястото да се разкаже).

И технологията на правене на вино е по-особена, не като за масовите вина - също е предмет на дълъг разговор. Гроздето се бере след като достигне захарност 23-24 г на литър. Но това са вече технически подробности. Важното е, че винарите не бързат да го оберат, а изчакват, проверяват, пробват.
Затова дори сега, в края на октомври, в калта и дъжда, някои винари и лозари още берат грозде.

Кабернето и мерлото на външен вид могат да разпознаят само специалисти. Снимка: Валентина Петрова

Снимките тук са от лозята край Кортен, от които се прави виното “Солитер”. Бутилка такова вино варира между 35 и 45 лв. - според магазина и лозето. Има няколко вида “Солитер” - каберне или мерло от лозето в Еленово, Узунджово и др. Прави се в серии по 3000-4000 бутилки.. Голяма мъка е. Подборът на гроздето започва още в лозето, с дълги проби за захарност и опитване на вкус, на което най-много разчита Димитър Панов - един от най-известните винари в България, работил из няколко винпрома още от 60-те години. Сега е технолог и шеф на избата на “Домейн Бойар” в Кортен и на завода “Сините скали” в Сливен. Сливенският завод е супермодерен, с огромни съдове и машини и много автоматика. Кортенската изба е малка, в нея с предимно ръчни процедури се правят скъпите вина “Солитер” (Solitaire) и “Клъстър” (Cluster). Майсторите на тези вина (както и на цялата продукция на двете изби) са двама. Другата е Капка Георгиева, техноложка, която през последните 20-ина години работи като “съавтор” с Димитър Панов.

Какво толкова отличава обикновеното вино от елитното? За масовото вино няма толкова прецизен подбор на гроздето - лозе по лозе, масив по масив, грозд по грозд. При масовото производство във винпрома идват стотици тонове, камионите стоварват един след друг, машините ги поемат, виното ферментира в огромни метални съдове. В съвременните заводи това става под пълен контрол на температура, с лабораторни анализи и т. н. Но това е масово вино. Част от него - според избора на технолога - след това се оставя да отлежи в бъчви и евентуално се продава в категорията “резерва”. Но повечето масови вина не са се докосвали до бъчва. Това също не е лошо. Понякога бъчвата разваля виното - особено, ако е лошо направена, а дъбовият материал не е добре изсъхнал и узрял, както се случва често в България. Сега са модерни именно такива плодови вина, които не са отлежавали в дъб. Така се запазва по-автентичен, по-силен вкусът и ароматът на гроздето. Както и да е. Ставаше дума за елитни вина - от едно лозе.

Авторът на настоящият материал крачи из дългата изба на “Домейн Бойар” в Сливен. Снимка: Петър Петров.

Те вече със сигурност отлежават в бъчви. Внимателно подбрани бъчви. А времето на отлежаване определя технологът. Той постоянно следи как се развива виното и решава в кой момент да се бутилира. След това то продължава да старее в бутилка. Отново дегустация след дегустация, докато технологът реши, че виното вече може да се продава. За някои подобни вина минават не година, а 2 или 3, отделят се специални колекционни серии и т. н.
Един живот не стига да се опитат всички вина. Тук е показана част от процедурата по производството на “Солитер”. Който се чуди защо точно на “Солитер” - да не се чуди. По-нататък ще стане дума и за “Енира”, и за “Санта Сара” и др. вина. Споко. Едно по едно.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Rx
  Комплексарски вина за български комплексари. Що не дойдат да ги продадат на тези цени в Щатите, където вината на Ротшилд и други елитни френски изби на по 10 ина години от супер реколти се намират за 18-20 долара? Абе, от Искъра нема по-дълбоко...
 2. 2) До горния
  Пич, ти малко се поизсили - за 18-20 долара в щатите съм пил хубави вина, ама чак пък 10 годишни от суперреколти... Като Солитера в щатите има вина, ама за по 40-50 долара. Всъщност тия в България - Санта Сара и др. са си на реалната цена. Първо опитай, преди да се правиш на многознайко.
 3. 3) Anonymous
  Отворкото от щатите горе е пил чилийски Ротшилд за 20 долара, а не френски. В София същия е за 20 лв. Има и по-скъпи - за по 30 лв. Много са добри. Не мога да ги сравня с български. Примерно Клъстъра е нещо подобно, черната "Черга". А червена "Черга" не трябва да се пие - ще ви боли глава и стомах едновременно.
 4. 4) Кольо
  Като има вече хора с пари, ще се появят и съответните продукти за които да си ги харчат. Ало, специалистите - я кажете нещо за мавруда?
 5. 5) Anonymous
  Това, което ти пробутват от Асеновград, не е мавруд, а купаж от каберне и мавруд, мерло и мавруд и т. н. Чистият мавруд не става на хубаво вино. Капризен сорт.  Но сега само от национална гордост го хвалят. Щото не разбират. Има само 2-3 вида вино мавруд хубаво в България. А надутия собственик на Дамяница си насадил лозе с мавруд от френски посадъчен материал. Тръц, та фръц.
 6. 6) Gogo
  Учудва ме факта, че които отиде в САЩ забравя от къде е дошъл и си мисли че света свършва извън щатите. Говоря за тези с първите два коментара. Хареса ми статията, защото понаучих нещо полезно за виното, въпреки че съм по уискито. Хората трябва да знаят вкуса на евтиното вино, та като се изрусят с повечко пари за бутилка хубаво да може се насладят на аромата на действително качествено вино. Всичко става с повече информация, повече знания и малко опит. Браво Иване. Привет от слънчевите Малдивес. Админ: Пишете на кирилица! Системата позволява, независимо от компютъра. Четете, обяснено е!UUchudvame fakta,che koito otide v USA ...още

