Изцомбване

Румен Белчев

Нас няма да ни съсипе квадратчето, с което не гласуваме за никого. Няма да ни съсипе и правителствена криза. Или наплив на бежанци, мигранти и всякакви други подозрителни типове с бради или без.

Нито разпадане на Европейския съюз – ние към който съюз сме се присъединявали, все се е разпадал – нищо ново под слънцето.

Нас ще ни съсипе простотията. Очевидно все още не сме изпростели достатъчно – иначе досега да сме лопнали кепенците. Но пък от сума ти време масовият печат полага неистови усилия в тая насока.

„ТРУД” проявява похвална пристрастеност към една от темите, които го вълнуват още от миналия век, когато софийските майки водеха поотрасналите си дъщери в редакцията на вестника, за да ги щракнат професионално, та да участват в националния конкурс „Мис Дупе”. Дъщерите вече са пораснали и може би също си имат дъщери, затова вестникът очевидно подготвя следващия конкурс с „Големите дупета са на мода”.

Доколкото публикацията е в забавната притурка „Зодиак”, решаваме да не обръщаме особено внимание, но редакцията очевидно не е на това мнение – на другия ден текстът, подплатен с още илюстрации излиза и в съботно-неделния брой – да не би някой да го пропусне! Зер – за народа загуба велика!

„ТЕЛЕГРАФ”, гордо обявил, че е най-тиражният български всекидневник, подхожда към изпростяването на читателя под различни ъгли. Патриотичната струна се дърпа от „Светлини кръжат над гробовете на Асеневци”.

Има и легенда за черквата „Свети 40 мъченици” – всяка година, в деня на мъчениците „от олтара на църквата излизала чудно хубава девойка, облечена цялата в бяло (…) След това влизала в Янтра да се окъпе, а по първи петли литвала във въздуха и отново се връщала в олтара”.

Трябва да отбележим, че въпросната девойка очевидно е основател на движението на моржовете у нас, защото въпросният ден е в началото на март, когато Янтра е позамръзнала, но това само разгаря патриотичния плам в душите ни.

Гордост буди и патриотичната новина, че „Бандерас пак яде бой в Перник”. Ами – в Перник е така – като видят някой Бандерас, веднага го набиват! С известно разочарование прочитаме, че става въпрос за каскади в нов филм, но с удоволствие отбелязваме, че затъпяването върви и по културна линия.

Очевидно на процеса са податливи и редакторите на вестника, които възторжено съобщават, че „В Сатиричния театър Ранков и Радичков взимат ролите на Кольо Анастасов”. Кой Радичков? Класикът на българската литература? От текста под въпросното твърдение става ясно, че май става дума за актьора Антон Радичев, но все пак за всеки случай ще вземем да отидем на театър – стават и чудеса!

Културата направо шурти по страниците на изданието. Отивате на опера? Внимавайте – „Лайна заливат операта в Пловдив”! Спукала се тръба, та станала беля, но читателят трябва да бъде привлечен да влезе в залата, за да се увери дали наистина е залята или има и сухи места, а покрай това – да се докосне и до високото изкуство!

Но стига с културните новини – дайте малко веселие, малко свежест и разтуха в напрегнатото всекидневие! Телеграфното издание се грижи и за тия наши потребности – „Змия се отрови от силиконова цица” – твърди информацията. Нещо такова четохме и преди пет-шест години, да не говорим за зората на силиконките – и тогава имаше нещо подобно. Не може да преценим дали става дума за един и същи инцидент, във всеки случай – предупреждението не е излишно – със силикона трябва да се действа внимателно!

Не като бившия английски национал Пол Гаскойн! „Газа изцомби дебела леля” – твърди вестникът с изрази, които биха стрували на Доналд Тръмп президентската надпревара.

Но у нас няма такава опасност – ние едва намерихме двайсетина души, които да се кандидатират, няма за едното изцомбване да вземем да им се сърдим!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.