Крайно време е за зимни гуми

Зимните гуми са задължителни при сняг. Снимка: Дриймстайм

Снегът тази година пак ни изненада и никак не са малко шофьорите, които не са подменили летните гуми на колите си със зимни.
Какви са предложенията на някои дилъри за гуми за зимата?

„Хонда” + комплект нови зимни гуми

Би било прекрасно хем да си купите нова кола, хем да ви подарят и 4 зимни гуми с нея. Точно така правят в момента в „Хонда”. За чисто нов модел CR-V получавате и комплект гуми за сняг и студ. Освен това може да излезе доста по-евтино, ако оставите на някой от дилърите на „Хонда” старата си кола, произведена пак от японците. Стойността й се приспада от тази на новата и дори на изплащане е изгодно да се направи този тип бартер. Всички резервни части за „Хонда” вече е лесно да се открият в България, за което не е нужно да се ходи по авто морги, а да си изберете от огромния каталог на avtochastionline24.bg.

Избор и тестове за гуми

Професионалистите винаги казват, че зимните губи непременно трябва да минат през тест, за да се провери сцеплението, което те правят както при мокри и заснежени пътища, така и при сухи и при лед. Получават се и данни за износването на зимните гуми, влиянието им върху разхода на гориво и шума при шофиране. Зимните гуми имат характерен грайфер, който гарантира добро сцепление с пътя при най-тежки метеорологични условия. И точно той се износва най-много, когато не смените зимните гуми с летни, когато се завърне хубавото метеорологично време. Затова смяна трябва да има и през пролетта. Що се отнася до най-подходящите зимни гуми според тестовете от 2016, те зависят от модела на возилото ви. Обикновено цялата необходима информация се съдържа върху повърхността на самата гума. Това е буквено-цифров код, който може да изглежда примерно така: 235/70R16 105Н. Всяка буква и цифра в този код съдържа важна информация, по която може да се определи дали съответната гума е подходяща за вашия автомобил. Специалистите знаят значението на този код и го разчитат веднага, затова е най-добре да им се доверите във фирмения сервиз или във вашия обслужващ сервиз.

_черновиЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.