 7. 7) Мнителен
  Бакалов когато не пише за политика добри статий излизат
 8. 8) по-мнителен
  А когато пише за политика още по-добри излизат.
 9. 9) hinonz to admin
  Админ: Прочети "За писането на кирилица", няма конвертор, направо пишеш с латинската си клавиатура в полето за постингаpls kade e tosi convertor ot latin to cyrillic?? 10xs
 10. 10) Anonymous
  -за мене цената на виното няма значение. Водещ е вкусът. Пила съм вино от Франция, не помня марка, но беше скъпо. Много далеч от вкуса ми за добро вино. Пила съм вино и от Чили, и от Испания, и от Америка, но по-хубаво от българското вино - няма. Каберне Совиньон на Домен Бойар ме накара да започна да пия червено вино преди няколко години.Вече пия само червено вино, а предпочитаните вина са каберне совиньон, мавруд и мерло на Асеновград, Телиш, Перущица, Карнобат и др. Винаги с удоволствие опитвам нови видове. С удоволствие консумирам и виното на Тодоров. Не съм националистка, но ...още

 11. 11) Anonymous
 12. 12) Anonymous
  тнттдззмнв
 13. 13) Anonymous
  Обичам хубавото вино.
 14. 14) Пена
  Уточнение - Тодоров е от Карнобат....
 15. 15) penka
  Пишете на кирилица! Админ. ....ei daite rabota i na men az sym "tehnolog na vinata" po specialnost no niamam staj i zatova nikoi ne me naema no kak da go imam kato vseki iska staj i nikoi ne te naema?
 16. 16) МИТАКА
  БЯХ ЛУД ЗА МАНАСТИРСКО шУшУКАНЕ ,КУПУВАХ ГО С КАшОНИ. НЯМА ЗНАчЕНИЕ чЕ Е МАСОВО... СЕГА ПИЯ МЕРЛО- КАЛИФОТНИЙСКО.ВчЕРА БЯХ В МАГАЗИНА ЗА ВИНА. ЦЕНИТЕ СА 0Т 2.99$ - 179.00$ ЗА БУТИЛКА.АЗ ЛИчНО ПРЕДПОчИТАМ 2.99 ДО 7,99$. КУПУВАМ ПО 23-30 БУТИЛКИ.МНОГО ХУБАВИ ВИНА. И чИЛИЙСКИТЕ НЕ СА ЛОшИ.НО НАЙ-ЕВТИНОТО ВИНО И ХУБАВО ПРИ ТОВА ГО НАМЕРИХ В ТРАДЕРДЖО В ЕЛЕЙ, 1.99$.КУПУВАМЕ ГО С КАшОНИТЕ. А БЕ АЗ МИСЛЯ чЕ ЗА ВИНАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПОРИ, ВСЕКИ СИ ИМА ВКУС !!! НАЗДРАВЕ!
 17. 17) георгиев
  Хора за стигането до хубавото вино за всеки пътя винаги е различен.Аз лично го пиех с лимонада и не се срамувам от това.Но честно казано сега вече винаги бих предпочел "нашия" СОЛИТЕР пред чилийския "Ротшилд"....Тук в БЪЛГАРИЯ все още (аз поне така мисля)пием хубави вина на ниска цена...и да и не .Солитера минава за скъп,но една Хипноза на Логодаж? Да не правя реклама а има и много други които заслужават не само потупване по рамото
 18. 18) МАВРУД
  Мавруда не само че не е мит ами от него става страхотно вино и не му трябва да се бере на стафида.Тази година аз го обрах на 30 септември при 23 захарни градуса ,а миналата 2 октомври при 24 захарни градуса .Ферментира си до край и постига около 12 -13 процента акохолно съдържание без нито едно кристалче добавена захар.На вкус е много по приятно и по богато от повечето вина в сегмента 6-20 лева .
 19. 19) чичата
  е митака и мавруда няма да се разберат/ всеки е прав по своему
 20. 20) ПФФФ...
  Смешни и профански изхвърляния, от хора, които хабер си нямат, но ходили в някоя винарна или прочели нещо, веднага се самопровъзгласяват за разбирачи и обявяват класно вино като Черга за боклук. Пази, Боже, сляпо да прогледне!
 21. 21) "Черга" е боклук
  Виното "Черга" наистина е боклук. От него боли глава, къв ли купаж е - от 4 вина, ква ли химия има вътре.
 22. 22) HNKN
  пробвайте мерло и пино ноар туида сливен-струва 3-4 лева и е прекалено хубаво за цената
 23. 23) Anonymous
  Пил съм и БГ и френски и чилийски и италиански и унгарски и ..всякви вина ама най ми харесват австралийските вина. Френските са най-прехвалени, но не и най добрите. БГ има и нелоши, но такива има и италиански.
 24. 24) Сервитьорчето
  Здравейте и поздрави от Бургас.По същество - някоя си Пена или както е там по нагоре се изяви и тотално изложи, като сподели с нас,че изба "Todorof" e в Карнобат! Всички знаем,че това не е така-намира се в село Брестовица(Селото стои на 18 км югозападно от Пловдив)Иначе аз удрям едно "за" на дамчнишкия ReDark и за рубина на Uniqato. Весело посрещане на Нова година!!!
 25. 25) Глупавия
  http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=115345&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=02&id=13&iy=2009 Четете Нищо Неразбиращи Сноби


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com